۶ دی ۱۳۹۶، ۱۴:۵۰
کد خبر: 82777508
T T
۰ نفر
بازخوانی تعارض بین فعالیت های معدنی و حیات وحش در مستند «در گرداب انقراض»

تهران- ایرنا- كارگردان مستند زیست محیطی «در گرداب انقراض» گفت: این مستند زیست محیطی تلاش كرده تا تعارض بین فعالیت های معدنی و حیات وحش را با تاكید ویژه بر یوزپلنگ ایرانی به عنوان یك گونه در معرض خطر انقراض به تصویر بكشد.

«فتح الله امیری» امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در این مستند همچنین تلاش شده تا با به تصویر كشیدن گونه در معرض خطر یوزپلنگ ایرانی، توجه فعالان معدنی و مسئولان كشور به توسعه پایدار جلب شود تا همواره با در نظر گرفتن جوانب محیط زیستی به توسعه فعالیت های اقتصادی بپردازند.
امیری یادآوری كرد: اكنون بسیاری معادن و صنایع معدنی كشور در كنار زیستگاه های جانوری كشور واقع شده و به فعالیت می پردازند كه از جمله آنها می توان به معادن آلومینا در خراسان شمالی اشاره كرد كه در زیستگاه میاندشت كه از مهمترین زیستگاه های زادآور حیات وحش كشور است، واقع شده است.
وی با قدردانی از آغاز برخی فعالیت های زیست محیطی از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در راستای به حداقل رسانیدن تخریب های زیست محیطی، به ساخت پاسگاه محیط بانی در «آریز» یزد، همچنین استخدام محیط بانان و حتی تغذیه گونه های جانوری از سوی آنان اشاره كرد.
كارگردان مستند زیست محیطی «در گرداب انقراض»، همچنین با اشاره به عبور و مرور خودروهای سنگین معدنی و سایر خودروها از زیستگاه های جانوری، خطر تصادف این خودروها با جانوران و همچنین تخلف برخی افراد و رانندگان در شكار گونه های جانوری را یادآور و خواستار توجه ویژه مسئولان برای كاهش این عوامل استرس زا بر زیستگاه ها شد.
وی خاطرنشان كرد: این مستند با محوریت وضعیت واقعی یوزپلنگ ایرانی در مدت سه سال (93 تا 96) ساخته شده كه مدت زمان آن 72 دقیقه است.
به گزارش ایرنا، اكنون یوزپلنگ ایرانی در پهنه ای به وسعت 6 میلیون هكتار در 6 استان كشور زندگی می كند.

** آمایش سرزمینی؛ نیاز اصلی توسعه فعالیت ها
در همین پیوند، روز گذشته (سه شنبه) در جریان اكران خصوصی این مستند برای نخستین بار در سازمان ایمیدرو، «هرمز محمودی» بازنشسته محیط زیست اظهار داشت: این مستند با نگاه ویژه به لزوم در نظر داشتن ادبیات توسعه پایدار در فعالیت های معدنی و محیط زیست تهیه شده كه جای قدردانی دارد.
به گفته وی، هنوز مردم كشورمان شناخت كافی از محیط زیست و حق حیات گونه های مختلف جانوری در آن ندارند؛ حق عرفی دامداران استفاده از محیط زیست برای چرای دام هایشان است، اما در مقابل ما نیز پارك های ملی و زیستگاه های حیات وحش را بدون در نظر گرفتن حق مردم بنا نهاده ایم.
این فعال زیست محیطی تصریح كرد: نیاز امروز كشور، گسترش فعالیت ها بر اساس آمایش سرزمینی است؛ امری كه در عمل به آن اعتقادی وجود ندارد و تصمیم گیری ها بر پایه قدرت، پول یا اعمال سلیقه است.
وی با اشاره به خطر وجود سگ های گله برای یوزپلنگ ایرانی، تاكید كرد: باید به دامداران آموزش و یارانه بدهیم و به طرح این پرسش پرداخت كه «آیا حفاظت از گله ها فقط با سگ انجام می شود»؟
محمودی تصریح كرد: ساخت جاده های معدنی نیز باید بر اساس ارزیابی های زیست محیطی، عادات و رفتار حیوانات انجام شود و در مناطق مختلف حسب نیاز به احداث روگذر یا زیرگذر اقدام كرد.
به گزارش ایرنا، در دولت یازدهم توجه به معدن و صنایع معدنی به عنوان یكی از بخش های محقق كننده اقتصاد مقاومتی و همچنین جایگزینی برای درآمدهای نفتی به صورت ویژه مورد توجه دولت قرار گرفت كه از ظرفیت بالایی در تولید، اشتغال و صادرات برخوردار است. همین موضوع، اما در مواردی منجر به بروز تعارضاتی بین متولیان معدن و بخش خصوصی با محیط زیست شده است.
یوزپلنگ آسیایی گربه سانی در خطر انقراض است و بر اساس آخرین آمار اعلام شده كمتر از 50 قلاده از آن در كشور باقیمانده، عواملی مانند تخریب زیستگاه ها، فعالیت معادن در زیستگاه این حیوانات، جاده كشی و كاهش طعمه برخی از تهدیدات این گونه ارزشمند است.
این مستند با هدف جلب توجه مسئولان معدن و صنایع معدنی كشور، روز گذشته در ایمیدرو اكران خصوصی شد.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام* 3065*2025
گزارش: محمد ملك دار* ناشر: لیلا جودی