به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ساماندهی بازار گوشی تلفن همراه با اجرایی شدن 'طرح ملی ثبت گوشی در شبكه یا احراز اصالت تلفن همراه' معروف به رجیستری به 11 سال پیش برمی گردد.
برای نخستین بار این طرح سال 1383 مطرح و اجرای آن 2سال به طول انجامید اما نتوانست موفقیت لازم را كسب كند.
پس از گذشت 10 سال، نخستین مرحله این طرح بیست و هشتم مهر امسال و با پایش آخرین شناسههای تركیبی از گوشی و سیمكارت در شبكه های اپراتور موبایل آغاز شد.
** گام دوم طرح
طرح ثبت گوشی های تلفن همراه یا رجیستری پس از پشت سرگذاشتن مرحله نخست آن كه پایش بازار نام گرفته بود، از چهاردهم آذرماه امسال و با معرفی گوشی تلفن همراه و تبلت مدل اپل وارد مرحله دوم و عملیاتی شد.
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مرحله پایش بازار تلاش داشت با رصد بازار تلفن همراه كشور آمار دقیقی از انواع گوشی های تلفن همراه وارداتی، راه های قانونی و غیر قانونی ورود و ثبت همه گوشی های فعال در شبكه تلفن همراه كشور به دست آورد.
«محمدجواد آذری جهرمی» هفتم آبان ماه در نشست خبری خود در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات وعده داد مرحله پایش بازار تا آخر هفته دوم آبان به پایان می رسد و از ابتدای هفته سوم آبان وارد مرحله عملیاتی می شود.
با این همه، این مرحله از چهاردهم آذرماه كلید خورد.
به گفته آذری جهرمی، با پایان مرحله نخست وارد فاز عملیاتی و اجرایی ثبت و شناسه دار كردن گوشی های موبایل در شبكه ارتباطی كشور شدیم تا گوشی های قاچاق در بازار ساماندهی شود.
مرحله دوم طرح رجیستری در آغاز شامل همه محصول های سیم كارتخور اپل شد و به ساماندهی بازار آن پرداخت.
بر این اساس بود كه رییس اتحادیه دستگاه های مخابراتی و ارتباطی تهران گفت: اجرای مرحله عملیاتی طرح رجیستری گوشی های تلفن همراه كه از چهاردهم آذرماه آغاز شده است، وضعیت واردات گوشی تلفن همراه را پس از سال ها سامان داد.
«مهدی محبی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: اكنون شركت های زیادی به واردات قانونی این نوع گوشی تلفن همراه اقدام می كنند و وضع گذشته در حال اصلاح است.
وی ادامه داد: 2 هفته پس از اجرای مرحله دوم طرح رجیستری برای محصولات شركت اپل، بازار آن اعم از گوشی و تبلت، آرام شده است و مردم می توانند با آسودگی بیشتری برای خرید اقدام كنند؛ ضمن آنكه اكنون وضعیت قیمت ها رقابتی به نفع خریداران است.
در ادامه این مرحله، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی چهارم دی ماه از معرفی مدل های جدید برای شمولیت در طرح رجیستری خبر داد.
بنا به اعلام این سازمان، از ساعت 24 جمعه آتی (هشت دی ماه)، گوشی های مدل گوگل، بلك بری و موتورولا مشمول طرح ثبت گوشی تلفن همراه می شوند.
قرار است سایر مدل ها نیز در هفتههای آینده پس از اعلام رسمی زیر پوشش طرح قرار میگیرند.
به همه دارندگان این مدل های گوشی توصیه میشود تا تاریخ ذكر شده گوشیهای خود را فعال كنند.
خریداران این گوشیها نیز از تاریخ آغاز طرح (هشتم دی ماه) می توانند پیش از فعالسازی با استعلام كد 15 رقمی (آی.ام.یی.آی) از طریق سامانه #7777* یا #4* اصالت گوشی را استعلام كنند و پس از اطمینان از ثبت گوشی، آن را بخرند.
گوشی تلفن همراه یكی از كالاهای اصلی قاچاق به كشور است كه به گفته «سیدمحمود سفار» رییس انجمن واردكنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی، سود سالیانه ناشی از گردش مالی آن به بیش از 20 هزار میلیارد ریال می رسد.
تقاضای سالیانه تلفن همراه در كشور بالغ بر 9 میلیون دستگاه برآورد می شود كه فقط 2 میلیون دستگاه آن از طریق واردات رسمی و 2 میلیون و 300 هزار دستگاه نیز از سایر روش ها مانند ورود همراه مسافر تامین می شود.
به گفته رییس انجمن واردكنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی، 95 درصد تلفن های همراه موجود در بازار قاچاق است.
تازه ترین آمار گمرك از واردات تلفن همراه به كشور تا نیمه آذرماه نشان می دهد واردات انواع گوشی های تلفن همراه در مقایسه با مدت مشابه پارسال 2 برابر شد.
از زمان آغاز اجرای این طرح، 380 هزار دستگاه انواع گوشی تلفن همراه با ثبت آی.ام.یی.آی در سامانه جامع گمركی و پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرك وارد كشور شده است كه ارزش این گوشی های تلفن همراه وارداتی 50 میلیون دلار برآورد می شود.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2078*1961*
گزارش: محمدمهدی بهرامی* انتشار: مریم مسعود
تهران- ایرنا- ارسال پیام كوتاه به سرشماره #7777* راه میانبری به شمار می رود كه برای تشخیص اصالت گوشی های تلفن همراه و مبارزه با گردش غیرمجاز 20 هزار میلیارد ریالی به سبب قاچاق طراحی شده است.