به گزارش ايرنا، « گانش باتا» رئيس سازمان نقشه برداري نپال گفت، كشورش قصد دارد اندازه گيري قله ارتفاع اورست را بدون كمك هند و يا چين انجام دهد اما در اين عمليات از آنها براي دريافت اطلاعات ضروري كمك خواهد خواست.
سازمان علم و تكنولوژي وابسته به وزارت علم و تكنولوژي هند قبلا اعلام كرده بود كه پس از زلزله سال 2015 نپال، ارتفاع قله اورست تغيير كرده است.
محققاني از كشورهاي مختلف جهان نيز ادعا كرده اند كه زلزله مخرب نپال در سال 2015 سبب نشست 60 سانتيمتري رشته كوههاي هيماليا شده است.
زلزله مخرب سال 2015 نپال با قدرت 7.8 با مقياس امواج دروني زمين (ريشتر) سبب كشته شدن حدود 9 هزار نفر و تخريب بسياري از ساختمان ها در اين كشور شد.
منابع دولتي هند عقيده دارند كه چين عامل اصلي مخالفت نپال با اندازه گيري مشترك قله اورست است.
هند اخيرا با چين بر سر آلودگي رودخانه هاي مرزي دچار تنش شده است. هند مي گويد طرح هاي متعدد ساخت و ساز چين بر روي رودخانه هايي كه در هر دو كشور جاري هستند انجام مي دهد، باعث آلودگي آب رودخانه ها در استان هاي مرزي همجوار با چين شده است اما پكن مي گويد گل آلود شدن رودخانه و مشاهده مواد سمي در آنها نتيجه تغييراتي است كه بر اثر زلزله نپال بر روي زمين ايجاد شده و بر رودخانه ها نيز تاثير گذاشته است.
سازمان نقشه برداري هند در ماه ژانويه سال گذشته پيشنهاد اندازه گيري مجدد قله اورست را مطرح كرد.
بر اساس اطلاعات موجود در سازمان نقشه برداري هند، ارتفاع قله اورست براي اولين بار در سال 1855 توسط هند اندازه گيري شد. بسياري از كشورها نيز تا كنون اين قله را اندازه گيري كرده اند اما ارتفاع اندازه گيري شده توسط هند هنوز هم به عنوان دقيق ترين ميزان در جهان مورد استفاده قرار مي گيرد. ارتفاع اين قله 29 هزار و 28 فوت(8924 متر) است.
به گفته مقامات نپال، اندازه گيري در اطراف كوه و از سه ناحيه انجام خواهد شد. دو روش در اندازه گيري اين قله مورد استفاده قرار خواهد گرفت. روش اول استفاده از جي پي اس است كه در آن يك دستگاه نقشه برداري و اندازه گيري بايد بر روي قله اورست قرار گيرد. اين دستگاه مي تواند پس از 10 دقيقه ارتفاع قله را اندازه گيري كند. روش دوم، مثلث زميني است كه ارتفاع قله اورست را از سطح زمين محاسبه خواهد كرد.
پژوهشگران علوم زمين مي گويند، تغيير ناچيز در ارتفاع قله اورست تاثير مستقيم بر زندگي مردم منطقه نداشته است.
نپال داراي بلند ترين رشته كوه ها در جهان است كه ظرف ميليون ها سال به دليل برخورد صفحه هند با آسيا بوجود آمده اند.
آساق**267*شبس*1613*وحيده دينداري*انتشار دهنده: عبدالله غفاري
دهلي نو - ايرنا - دولت نپال با پيشنهاد هند براي اندازه گيري مشترك ارتفاع قله اورست پس از زلزله قوي سال 2015 مخالفت كرد.