به گزارش روز يكشنبه گروه فرهنگي ايرنا از بنياد شعر و ادبيات داستاني، با داوري «محمد حنيف»، «محمد كشاورز» و «مصطفي جمشيدي» از ميان 386 اثر رسيده، پنج اثر به عنوان نامزد نهايي بخش داستان كوتاه دهمين دوره جايزه ادبي جلال آل احمد معرفي شدند.
« اسم شوهر من تهران است»، اثر زهره شعباني، نشر مركز
« بيباد، بيپارو »، اثر فريبا وفي، نشر چشمه
« بيوزني»، اثر محسن عباسي، نشر افق
«خانهي كوچك ما»، اثر داريوش احمدي، نشر نيماژ
«سنگ يحيا»، اثر خسرو عباسي خودلان، نشر نيماژ
** «…نه» به فقر
9 داستان مجموعه« اسم شوهر من تهران است» نوعي رئاليسم اجتماعي را پيش روي خواننده خود ميگذارند؛ رئاليسمي كه در بطن خود به برخي نابسامانيهاي اجتماعي اعتراض ميكند.
اعتراض به تبعات فقر اقتصادي و فرهنگي برخي جوامع در عصر حاضر كه در تصاوير عريان و البته دردناك روي پنهان جامعه به خواننده نشان داده ميشود، توجه به ابعاد روانشناسانه و جامعهشناسانه شخصيتها، نوآوري در نوشتن از شهداي جنگ تحميلي، پرداختن به زندگي پرمرارت مردم فرودست و انعكاس دردمندانه آسيبهاي پيش روي جامعه از نقاط مثبت اين مجموعه داستان است.
** ديالوگهاي واقعنما
مجموعه 12 داستان «بيباد، بيپارو» بيانگر فاصله بين نسلي، هويت و التقاط فرهنگي و خودباختگي فرهنگي نيز از ديگر مفاهيم مورد علاقه وفي است كه در داستانهاي اين مجموعه خود را نشان داده اند. فريبا وفي با اينكه گوشه چشمي نيز به زمينههاي سياسي وقايع دارد، عموماً اجتماعي نويس است و با اينكه از نوآوري در پرداخت داستانهايش غافل نيست، شيوه رئاليستي را ميپسندد.
زبان داستاني اين مجموعه ساده، روان و روشن است و به خصوص در ديالوگنويسي واقعنماست و همين ويژگي در موجهنمايي داستان بسيار موثر افتاده است.
** پس، درك مشترك از زندگي كجاست؟!
«بيوزني» مجموعه ايست از هفت داستان؛ موضوعات هر هفت اثر اجتماعي هستند. نويسنده داستانهايش را با شيوه واقعگرايانه نوشته و در خلال اين داستانها، تصاوير متنوعي از زندگي مردمان طبقه متوسط را پيش روي خواننده خود قرار داده است. تصاويري از زندگي زنان و مرداني كه به درك مشتركي از زندگي نرسيدهاند، دختران جواني كه جاذبه نئون آنها را از خانواده بريده، خانوادههايي كه در بند روزمرگي گرفتارند و خواهران و برادراني كه مسير زندگي آنها را از هم دور ميكند.
**بومي نويسي با تمام توان
«خانه كوچك ما» مجموعه 12 داستان از داريوش احمدي است. موضوع اين آثار اجتماعي است و نويسنده ضمن انتخاب روش واقعگرايانه براي بيان اغلب داستانها و فراواقعگرايي براي برخي داستانها، مسائل انسان مدرن و البته هنوز پايبند به سنتهاي بومي را در گذار از جامعه سنتي نشان داده است.
مشخصههاي مشترك اين داستانها عبارتند از: تشخص جغرافيا، فرهنگ بومي، رفاقت و مهر و دوستي، باورهاي عامه، دلبستگي به خاطرات، عدم قطعيت و مصائب مردم فرودست به ويژه كارگران منطقه خوزستان.
**تمركز بر وحدت عناصر داستاني
9 داستان از مجموعه داستان «سنگ يحيا» نوشته خسرو عباسي خودلان با موضوع جنگ تحميلي نوشته شدهاند. تسلط نويسنده در ديالوگ نويسي و توجه به ويژگيهاي بومي، زبان روان و كوشش نويسنده در تمركز بر وحدت عناصر داستاني براي تأثيرگذاري از ويژگيهاي كار خسرو عباسي خودلان است.
داوري بخش داستان كوتاه اين دوره از جايزه جلال را «مصطفي جمشيدي»، «محمد حنيف»، «محمد كشاورز» برعهده داشتهاند.
مصطفي جمشيدي نويسنده است و در سينما هم دستي دارد. او علاوه بر نوشتن سناريو، مديريت حوزه اقتباس بنياد سينمايي فارابي را نيز بر عهده دارد. كتابهاي داستاني او درحوزهي داستان كوتاه و رمان بيشتر حول محور مسائل اجتماعي، دفاع مقدس و حوزهي آفرينشهاي ديني است.
از رمانهاي او ميتوان به «سونات عدن»، «بوفاري ۴»، «معبر به آخرالزمان»، «بيداري»، «شنيدن آوازهاي مغولي»، «مغات ميغ» ، «باز يافتههاي شهر دلتنگ» اشاره كرد.
محمد حنيف، نويسنده، پژوهشگر و منتقد ادبيات و نويسنده رمان پرطرفدار «كلاه جادويي و مجسمه مسي» است.
وي داستاننويس قصههاي بومي است و پژوهشگري مركز تحقيقات صدا و سيما را بر عهده دارد.
اختتاميه دهمين جايزه جلال آلاحمد، عصر روز شنبه شانزدهم دي ماه از سوي بنياد شعر و ادبيات داستاني در تالار وحدت تهران برگزار خواهد شد.
فراهنگ ** 1880 ** خبرنگار: پروين اروجي * انتشار: اميد غياثوند
تهران - ايرنا - اسامي داوران و نامزدهاي بخش داستان كوتاه دهمين دوره جايزه ادبي جلال آل احمد اعلام شد.