اعلام موضع رسمی بانك مركزی درباره ارزهای دیجیتال تا چند ماه آینده

تهران - ایرنا - معاون امور بین الملل بانك مركزی با اعلام اینكه ریسك سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال بالاست، گفت: بانك مركزی در تلاش است ظرف چند ماه آینده موضع رسمی خود را درباره ارزهای رمزینه اعلام كند.

به گزارش ایرنا، ارز دیجیتال با «بیت كوین» در سال 2008 میلادی تولد یافت؛ مبدع آن كه با نام مستعار ساتوشی ناكوموتو معرفی می شود، با گذشت نزدیك به یك دهه از آغاز فعالیت این نوع ارزها هنوز ناشناخته مانده است.
مزیت این ارز در این است كه تحت قوانین و استانداردهای بانك مركزی هیچ كشوری نمی گنجد؛ هرچند همچون ارزهای كاغذی با نوسان قیمتی همراه است.
به طور كلی ارزهای دیجیتال بر بستر شبكه جهانی اینترنت بین اشخاص مبادله می شود و هیچ بانك یا دولتی بر آن نظارت نمی كند.
از آنجا كه حساب ها شفاف و تراكنش ها قابل مشاهده و تایید دیگران است، امكان تقلب ندارد اما معامله گران ارز دیجیتال ناشناس باقی می مانند و همین مزیت سبب شده است بسیاری از دولت ها درصدد ممنوعیت آن برآیند.
بانك مركزی ایران نیز كار بررسی ارزهای دیجیتال را آغاز كرده و قرار است حداكثر تا نیمه نخست سال آینده سیاست های خود را در این زمینه به طور رسمی اعلام كند.
«غلامعلی كامیاب» معاون امور بین الملل بانك مركزی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره ارزهای دیجیتال و رشد آن در سال های اخیر اظهار داشت: پول های رمزنگاری شده كه یكی از معروف ترین و مقبول ترین آنها «بیت كوین» است، در یكسال اخیر رشد قابل توجهی داشته اند و حتی گردش مالی آن در یك روز گاهی به میلیاردها دلار نیز می رسد.
وی ابعاد ارزهای دیجیتال را «ناشناخته» توصیف كرد و گفت: مشكل اینجاست كه معلوم نیست پشت سر آن چه نهاد یا سازمانی قرار دارد؛ این ابهام بزرگ مورد توجه سازمان های بزرگ بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول نیز قرار گرفته و به بانك های مركزی كشورها توصیه كرده كه مراقبت و پایش لازم را درباره ارزهای رمزنگاری شده داشته باشند.
این عضو هیات عامل بانك مركزی تاكید كرد: با وجود توسعه ارزهای دیجیتال در دنیا، هنوز هیچ اجماع خاصی درباره آنها بوجود نیامده است؛ اغلب كشورها یا آن را رد كرده اند و یا در حال بررسی آن هستند.
كامیاب با بیان اینكه در برخی كشورها مقرراتی برای معامله با ارزهای دیجیتال وضع شده است، گفت: ارزهای رمزنگاری شده دارای ابهامات و نوسان های بسیار است؛ یعنی در عین حال كه رشد بالایی را در سال های اخیر داشته اما افت ارزش آن نیز قابل توجه بوده است.

** اگر در بیت كوین سرمایه گذاری می كنید، ریسك آن را هم بپذیرید
وی با بیان اینكه بانك مركزی تحولات ارزهای رمزینه را رصد می كند، تاكید كرد: نكته اصلی این است كه اگر اتفاقی در این عرصه بیفتد و ارزش آن از دست برود، هیچ كس پاسخگو نیست؛ اگر ما در بیت كوین سرمایه گذاری می كنیم باید ریسك آن را هم بپذیریم زیرا اگر سرمایه از بین رفت، مرجعی پاسخگوی ما نخواهد بود.
معاون امور بین الملل بانك مركزی با تاكید بر اینكه ارزهای رمزنگاری شده در بانك مركزی در دست مطالعه قرار دارد، درباره جذابیت این عرصه برای سرمایه گذاری گفت: ریسك و بازدهی در هر نوع سرمایه گذاری با هم هستند؛ هرچه بازدهی سرمایه گذاری بالاتر باشد، ریسك آن هم بالاتر است یعنی فرد ریسك بیشتری را برای كسب سود بالاتر می پذیرد.
وی گفت: ارزهای دیجیتال به همان سرعتی كه رشد كرده اند، می توانند بازدهی منفی داشته باشند؛ اشكال كار این است كه مرجعی وجود ندارد كه در برابر مال باختگان پاسخگو باشد.
كامیاب با بیان اینكه پشت صحنه گردانندگان ارزهای دیجتال مشخص نیست و كسی نمی داند چه نهاد یا افرادی آن را مدیریت می كنند، به مردم توصیه كرد: آیا مردم حاضرند سرمایه خود را كسی بدهند كه اصلا نمی شناسند؟ اینها پرسش هایی است كه باید به آنها جواب دهیم.
این عضو هیات عامل بانك مركزی گفت: مشكل دیگر این است كه در معاملات با ارزهای دیجیتال پول از طریق سیستم بانكی خارج نمی شود كه بتوان آن را كنترل كرد بلكه از بازار آزاد و از طریق صرافی ها بخصوص صرافی های غیرمجاز انجام می شود و به همین دلیل از نظر خروج ارز از كشور نیز به منافع ملی ضربه می زند.
به گزارش ایرنا، ارزهای دیجیتال همچون بیت كوین یك پول رمز پایه (cryptocurrency) هستند كه به اعتبار رمزپایگی و نیز برخورداری از امنیت چند لایه و بسیار بالا و نیز به میزان كنترل عرضه آن می تواند در دادوستد بین اشخاص و نیز استفاده برای امر سرمایه گذاری مالی مورد استفاده واقع شود.
این نوع ارزها، در واقع پول رایج در شبكه است كه به صورت مجازی ایجاد و نگهداری می‌شود. شخص یا نهادی آن را كنترل نمی‌كند، چاپ نمی‌شود و به وسیله نرم‌افزاهای رایانه‌ای كه در سراسر جهان مشغول حل مسائل ریاضی هستند، تولید می‌شود.
هدف طراحان این نوع ارزهای جدید، تولید پولی مستقل از هر نوع مركز دولتی با قابلیت انتقال به صورت مجازی در بالاترین سرعت ممكن بود. بدین ترتیب افرادی كه نرم افزار مربوط به آن را روی رایانه یا گجت های هوشمند خود دارند از طریق اینترنت به یكدیگر متصل شده و شبكه پرداخت آن را شكل می دهند.
نگرانی استفاده از این پول رمزنگاری شده برای پولشویی، جرایم سازمان یافته و ترویستی و نیز قاچاق مواد مخدر و اسلحه در جهان مهمترین تهدیدی است كه از ناحیه ارزهای دیجیتال متوجه آینده نظام بین الملل است؛ زیرا در شرایط كنونی و به واسطه جرم انگاری پولشویی و تامین مالی تروریسم در جهان، كشورها به رصد پول در نظام بانكی خود ملزمند.
بانك مركزی معامله ارزهای دیجیتال را در صرافی های مجاز تا زمان تدوین و اعلام سیاست ها در این زمینه ممنوع اعلام كرده است؛ سازمان بورس نیز معامله این ارزها را برای كارگزاری های بورس غیرمجاز دانسته است.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025
خبرنگار: لیلا جودی ** انتشار: فرهاد راستی
۰ نفر