به گزارش ايرنا، با همت دولت تدبير و اميد و همكاري كشاورزان كرماني و دستگاه هاي مربوطه محصول زعفران در شهرستان زرند و برخي ديگر از مناطق مختلف كرمان جايگزين كشت هاي ديگر از جمله علوفه، گندم، جو، سيب زميني و محصولاتي با مصرف آب فراوان شد و اين تغيير الگوي كشت به علت صرفه اقتصادي موجب رضايتمندي كشاورزان شده اما همواره مشكلاتي براي برند سازي و فروش اين محصول استان كرمان در بازار رقابت وجود دارد.
هم اكنون نبود شركت تعاوني قدرتمند براي بسته بندي زعفران به عنوان محصول نخست كشاورزي شهرستان زرند كرمان به شدت احساس مي شود زيرا دلالان و شركت هاي تعاوني بزرگي از استان هاي ديگر از جمله خراسان محصول زعفران را از كشاورزان بومي خريداري كرده و تنها با بسته بندي و برندسازي، به سوددهي مي رسند و اين محصول با كيفيت استان كرمان را به نام استان هاي ديگر به بازار فروش مي برند.
ضرر عمده اين عمل پس از كشاورزان بومي به اقتصاد استان كرمان وارد مي شود زيرا نوعي خام فروشي در محصولات بومي محسوب مي شود و اين محصول عمده شهرستان زرند و استان كرمان مي تواند علاوه بر سود دهي بيشتر، اشتغالزايي خوبي را با احداث صنايع توليدي پايين دستي بوجود آورد.
هم اكنون زمان آن رسيده كه تمامي مسئولان دستگاه هاي ذيربط در استان كرمان با حركتي جهادي و هم افزايي بيشتر، همانگونه كه در تغيير الگوي كشت و تغيير روش هاي آبياري محصولات كشاورزي در جهت صرفه جويي آب موفق عمل كرده اند، در گام آخر بسته بندي محصولات، برند سازي و حضور در بازار رقابت نيز به كمك كشاورزان بشتابند و خودي نشان دهند.
استاندار كرمان پيش تر در سفري به شهرستان زرند كرمان قول هاي مساعدي براي پرداخت وام با بهره كم، براي احداث صنايع توليدي بسته بندي و برندسازي و شركت هاي تعاوني براي فروش زعفران با مديريت بخش خصوصي بومي داده است تا برند و سود اقتصادي محصول زعفران از استان كرمان خارج نشود و كشاورزان صرفه اقتصادي بيشتري ببرند.
با ابتكار استاندار كرمان در راستاي اقتصاد مقاومتي در جهت صرفه جويي راهبردي آب، طرح همياران آب در استان كرمان مصوب و اجرايي شد لذا كشت هايي با مصرف آب فراوان و راندمان كم از كشاورزي اين استان حذف و محصولاتي با صرفه اقتصادي بيشتر و مصرف آب كمتر از جمله زعفران جايگزين آن شده است.
مردم شهرستان زرند كرمان بيش از 20 سال زعفران كشت مي كنند و محصول زعفران كه بسيار با آب و هواي شهرستان زرند كرمان سازگار است و به آبياري كمتري نسبت به محصولات پيشين نياز دارد با اصلاح و بهبود روش هاي آبياري، تجهيز، نوسازي، و يكپارچه سازي اراضي كشاورزي در دولت يازدهم به كشت نخست كشاورزان زرندي تبديل شده است.
همچنين دولت تدبير و اميد با همسو كردن نهادهاي اجرايي ازجمله فرمانداري ها، جهاد كشاورزي، دستگاه هاي قضايي و انتظامي در انسداد چاه هاي غيرمجاز به جلوگيري از كاهش آب هاي زيرسطحي پرداخته، به گونه اي كه در برنامه پنج ساله استاندار كرمان 22 هزار و 450 هكتار كشت محصولاتي با مصرف آب فراوان از كشاورزي استان حذف شده است و محصولاتي با نياز آبي كمتر جايگزين آن مي شود.
در سال گذشته در بيش از 110 هزار هكتار از اراضي زير كشت در شمال استان كرمان با تغيير الگوي كشت در 16 هزار و 400 هكتار از اين اراضي، بيش از يكصد ميليون مترمكعب آب صرفه جويي شده كه گوياي تلاش و توجه ويژه مسئولان استان كرمان به بحث اقتصاد مقاومتي و صرفه جويي آب است.
**مسير رو به رشد كشت زعفران نياز به صنايع بسته بندي را ايجاب مي كند
مدير روابط عمومي جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: اين سازمان در حال هموار كردن مسير رو به رشد كشت زعفران در استان كرمان است و اين مسيري است كه در سال هاي آينده نياز به صنايع بسته بندي و برند سازي را ايجاب مي كند.
محمد جواد عبدالكريمي افزود: هم اكنون از استان هاي ديگر ازجمله خراسان جنوبي محصول زعفران را به صورت فله اي از خرده مالكان جمع آوري مي كنند و به كارخانجات بسته بندي اين استان ها مي فرستند اما ميزان محصول موجود پاسخگوي هزينه احداث صنايع توليدي در استان كرمان را ندارد.
وي با بيان اينكه زعفران براي راحتي كشاورزان و در وضعيت كم آبي كشت مي شود ادامه داد: بايد مواد اوليه ثابت و پايدار وجود داشته باشد و پس از آن به بازار مصرف بپردازيم و نياز به وجود صنايع توليدي خود بخود سرمايه گذار را جلب مي كند.
**كشاورزان براي فروش محصولات خود به شركت تعاوني بومي نياز دارند
دهيار دهستان سراپرده از توابع شهرستان زرند گفت: براي دولت مقدور نيست كه تمامي محصول زعفران را از كشاورزان خريداري كند و كشاورزان براي فروش زعفران و بسته بندي محصولات به شركت هاي تعاوني و صنايع توليدي بومي نياز دارند تا سود اصلي به كشاورز برسد نه اينكه به دلالان و مغازه داران.
عليرضا همتي افزود: براي احداث شركت هاي تعاوني و صنايع توليدي زعفران به هم افزايي و تلاش همه جانبه مردم و مسئولان استان كرمان نياز است زيرا احداث يك شركت تعاوني براي بسته بندي و فروش محصول زعفران به پرسنل، سرمايه، تجربه، علم و مكاني مناسب نياز دارد كه از عهده كشاورز به تنهايي خارج است.
وي تصريح كرد: دلالاني از استان خراسان براي خريداري محصولات زعفران اين منطقه به كشاورزان مراجعه كرده و سود اصلي و اعتبار محصولات كشاورزي استان كرمان را با خود به ديگر استان ها مي برند و كشاورزان انگيزه اصلي خود كه رسيدن به سود بيشتر است را از دست مي دهند.
دهيار دهستان سراپرده از توابع شهرستان زرند گفت: محصول زعفراني كه در زرند كشت مي شود بسيار با كيفيت تر از نمونه هاي غير بومي استان كرمان است و در واقع اين محصول اعتباري براي دلالان و شركت هاي تعاوني استان هاي ديگر شده است.
وي با بيان اينكه بيش از نيمي از جمعيت برخي از روستاهاي شهرستان زرند در سال هاي طولاني گذشته به شهرها مهاجرت كرده اند گفت: با تغيير الگوي كشت و اقتصاد موفق روستايي و عشايري كه در دولت تدبير و اميد در دستور كار قرار گرفته است، مي توان اين جمعيت را به روستاها بازگرداند اما همچنان نيازمند حمايت همه جانبه مسئولان كشوري و استاني براي تكميل طرح هاي روستايي هستيم.
**كشاورز زرندي به علت نياز اقتصادي مجبور به فروش محصول خود است
يكي از كشاورزان عمده كشت زعفران در دهستان سربنان زرند اظهار كرد: در يك سال گذشته چندين مرحله از استان خراسان براي خريد محصول به ما مراجعه كردند و كشاورز زرندي به علت نياز اقتصادي و از ترس اينكه محصولش فروش نرود مجبور به فروش با قيمت پايين تر است.
عباس اميريان افزود: دلالاني از استان كرمان و ساير استان ها نيز به ما مراجعه مي كنند و با بسته بندي دستي زعفران را به بازار فروش و مغازه هاي سطح شهر مي برند.
**خلا بازاريابي
اميريان اضافه كرد: مسئولان دستگاه هاي اجرايي استان كرمان بطور مداوم به مزارع زعفران و ديگر محصولات رسيدگي مي كنند و كشاورزان را براي كشت بهتر و حداكثري محصول زعفران راهنمايي مي كنند اما برنامه اي براي فروش محصولات وجود ندارد.
وي عنوان كرد: مسئولان بايد كود مخصوص زعفران را براي بازدهي بيشتر اين محصول در اختيار كشاورزان قرار دهند زيرا برخي از كشاورزان از كودهايي استفاده مي كنند كه به محصولات كشت شده آسيب مي رساند.
اين كشاورز كرماني محصول زعفران در شهرستان زرند گفت: اين محصول تنها در زمستان به سه مرحله آبياري نياز دارد و اگر زعفران به صورت صحيح كشت شود و كود مخصوص به اين محصول داده شود از محصولات ديگر بصرفه تر است.
براي خدمت به روستاي كهنوج (ازتوابع دهستان سربنان زرند) طبق دستور جهاد كشاورزي محصول زعفران امسال را كشت كرديم كه نسبت به ساير محصولات به آب كمتري احتياج داشته و سود اقتصادي بيشتري دارد.
**كشاورزان همچنان با دلالان زعفران درگير هستند
دهيار دهستان سربنان زرند از توابع شهرستان زرند (استان كرمان) نيز گفت: به علت خشكسالي هاي اخير و نياز به صرفه جويي در مصرف آب محصول زعفران جايگزين گندم، جو، چغندر و سيب زميني شده است اما كشاورزان همچنان براي فروش اين محصول با دلالان درگير هستند.
صغري اثني عشري افزود: محصول زعفران محصول نخست و بيشترين سطح زير كشت بين محصولات كشاورزي شهرستان زرند و دهستان سربنان را به خود اختصاص داده است و بايد بر همين اساس در گام آخر براي عرضه در بازار رقابت نيز مورد توجه باشد.
تمامي مسئولان استان كرمان بايد در راستاي اقتصاد مقاومتي خانوارهاي روستايي ضمن حمايت بي دريغ در كشت محصولات كشاورزي، حمايت ويژه خود را از كشاورزان هم استاني تا بسته بندي، برندسازي و فروش محصولات بومي ادامه دهند و زنجيره توليد و عرضه محصولات كشاورزي اين استان را تكميل كنند زيرا اين حمايت ها مي تواند موجب درآمدزايي بيشتر در روستاها و در نتيجه مهاجرت معكوس به روستا و كاهش معضلات اجتماعي شود.
خوشبختانه استاندار كرمان تاكنون در دولت يازدهم و دوازدهم به توسعه مشاغل روستايي، صنعت، معدن، كشاورزي و توسعه همه جانبه اين استان به خوبي توجه كرده است و با ابتكار عمل و استفاده از نظرات كارشناسان اين استان را روي ريل توسعه و الگوي ساير استان ها قرار داده است.
شهرستان زرند در فاصله 75 كيلومتري شهر كرمان قرار دارد.
گزارش از: حامد سالاري **انتشار : بهنام احمدي *
7420/ 5054
كرمان - ايرنا - فقدان صنايع تبديلي بمنظور بسته بندي مناسب محصول زعفران استان كرمان موجب گرديده كه اين محصول را دلالاني از استانهاي مجاور از جمله خراسان به صورت فله اي از كشاورزان كرماني خريداري و با برند و ارزش افزوده اين استان به بازار عرضه كنند.