سيداحمد هاشمي شنبه در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه سرانه مصرف نمك پنج گرم در روز است اظهار كرد: طبق مطالعات در اين استان مشخص شد تنها 15 درصد زنان و 6 درصد مردان اين الگوي مصرف در نمك را رعايت مي كنند و مابقي بيش از اين نمك مي خورند.
به گزارش ايرنا تازه ترين تحقيقات درباره مصرف برخي مواد غذايي همچون نمك نشان مي دهد كه سرانه مصرف در ايران چند برابر متوسط جهاني است.
دكتر رسول كدخدايي رئيس پژوهشكده علوم و صنابع غذايي ايران گفته است: طبق تحقيقات انجام شده، هر ايراني در سال 6 كيلوگرم نمك مصرف مي كند، اين درحالي است كه متوسط آن در جهان سه كيلوگرم است، يعني دوبرابر متوسط جهاني در ايران نمك مصرف مي شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي گفت: حداكثر ميزان مجاز مصف نمك در روز حدود پنج گرم است كه شامل نمك موجود در مواد غذايي به طور طبيعي، نمك اضافه شده به غذا و نمك موجود در محصولات غذايي صنعتي است.
هاشمي بر حذف نمكدان در سر سفره ها تاكيد كرد و افزود: مصرف غذاهاي پر نمك و نمك سفره را محدود كنيم و مقدار نمك را در تهيه غذا كاهش دهيم و در عوض از انواع ادويه ها و چاشني هاي گياهي بريا طعم دار كردن غذاها استفاده كنيم.
اين مسئول در خصوص نقش نمك در بروز فشار خون بالا و بيماري قلبي و عروقي گفت: نمك باعث مي شود بدن مايعات را در خود نگه دارد و در اثر افزايش حجم خون قلب با شدت بيشتري كار كند، از اين رو فشار خون بالا مي رود.
وي اظهار كرد: حدود 54 درصد نمك مصرفي از نمكدان و نمك مصرفي در غذاي روزانه است، بنابراين با حذف نمكدان و كاهش مقدار نمك مصرفي درتهيه غذا مي توان تا حدزيادي خطر فشار خون بالا را كاهش داد.
وي افزود: سوپ هاي آماده كنسرو شده، خشك يا فريز شده، كنسرو ها گوشت، سس هاي سالاد، پنير پيتزا، هات داگ، چيپس، سيب زميني سرخ شده، چوب شور، و مغزها همگي پر نمك هستند و مصرف آنها باعث افزايش فشار خون مي شود.
وي در خصوص راه هاي كاهش مصرف نمك در فشار خون گفت: كاهش مصرف نمك، مقرون به صرفه ترين راه حل كاهش فشار خون است، بنابراين ميزان نمك مجاز مصرفي، كمتر از پنج گرم در روز در افراد كمتر از 50 سال و افراد بالاي 50 سال و بيماران قلبي و مبتلا به فشار خون بالا بايد كمتر از سه گرم در روز باشد.
وي اظهار كرد: جوانه هاي چشايي كه به نمك حساسند به اسيد نيز حساس هستند، براي كنترل فشار خون نمكدان را از روي ميز و يا سر سفره غذا برداريد و به جاي آن يك ظرف ازبرش هاي ليمو ترش تازه بگذاريد.
هاشمي افزود: از سبزيجات تازه استفاده كنيد و در صورت استفاده از انواع كنسروي آن، انواعي را انتخاب كنيد كه فاقد نمك و يا كم نمك هستند.
وي گفت: از مرغ و ماكيان، ماهي و گوشت به جاي انواع فراوري شده آنها از جمله سوسيس و كالباس كه حاوي مقدار زيادي نمك و چربي هستند استفاده كنيد.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي اظهار كرد: براي جايگزين از نمك از گياهان معطر ترخون، ريحان و آويشن ، ادويه جات و طعه دهنده هاي بدون نمك و چربي استفاده كنيد.
هاشمي افزود: مصرف غلات صبحانه و همچنين ساير غذاهاي حاوي نمك (سديم) زياد را براي كنترل فشار خون كاهش دهيد، به عنوان ميان وعده سبزي و ميوه بخوريد.
به گزارش ايرنا آمارها نشان مي دهند كه مصرف مواد كالري زا و نمك در كشورمان با افراط همراه است. اين وضعيت بيماري هاي متعددي مانند فشار و چربي خون بالا، بيماري هاي قلبي عروقي، فساد دنداني، ديابت و مشكلاتي مانند اضافه وزن، چاقي و بيماري هاي ناشي از آنها را براي افراد ايجاد مي كند.
در ايران تحقيقاتي در اين زمينه صورت گرفته و ميزان سرانه مصرف اين مواد با ساير كشورهاي جهان مقايسه شده است؛ نتايج اين تحقيقات نشان مي دهد كه سرانه مصرف اين مواد در ايران چندين برابر متوسط جهاني است.
* شاخص فشار خون در خراسان شمالي از ميانگين كشوري كمي بالاتر است
به گفته مدير گروه مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي شاخص فشار خون بالا در بين شهروندان اين استان كمي از ميانگين كشوري بالاتر است.
افشين دلشاد اظهار كرد: 20 درصد جمعيت بالاي 30 سال در سراسر دنيا فشار خون بالا دارند كه در كشور نيز همين آمار است، شاخص فشار خون بالا در اين استان كمي بيش از ميانگين كشوري است.
به گزارش ايرنا ميزان شيوع فشارخون بالا بر اساس مطالعه سال 1395در افراد 15 تا 65 سال كشور حدود 27 درصد است.
وي با بيان اينكه همه افراد بالاي 30 سال بايد از فشار خون خود آگاهي داشته باشند افزود: تا زماني كه فرد دچار مشكل نشود و عوارضي نداشته باشد از ميزان فشار خون خود مطلع نيست.
مدير گروه مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي از تمامي افراد بالاي 30 سال سالم خواست تا هر سه سال براي كنترل فشار خون خود مراجعه كنند و گفت: افراد مشكوك نيز هر يك سال مراجعه داشته باشند و كساني نيز كه فشار خون بالا دارند دست كم هر سه ماه وضعيت خود را كنترل و بيماران نيز طبق دستور پزشك عمل كنند.
دلشاد علت عمده ابتلاي افراد به پرفشاري خون را تغذيه نامناسب و رعايت نكردن هشدارهاي پزشكي در تغذيه بخصوص مصرف زياد نمك و كم تحركي دانست.
خراسان شمالي 864 هزار نفر جمعيت دارد.
3007/ 6042 خبرنگار: ربابه صانعي** انتشاردهنده: سيدحسين قدسي
بجنورد- ايرنا- معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي گفت: 85 درصد زنان و 94 درصد مردان اين استان نمك اضافي مي خورند.