۲۳ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۴۳
کد خبر: 82794089
T T
۰ نفر
اختلاف آنكارا و مسكو تهديدي عليه توافق سوچي در مورد سوريه

تهران- ايرنا- اختلاف نظر روسيه و تركيه درباره ادلب به حدي رسيده كه توافق سه جانبه مسكو، آنكارا و تهران در مورد سوريه را با تهديد مواجه كرده است.

'حسن روحاني»، «ولاديمير پوتين» و «رجب طيب اردوغان» روساي جمهوري ايران، روسيه و تركيه پس از نشست سوچي در22 نوامبر 2017 (1 آذر) طي بيانيه اي مشترك با تاكيد مجدد بر حاكميت، استقلال، وحدت و تماميت ارضي سوريه، توافق كردند تا شكست نهايي گروه‌هاي تروريستي به همكاري با يكديگر ادامه دهند.
'روساي جمهوري سه كشور همچنين توافق كردند كه به سوري‌ها در برگرداندن وحدت كشور و دستيابي به يك راه حل سياسي براي حل بحران سوريه از طريق يك فرايند سوري- سوري فرا گير، آزاد، منصفانه و شفاف كه به تدوين قانون اساسي با حمايت مردم اين كشور و انتخابات آزاد و منصفانه با مشاركت همه مردم واجد شرايط سوري تحت نظارت مناسب سازمان ملل منجر شود، كمك كنند.'
به گزارش ايرنا، پايگاه خبري راي اليوم روز شنبه نوشت : تركيه به شدت به شريك روسي خود در نشست هاي سوچي فشار مي آورد.
درهمين حال وزارت خارجه روسيه نيز كمپين تماس هايي را براي جلب حمايت از برنامه هاي خاص خود با جدول كاري جديد براي حل و فصل پرونده سوريه و تصميم در ديدار سه جانبه سوچي آغاز كرده است.
يك ديپلمات آگاه روسي كه نامش در گزارش ذكر نشده در اين باره گفت: مسكو علاقه مند به يك كمپين روابط عمومي و كمپين ديپلماتيك موازي براي حمايت از گزينه هاي نشست سوچي بود و اميدوار بود كه اختلافات با تركيه و ايران را در اين زمينه كاهش دهد.
اين مرحله با توجه به تحولات شديد منطقه در شمال سوريه و درحاشيه نبرد ادلب بروز كرد كه در نتيجه حركت تركيه در هماهنگي با روسيه به دليل تقارن منافع متوقف شد.
يك منبع آگاه ترك به راي اليوم گفت: اختلاف در ادلب ميداني، امنيتي و نظامي است و هيچ ربطي به اختلافات سياسي ندارد و ناشي از اختلاف نظر جدي بين مسكو و آنكارا در باره حوادث ادلب است و اگر طرف روس اين مساله را درك نكند اين مساله توسعه مي يابد.
ديپلمات ها براين باورند كه برخورد منافع و حتي تضاد در برنامه هاي كاري به ويژه امنيتي بين روسيه و تركيه در شمال سوريه به مرحله اي رسيده كه همه ساز و كارهاي هماهنگي هاي مشترك راعملا مورد تهديد قرار داده و تماس هايي بحراني بين دو طرف با اميد به درك و جلوگيري از برخورد در سناريوي 'كاهش بحران در شمال سوريه' صورت گرفته است.
در ساعات گذشته نيز در تفسير متون و بندهاي كاهش تنش در شمال سوريه بين آنكارا و مسكو تفاوت هايي بروز كرده است.
اين منابع مي گويند در صورتي كه دو طرف براي حل اين مساله به جايي نرسند تفاهم هاي بعدي در مسايل و پرونده هاي بزرگي مانند دستور جلسات ديدارهاي سه گانه سوچي مشكل آفرين خواهد بود و به طور كلي اختلافات مربوط به نشست سوچي بزرگ است و هنوز حل و فصل نشده است.
برنامه سوچي كه روسيه تركيه و ايران بر سر آن توافق كرده اند با چالش هاي پيچيده اي مواجه است به خصوص كه طرف تركي نسبت به آسيب رساندن به نشست هاي ژنو هشدار داده و نمي خواهد نشست هاي ژنو را جايگزين نشست هاي سوچي كند.
آنكارا اصرار دارد كه گروه هاي حامي كردها از هر گونه تفاهم و يا ترتيبات مربوط به كنگره ملي سوريه مستثني شوند و مسكو در اين زمينه تعلل مي كند.
گفت و گوي ملي سوريه قرار است 29 و 30 ژانويه ( 9 و 10 بهمن ) در شهر «سوچي» روسيه برگزار شود.
چندي پيش «ديويد ساترفيلد»، از مقامات ارشد وزير خارجه امريكا درباره مفيد بودن نشست سوچي در حل بحران سوريه ابراز ترديد كرده و آن را زير سوال برده بود.
«بحران در سوريه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروه‎هاي تروريستي مورد حمايت عربستان، آمريكا و متحدانشان براي تغيير معادلات منطقه به نفع رژيم صهيونيستي آغاز شد.
خاورم**1408** 1064
مترجم: اكرم كرمي
۰ نفر