۲۷ دی ۱۳۹۶، ۱۴:۴۹
کد خبر: 82799124
T T
۰ نفر
كم تحركي در جواني و بروز عارضه تنگي كانال نخاعي در ميانسالي

تهران- ايرنا- دبير علمي بيست و يكمين كنگره ساليانه طب فيزيكي، توانبخشي و الكترودياگنوز ايران، تنگي كانال نخاعي را يكي از عوارض دوران ميانسالي دانست كه در اثر كم تحركي در دوران جواني و عدم انجام فعاليت هاي ورزشي بروز مي كند.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، دكتر عليرضا اشرف در حاشيه بيست و يكمين كنگره ساليانه طب فيزيكي، توانبخشي و الكترودياگنوز ايران در جمع خبرنگاران به موضوع مقاله خود با عنوان 'اثرات تنگي كانال نخاعي در يافته هاي ام آراي كمري خاجي' اشاره كرد و گفت: نتايج اين مقاله از بررسي باليني تعدادي از بيماران مبتلا به تنگي نخاعي به دست آمده كه مبين اين ارتباط است.
وي گفت: تنگي كانال نخاعي عارضه اي است كه در افرادي كه زمينه ساييدگي مهره هاي كمري دارند، بروز مي كند؛ اين افراد ممكن است در اثر عواملي مانند عوامل ژنتيكي، تروما و از همه مهمتر كم تحركي و عدم انجام فعاليت هاي ورزشي كششي به اين عارضه مبتلا شده باشند.
اشرف درخصوص ساييدگي مهره ها به عنوان عامل بروز تنگي نخاعي توضيح داد: ساييدگي مهره ها منجر به بروز تنگي نخاعي مي شود؛ فرايند تنگي نخاعي در اثر ساييدگي مهره ها و بافت‌هاي اضافه‌اي كه در اين ناحيه تشكيل مي‌شود، مي‌تواند فشار بيشتري بر كانال نخاعي وارد كند؛ در اثر اين عارضه بيمار در هنگام راه رفتن دچار مشكل شده و به صورت خميده راه مي رود همچنين بيمار نمي‌تواند مسافت زيادي را به صورت يكنواخت راه برود و پس از مدتي بايد بنشيند.
وي گفت: در اين تحقيق، بررسي كرده‌ايم كه آيا بين شدت ساييدگي و چربي سازي در بافت هاي نخاعي و ماهيچه‌اي و تنگي كانال نخاعي رابطه‌اي معناداري وجود دارد يا نه؛ نتيجه نشان داد كه در اثر ساييدگي مهره اي، عصب رساني خوبي به ماهيچه ها نمي شود و ماهيچه ها تحليل مي روند و به جاي بافت عضلاني بافت چربي جايگزين شده و در بررسي هاي ام آر آي اين ارتباط به خوبي مشاهده مي شود.
اشرف درخصوص علل بروز تنگي كانال نخاعي اظهار كرد: تنگي كانال نخاعي علل و عوامل متعددي دارد مانند عوامل ارثي و ژنتيكي همچنين افزايش سن (در سنين بالاي 50 سال) و علاوه بر اين در حوادث و تصادفات در اثر شكستگي يا جابه جايي مهره ها و اعمال فشار به كانال نخاعي ممكن است افراد دچار عارضه تنگي نخاعي شوند كه به آن تنگي نخاعي ناشي از تروما يا ضربه گفته مي‌شود.
وي ادامه داد: با كنترل وزن و بهبود عملكرد عضلاني عضلات ناحيه اطراف مهره هاي كمري ازطريق ورزش كردن، مي توان از شدت يافتن اين عارضه پيشگيري كرد؛ به طور كلي تغيير سبك زندگي و انجام فعاليت هاي بدني مانند ورزش هاي كششي مي ‌تواند انعطاف ناحيه كمري را بيشتر كرده و اثرات پيشگيري كننده و درماني به دنبال داشته باشد.
دبير علمي كنگره توانبخشي تاكيد كرد: در صورت بروز عارضه، انجام حركات ورزشي و همچنين استفاده از روش هاي توانبخشي مانند فيزيوتراپي تنها مي تواند به پيشگيري از پيشرفت عارضه كمك كند؛ اين مساله در تحقيقات باليني صورت گرفته روي بيماران به وضوح مشخص شده است.
اشرف يادآور شد: در موارد پيشرفته با استفاده از طب مكمل مانند فيزيوتراپي، ورزش درماني و نرمش درماني نمي توان به نتايج مثبتي دست يافت و بايد از روش جراحي استفاده كرد.
دبير علمي كنگره توانبخشي درخصوص جايگاه رشته طب فيزيكي در كشور گفت: اين رشته در حال حاضر در كشور ما مغفول مانده است كه يكي از دلايل آن مسائل مادي و عدم پوشش بيمه اي است.
اشرف ابراز اميدواري كرد: روزي برسد كه نگاه مسئولان حوزه سلامت به اين رشته و كارآيي آن تعيير كند و همانطور كه به حوزه درمان توجه دارند، به موضوع پيشگيري و بهبود كيفيت زندگي بيماران نيز توجه داشته باشند.
وي توضيح داد: در حال حاضر بيمه ها پوشش خوبي در زمينه بستري كردن بيماران ندارند، تلاش ما بهبود عملكرد و كيفيت زندگي بيماران است اما بيمه ها الزامي در اين خصوص احساس نمي ‌كنند و بيشتر هدف آنها پوشش خدمات اورژانسي و درماني است اين در حالي كه بستري كردن بيماران به خصوص بيماراني كه مشكلات عصبي دارند مانند افرادي كه دچار سكته مغزي يا صدمات نخاعي ناشي از تروما شده اند، مي ‌تواند در بهبود كيفيت زندگي و عملكردي آنها بسيار موثر باشد.
بيست و يكمين كنگره ساليانه طب فيزيكي، توانبخشي و الكترودياگنوز ايران كه امروز با حضور جمعي از متخصصان اين رشته در مركز همايش هاي رازي گشايش يافت، تا 29 دي ماه ادامه مي يابد.
علمي**1834**1440
خبرنگار: ناهيد شفيعي ** انتشار: گلشن
۰ نفر