به گزارش ايرنا، يادداشت تفاهم سهجانبه تاسيس اين موسسه امروز (دوشنبه) بين مديران عامل بانك توسعه صادرات ايران، صندوق ضمات صادرات و شركت گروه ارزش آفرينان پاسارگاد به امضا رسيد تا موسسه تامين مالي صادرات به شيوه تنزيل قطعي اسناد (Forfaiting) با هدف كمك به رشد و توسعه صادرات كشور تاسيس شود.
بر اساس اعلام بانك توسعه صادرات، يكي از اهداف اين تفاهم نامه كه همسو با بسته حمايت از صادرات سال 96 به امضا رسيد، مشاركت در وام سنديكايي پروژههاي صادراتي با حمايت بانك و صندوق و تلاش در جهت ارائه تسهيلات ارزان قيمت به صادركنندگان است.
* حمايت از صادرات بايد در عمل نشان داده شود
علي صالح آبادي مديرعامل بانك توسعه صادرات ايران در جريان امضاي اين تفاهمنامه گفت: اين تفاهمنامه شروع يك كار مهم است و بهزودي مطالعات و اقدامات عملي مربوط به تشكيل موسسه فورفيتينگ (Forfaiting) انجام و با ارسال مستندات و مدارك به بانك مركزي مجوزهاي لازم براي تاسيس آن فراهم خواهد شد.
وي با اشاره به توجه دولت به مقوله صادرات و اجراي بسته حمايت از صادرات غيرنفتي سال 96 دولت تصريح كرد: اكنون تسهيلات ارزان قيمت به بانكهايي همچون بانك توسعه صادرات و چند بانك عامل ديگر داده مي شود تا با نرخهاي ترجيحي در جهت حمايت از صادرات بكار گيرند.
به گفته وي، پيش از اين در تسهيلات ارزي نيز با نرخ شش درصد اين تسهيلات پرداخت مي شد كه به تازگي در هيات امناي صندوق توسعه ملي كاهش اين نرخ نيز تصويب شده است.
وي با اشاره به ابزار اعتبار خريدار در بانك توسعه صادرات اضافه كرد: اميدواريم ابزار اعتبار خريدار نيز با كمك صندوق ضمانت صادرات در چارچوب فعاليت موسسه جديد فورفيتيگ بيشتر مورد توجه قرار گيرد.
صالح آبادي ادامه داد: تمام كشورهايي كه به دنبال توسعه صادرات هستند، نهادهاي ساختاري ذيربط خود مانند اگزيم بانك و صندوق ضمانت را ايجاد مي كنند و موسسه فورفيتينگ به عنوان يك ساختار مكمل در كنار اين نهادها فعاليت خواهد كرد.
وي با اشاره به علاقه مندي شركت ارزشآفرينان پاسارگاد براي تاسيس اين موسسه گفت: اظهار علاقه اين شركت براي كمك به حلقه صادرات بايد ارج نهاده شود.
* اگر با بازارهاي بينالملل همگام شويم نرخ سود صادراتي در داخل كشور نيز كاهش پيدا مي كند
سيدكمال سيدعلي مديرعامل صندوق ضمانت صادرات نيز در اين نشست گفت: يكي از روش هاي تامين مالي در دنيا مسائل تامين مالي بعد از حمل و فورفيتينگ است كه توجه زيادي به آن ميشود.
وي ادامه داد: تاسيس موسسه فورفيتينگ طليعه اي است كه ضمن آشنايي با فضاي بينالملل در حوزه تامين مالي، شرايطي را فراهم كنيم كه صادركنندگان با كمترين نرخ سود بتوانند بهره مند بشوند.
سيدعلي ادامه داد: در آينده نزديك پس از صدور مجوزهاي مربوطه از طريق بانك مركزي و هيات وزيران براي تاسيس موسسه ياد شده، خواهيم توانست اين شيوه خدمت رساني را در سيستم صادراتي پيش ببريم.
مديرعامل صندوق ضمانت صادرات با اشاره سهم بالاي صادرات غيرنفتي گفت: اگر با بازارهاي بينالملل همگام شويم نرخ سود صادراتي در داخل كشور نيز كاهش پيدا مي كند و با نرخ هاي 6 يا 7 درصد خواهيم توانست، تسهيلات مناسبي را براي صادركنندگان داشته باشيم.
* فورفيتينگ چيست؟
فورفيتينگ يك گزينه دست يافتني به تامين مالي تجاري است كه به صادركنندگان، تامين مالي منعطفي را در قالب ساختاري ساده پيشنهاد مي كند و توانايي آنها را در موفقيت بازار رقابتي بين المللي افزايش ميدهد كه با دو روش تامين مالي فروشنده و تامين مالي خريدار (اعتبارخريدار) قابل انجام است. اين مهم از طريق موسسات مشابه در كشورهاي صادر كننده با بهره گيري از بررسي ريسك كشورها، بازارهاي هدف، خريداران محصولات صادراتي، ارزيابي و تدوين اطلاعات خاص بازرگاني، اقتصادي و مالي انجام مي شود.
*اهداف تفاهمنامه
هدف از امضاي اين تفاهم نامه، انجام مطالعات امكان سنجي تاسيس مؤسسه تامين مالي صادرات و كمك به صادركنندگان از شيوه هايي چون مشاركت در وام سنديكايي پروژههاي صادراتي با حمايت بانك و صندوق و تلاش در جهت ارائه پول ارزان قيمت به صادركنندگان است.
همچنين جذب صادر كنندگان، تجار و سرمايه گذاران ايراني و راهنمايي و تكميل مدارك ايشان از ديگر خدمات اين موسسه خواهد بود.
توسعه تامين مالي صادراتي (Export finance) براي اعطاء تسهيلات اعتبار خريدار به كشورهاي وارد كننده كالا و خدمات از ايران با پوشش صندوق ، جذب مشاركت ديگر بانكها در تأمين مالي صادرات در قالب اعتبار فروشنده، ريفاينانس و تأمين سرمايه در گردش مورد نياز صادر كنندگان با تضمين موسسه، استفاده از منابع بخش خصوصي در افزايش توان مالي صادرات غير نفتي كشور و تسهيل و تأمين منابع با استفاده از شيوه هاي همسو با اقتصاد مقاومتي كشور از اهداف امضاي اين يادداشت تفاهم است.
از ديگر اهداف اين تفاهمنامه مي توان به افزايش جريان ورودي سرمايه گذاري خارجي به كشور، ارتقاء صادرات و صادرات مجدد(Re-exporting) از طريق تأمين منابع ارزي براي صادركنندگان كالا و خدمات، بهره گيري از توان علمي و تخصصي مديران با صلاحيت در افزايش ضريب نفوذ خدمات بانكي در شرايط فعلي و در نظر داشتن تغيير شرايط احتمالي آتي ، گسترش شبكه توزيع خدمات و حفظ مشتريان فعلي و جذب مشتريان جديد و كسب منافع آتي براي طرف هاي قبل الذكر اشاره كرد.
مدت اين تفاهم نامه از تاريخ امضاء دو سال خورشيدي خواهد بود و قرار است با تعيين كميته راهبري، اين يادداشت تفاهم اجرايي شود.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025
خبرنگار: ليلا جودي** انتشاردهنده: فرهاد راستي
تهران - ايرنا - بانك توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات ايران توافق كردند با همكاري بخش خصوصي موسسه تامين مالي صادرات مبتني بر خريد دِين (فورفيتينگ) ايجاد كنند.