در ادامه اين گزارش مي خوانيم: درست 100سال پيش ويروس آنفلوآنزاي اسپانيايي شايع شد و 40سال پس از بروز نخستين ويروس، آنفلوآنزاي آسيايي ظهور پيدا كرد و بعد از آن هم آنفلوآنزاي هنگكنگي. اگرچه اين ويروس در يك قرن گذشته موجب مرگ تعداد زيادي از افراد در جهان شده است اما همواره سير مرگ ومير ناشي از آن سير نزولي داشته است. اين بيماري كه شايع ترين ويروس در فصل سرما است دستگاه تنفسي را درگير ميكند و شديدا مسري است. مدت زمان شروع علائم آنفلوآنزا از زمان وارد شدن ويروس به بدن بين 24 تا 48ساعت است.
افزايش تب يا سرفه، وجود خون در خلط، گوش درد، تنگينفس يا درد قفسه سينه، ترشحات غليظ از بيني، سينوسها يا گوشها، درد سينوس و درد يا سفتي گردن از جمله علائمي است كه فرد با مبتلا شدن به ويروس آنفلوآنزا با آنها مواجه ميشود. ويروسهاي آنفلوانزاي موجود در قطرات تنفسي از طريق سرفه و عطسه منتشر ميشوند. در اغلب موارد اين انتشار از فرد به فرد و معمولا از طريق تماس دست با آنچه كه به ويروس آنفلوانزا آلوده شده است و سپس تماس دست آلوده با دهان و بيني فرد منتقل ميشود. با اين توضيح كه بزرگسالان ممكن است ديگران را روز قبل از شروع علائم تا روز پس از بروز بيماري مبتلا كنند كه اين امر به اين معني است كه شما ميتوانيد فردي را قبل از آنكه بيماري در شما ايجاد شده باشد مبتلا كند.
اما در وضعيتي كه اين ويروس با سرفه، عطسه، آب دهان، آب بيني و دست دادن منتقل ميشود، افراد براي انتشار و انتقال اين ويروس چه بايد كنند؟ ايرج خسرونيا، متخصص بيماريهاي داخلي در اينباره تاكيد ميكند: كسي كه به اين بيماري مبتلا شده ميتواند از طريق هر يك از راههاي انتقال حتي در يك اتاق سربسته شما را مبتلا كند بنابراين تنها راه پيشگيري از اين بيماري اين است كه مبتلايان حتما در بخشي تحتنظر باشند كه با كسي در تماس نباشند. ملاقاتكنندگان هم بايد از بوسيدن و دست دادن خودداري كنند. كساني هم كه از كشورهاي همجوار وارد كشور ميشوند حتما رعايت كنند. به گفته او، يك نفر ميتواند صدها نفر را مبتلا كند. اگر كسي حس كرد كه به اين بيماري مبتلا شده حتما به پزشك مراجعه كند. چون درمان در روزهاي اول بسيار آسان تر است.
** شستن دست ها بعد از تماس با وسايل نقليه
سوالي كه مطرح ميشود اين است كه چه افرادي بيشتر در معرض ابتلا به اين ويروس هستند؟ پاسخ اين متخصص بيماريهاي داخلي به اين پرسش اين است كه افراد داراي كهولت سن، خانمهاي باردار و كساني كه زمينه يك بيماري خاص ديگري را دارند بيشترين قربانيان اين بيماري هستند، مثل بيماران نارسايي هاي قلبي و ريوي كه ويروس به آنها غلبه كرده و موجب مرگ آنها مي شود.
رعايت اصول بهداشتي مثل شستن دستها بعد از تماس با وسايل نقليه، اتوبوس، مترو به طور جدي توصيه ميشود. پرستاران و كساني كه از اين بيماران مراقبت ميكنند بايد حواسشان باشد كه حتما از ماسك و روپوش مناسب استفاده كنند كه موجب انتقال بيماري نشوند. نشانههاي اين بيماري در روزهاي اول به شكل سرماخوردگي است. اما به مرور تب و مشكلات تنفسي و ريوي، بدندرد و ضعف عمومي و بيحالي را بههمراه دارد و اگر كسي اين نشانهها را در خودش ديد بايد سريع به پزشك معالج مراجعه كند.
حالا عضو كميته كشوري آنفلوآنزا در تازهترين اظهارات خود از افزايش موارد بستري به دليل آنفلوآنزا خبر ميدهد و ميگويد: در حال حاضر وضعيت بروز و شيوع آنفلوآنزا در كشور وضعيت خوبي نيست. از سوي ديگر، سينهپهلو بعد از آنفلوآنزا هم منجر به بستريهاي مكرر بيماران در بخشهاي داخلي، عفوني و حتي ICU شده است.
** گونه هايي كه تاكنون در ايران نبوده است
به گفته مرداني، براي اولين بار هم برخي از گونههاي جديد ويروس آنفلوآنزا را كه تا به حال در ايران وجود نداشت، شاهد بوديم. بهعنوان مثال يك گونه از آنفلوآنزاي نوع B است كه گونهاي به نام «ويكتوريا» است كه قبلا در واكسن آنفلوآنزا بود و فرد آن را تزريق ميكرد اما در حال حاضر علاوه بر گونه «ويكتوريا» يك گونه جديد به نام «ياماگاتا» شيوع پيدا كرده كه در واكسن هم وجود ندارد و به همين دليل حتي ممكن است افرادي كه واكسن آنفلوآنزا را تزريق كردهاند، هم به اين گونه از آنفلوآنزاي نوع B مبتلا شوند. اين ويروس در واكسن منظور نشده بود اما در گردش است. البته ممكن است در سال هاي آينده، واكسن چهار ظرفيتي وارد شود كه اينگونه آنفلوآنزا را هم در خودش دارد.
اظهارات اين كارشناس درحالي است كه اواسط ماه گذشته رئيس مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت اعلام كرد كه تا به حال موردي از آنفلوانزاي پرندگان در انسان نداشتهايم و آنفلوانزاي فصلي هيچ ربطي به مصرف مرغ، تخممرغ و گوشت نداشته و ندارد. به گفته محمدمهدي گويا، آنفلوآنزاي فصلي با شروع فصل سرما در كشور شروع ميشود و خيلي غيرمعمول نيست.
اما از آنجايي كه شيوع آنفلوانزاي فصلي در همين فصلي است كه در آن به سر ميبريم، اين مقام مسئول تاكيد ميكند كه برخي گروهها در صورت ابتلا به آنفلوانزا در معرض خطر بيشتري هستند و اين گروههاي شامل اين افراد هستند؛ سالمندان يا افرادي كه يك بيماري زمينهاي مثل بيماريهاي قلبي، ريوي، نارسايي كليه، نارسايي كبد و ديابت كنترل نشده دارند. در اين ميان، بيماران سرطاني كه تحت درمان هستند و كساني كه داروهاي سركوبكننده سيستم ايمني دريافت ميكنند و نيز خانمهاي باردار در صورت ابتلا به آنفلوآنزا در معرض خطر بيشتري قرار دارند.
** تزريق واكسن را جدي بگيريد
اهميت تزريق واكسن آنفلوآنزا براي افراد مسن يا داراي بيماريهاي زمينهاي به اندازهاي است كه گويا توضيح ميدهد: كساني مبتلا به آنفلوانزا ميشوند كه به اين توصيه توجه نكرده و موضوع را جدي نميگيرند زيرا اين افراد با آدمهاي معمولي فرق ميكنند و آنفلوآنزا براي اين افراد خطرناك تر از مردم عادي است و حتي ممكن است جان خود را به دليل ابتلا به اين بيماري از دست بدهند.
توضيحاتي اين مقام مسئول در وزارت بهداشت درحالي است كه مرداني هم تاكيد ميكند كه افراد در معرض خطر كه از ابتداي سال تاكنون هنوز واكسن آنفلوآنزا را تزريق نكردهاند، هماكنون در اولين فرصت اين واكسن را تزريق كنند. اين عضو عضو كميته كشوري آنفلوآنزا، افراد ديگري را هم به ساير افراد در معرض ابتلا به اين ويروس اضافه ميكند و ميگويد: افرادي كه همودياليز ميشوند، افراد مبتلا به HIV مثبت، مبتلايان به بيماريهاي صعبالعلاج، افرادي كه تحت درمانهاي كورتون، راديوتراپي يا شيميدرماني هستند، تمامي كادر و گروه پزشكي بايد اين واكسن را تزريق كنند.
به گفته او، مردم بايد نسبت به رعايت مسائل بهداشتي فردي و اجتماعي حساس باشند. بهترين كار اين است كه اگر كسي فرزندش به آنفلوآنزا مبتلا شد، او را چند روزي به مدرسه نفرستد يا اگر كسي آنفلوآنزا دارد از رفتن به محل كار خودداري كند و دو تا سه روز در خانه استراحت كند. همچنين افراد مبتلا، در خانه يك حالت خودقرنطينگي براي خودشان ايجاد كنند. يعني اگر يكي از اعضاي خانواده مبتلا شده است، در يك اتاق بخوابد و ساير اعضاي خانواده در اتاق ديگر. در غير اينصورت همه افراد خانواده به آنفلوآنزا مبتلا ميشود.
توضيحات بيشتر درباره اين بيماري اين است كه آنفلوآنزا ممكن است از زمان آغاز اولين علائم تا پنج تا هفت روز آلودهكننده باشد، از طرفي عدم شستوشوي مكرر دست، زنجيره انتقال عفونتهاي ويروسي دستگاه تنفسي فوقاني از فرد مبتلا به بقيه افراد را ايجاد ميكند، بنابراين اگر ميخواهيم به آنفلوآنزا مبتلا نشويم با افراد دست ندهيم، روبوسي نكنيم و دستها را مكررا بشوييم.
با همه اينها آنطور كه مسئولان گزارش دادهاند به نظر ميرسد امسال شيوع بيماري آنفلوآنزا در كشور در حد انتظار است اما موارد منجر به بستري افزايش يافته و البته تاكنون هيچ موردي از آنفلوآنزاي پرندگان ثابت شده در كميته كشوري آنفلوآنزا مطرح نشده است.
*منبع: روزنامه ابتكار؛ 1396،11،5
**گروه اطلاع رساني**9117**9131**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
تهران- ايرنا- روزنامه ابتكار درباره افزايش ويروس هاي فصلي به ارايه گزارشي پرداخت و آورد: اصفهان، كرمان، تهران و خراسان، استان هايي هستند كه بروز آنفلوآنزا در آنها در سطح وسيعي گزارش شده است؛ اين خبر را مسعود مرادني، عضو كميته كشوري آنفلوآنزا درحالي اعلام كرده كه علاوه بر گونه «ويكتوريا» گونه جديد ديگري به نام «ياماگاتا» شيوع پيدا كرده كه اين گونه در واكسن هاي فعلي وجود ندارد.