۷ بهمن ۱۳۹۶، ۱۰:۲۰
کد خبر: 82809273
T T
۰ نفر

لابي‌هاي داغ در سرماي داووس

۷ بهمن ۱۳۹۶، ۱۰:۲۰
کد خبر: 82809273
لابي‌هاي داغ در سرماي داووس

تهران- ايرنا- روزنامه آسمان آبي در گزارشي، نوشت: روزنامه‌نگاران و تحليلگران سرشناس تا چند سال قبل و در موعد برگزاري نشست سالانه داووس در مطالب خود اثرگذاري اين گردهمايي نخبگان اقتصادي از سراسر جهان را كم رنگ مي‌دانستند و عنوان مي‌كردند كه دوره سياست‌ورزي در ميهماني‌هاي شبانه داووس به پايان رسيده است.

در ادامه اين گزارش آمده است: هر سال نخبگان و چهره‌هاي درجه اول كمتري در ماه ژانويه خود را به دهكده داووس سوئيس مي‌رساندند و به جاي آن جوانان نشست سالانه «مجمع جهاني اقتصاد» را جدي مي‌گرفتند و داووس را به محلي براي عرضه توانايي‌هاي خود در حوزه استارت‌آپ و فناوري جديد تبديل مي‌كردند.

امسال، اما «مجمع جهاني اقتصاد» منتقدان خود را تا حدي توانست خاموش كند. حضور رهبران جهان در اين دهكده كوچك سوئيس بازهم نام داووس را بر سر زبان‌ها انداخت. دونالد ترامپ رئيس جمهوري ايالات متحده در صدر اين رهبران قرار داشت. از سال 2000 تاكنون هيچ كدام از روساي جمهوري مستقر ايالات متحده در نشست داووس حضور نداشتند.

بااين‌حال اين سنت شكني پس از 18 سال از سوي ترامپ تنها دليل جلب توجه رسانه‌ها به رئيس جمهوري آمريكا نبود. شعار «اولويت با آمريكا» كه از سوي ترامپ مطرح شده است، او را عليه جهان قرار داده و انتظار مي‌رفت كه رئيس جمهوري ايالات متحده با استفاده از فرصت حضور در جمع سياستمداران حامي جهاني‌سازي، مديران ارشد اقتصادي و بانكداران به تشريح اين سياست و روشن تر كردن مواضع خود در ارتباط اقتصادي و تجاري واشنگتن با جهان در داووس بپردازد.

در كنار ترامپ، مي‌توان به حضور امانوئل مكرون رئيس جمهوري فرانسه، ترزا مي ‌نخست وزير بريتانيا، جاستين ترودو نخست وزير كانادا و آنگلا مركل صدراعظم آلمان اشاره كرد. بااين‌حال همه‌چيز تنها در حضور رهبران اقتصادهاي بزرگ غرب محدود نمي‌شود. آن‌چه در مجمع جهاني اقتصاد تعيين كننده‌تر است اتفاقات و ملاقات‌هايي نيست كه در برابر دوربين‌ها صورت مي‌گيرد. پشت پرده نشست داووس و آن‌چه دور از چشم رسانه‌ها و افكار عمومي در لابي هتل‌ها، كافه‌ها و ملاقات‌هاي پشت درهاي بسته مي‌گذرد، بسيار پراهميت‌تر و تعيين‌كننده‌تر است.

ساندرا نويدي كه كتابي در مورد تاريخچه نشست داووس و رفتار اقتصاددانان حاضر در اين نشست منتشر كرده‌است، مي‌گويد: «مجمع جهاني اقتصاد را شايد بتوان تاثيرگذارترين و قدرتمندترين لابي سالانه سياسي اقتصادي در جهان به شمار آورد. داووس امكان لابي و مذاكرات پشت پرده فراواني براي رهبران سياسي و اقتصادي فراهم مي‌كند تا بدون نگراني از افشاگري رسانه‌ها، با طرف‌هايي ديدار كنند كه در جايي ديگر امكان مخفي بودن آن وجود ندارد. بر همين اساس «گردهمايي غيررسمي رهبران جهان» نام مناسب‌تري براي مجمع جهاني اقتصاد در داووس است.»

**ترامپ در مركز توجه
در نشست امسال ترزا مي، نخست وزير بريتانيا و دونالد ترامپ، رئيس جمهوري ايالات متحده، براي نخستين بار پس از لغو سفر ترامپ به بريتانيا براي افتتاح ساختمان جديد سفارت آمريكا در لندن پشت درهاي بسته با هم ديدار كردند و رسانه‌ها تلاش مي‌كنند تا جزئياتي قابل‌توجه از اين ديدار به دست آورند. حضور رئيس‌جمهوري ايالات متحده از هفته‌ها قبل جنجالي شده بود و انتظار مي‌رفت بسياري از رهبران سياسي و اقتصادي جهان سياست «اولويت با آمريكا» را مورد حمله قرار دهند.

ازجمله اين رهبران منتقد مي‌توان به آنگلا مركل صدراعظم آلمان و امانوئل مكرون رئيس جمهوري فرانسه اشاره كرد كه موضعي متفاوت با ترامپ دارند. با تعطيلي دولت فدرال ايالات متحده در پي تصويب نكردن بودجه موقت، اعلام شد كه ترامپ به داووس نخواهد رفت، اما با تصويب بودجه اضطراري، اين سفر انجام شد تا به گفته بسياري از تحليلگران و كارشناسان رئيس جمهوري آمريكا با حضور در نشست سالانه داووس، سر خود را در دهان شير فرو برد.

«واشنگتن پست» و «نيويورك تايمز» در روزهاي گذشته گزارش‌كردند كه با توجه به موج گسترده مخالفت رهبران جهان با سياست‌هاي ترامپ بهتر است او به داووس نرود. آن‌ها هشدار دادند كه اگر ترامپ مي‌خواهد اين رويداد را به سلامت سپري كند، بهتر است در چنين نشستي كه رهبران سياسي، اقتصادي و مديران و بانكداران ارشد گردهم مي‌آيند حضور نداشته باشد، اما ترامپ با توصيه مشاورانش مخالفت كرده و گفته است كه قصد دارد با حضور خود در داووس، رشد اقتصادي آمريكا ورشد بازار سهام در اين كشور را مورد توجه قرار دهد و آن را به‌عنوان دستاورد سياست‌هاي خود معرفي كند.

ترامپ در سخنراني روز گذشته خود در نشست داووس با تاكيد دوباره بر سياست «اولويت با آمريكا» از قدرت‌هاي اقتصادي جهان خواست در آمريكا سرمايه‌گذاري كنند تا هم از مزاياي سياست‌ها و رويكرد‌هاي قانون‌زدايي استفاده كنند و هم مشمول كاهش عوارض گمركي و ماليات شوند.

رئيس‌جمهوري خبر ساز ايالات متحده سال گذشته و در جريان رقابت‌هاي انتخاباتي هم به انتقاد از روند جهاني سازي پرداخته و آن را باعث آسيب ديدن مشاغل آمريكايي دانسته بود. به گفته ترامپ «روند جهاني‌سازي كه امروز دنبال مي‌شود موجب شده كمپاني‌هاي آمريكايي براي كاهش هزينه‌ توليد و نيروي كار در پي ايجاد كارخانه‌هايي در مكزيك يا چين باشند و اين باعث تضعيف اقتصاد آمريكا خواهد شد. روندي كه امروز جريان دارد باعث شده نهاد‌ها و نخبگان اقتصادي و مالي كه از رهبران تاثيرگذار سياسي حمايت مي‌كنند ثروتي بي حد و حصر به دست آورند و در مقابل كارگران، دستمزد چنداني عايدشان نشود.»

ترامپ با همين استدلال بلافاصله پس از آغاز دوران رياست جمهوري خود اعلام كرد كه ايالات متحده از توافق تجارت آزاد آمريكاي شمالي(نفتا) و پيمان تجاري اقيانوس آرام خارج مي‌شود.

**نشانه‌هاي بهبود اقتصاد جهاني
مديران ارشد اقتصادي و بانكي نيز از فرصت حضور در داووس براي تبادل و تحليل آمارهاي اقتصادي و مالي جهان استفاده مي‌كنند. انتظار مي‌رود رهبران اقتصادي جهان امسال خبرهاي خوشي را از داووس اعلام كنند. براساس گزارش صندوق بين‌المللي پول كه همزمان با نشست داووس منتشر شد، اقتصاد جهاني پس از حدود يك دهه، اولين نشانه‌هاي بهبود اوضاع را نمايان كرد. ايالات متحده، اروپا و چين آمارهاي اقتصادي اميدوار كننده‌اي در سال 2017 ثبت كردند.

براساس اعلام صندوق بين‌المللي پول تمام اقتصاد‌هاي پيشرفته رشدي بيش از آن‌چه انتظار مي‌رفت را در سال 2019 ثبت مي‌كنند، اما در اين ميان وضعيت بريتانيا كمي متفاوت است. اين كشور كه در ميانه مذاكرات خروج از اتحاديه اروپا قرار دارد وضعيت اقتصادي مبهمي را در سال 2018 و رشد اقتصادي كمتر از آلمان، فرانسه و ايتاليا قدرت‌هاي اقتصادي اتحاديه اروپا خواهد داشت.

كريستين لاگارد رئيس صندوق بين‌المللي پول با ابراز اميدواري نسبت به بهبود وضعيت اقتصادي جهان در سال 2018 گفت: «از سال 2011 كه به اين سمت منصوب شدم هر سال در داووس حضور يافتم، اما امسال اميدواركننده‌ترين سال از نظر اقتصادي براي حاضران است.» همچنين نظرسنجي از مديران ارشد اقتصادي جهان حاضر در داووس نشان مي‌دهد كه 57 درصد از اين مديران اميدوارند كه در سال‌هاي 2018 و 2019 اقتصاد جهاني وضعيت بهتري نسبت به يك دهه اخير داشته باشند.

اين اميدواري از اين جهت حاصل شده كه تقريبا مي‌توان گفت رشد اقتصادي در تمام نقاط جهان روندي مثبت و هماهنگ را طي مي‌كند. در حالي كه در سال‌هاي گذشته آمارها در مناطق مختلف متفاوت بود. به‌طوري‌كه خبرهاي خوبي از ايالات متحده به‌عنوان بزرگ‌ترين اقتصاد جهان به گوش مي‌رسيد، اما اروپا با بحران يورو دست و پنجه نرم مي‌كرد يا رشد اقتصادي هند تحت تاثير بحران بدهي‌هاي چين قرار مي‌گرفت.

امسال از اقتصاد‌هاي مهم و تاثيرگذار جهان اخبار و آمارهاي مثبتي منتشر شده است. اين روند نشانه اين است كه رشد اقتصاد جهان روند سريع‌تري خواهد يافت تا با توليد بيشتر ثروت بخش بيشتري از مردم از وضعيت فقر مطلق خارج شوند، اما در اين ميان نكته‌اي نگران كننده نيز وجود دارد. در سال گذشته پيشرفت چنداني در افزايش استانداردهاي زندگي، كاهش فاصله طبقاتي و نابرابري‌هاي سياسي و اقتصادي حاصل نشده است. با وجود اين‌كه رشد اقتصادي را مي‌توان مهم‌ترين معيار بهبود وضعيت اقتصادي كشورها از نگاه دولت‌ها به شمار آورد، اما تنها معيار براي تشخيص بهبود استانداردهاي زندگي نيست.

رشد اقتصادي هر اندازه هم كه مثبت باشد به تنهايي نمي‌تواند فرايندهايي اقتصادي و اجتماعي فراگير ايجاد كند يا استانداردهاي زندگي مردم يك كشور را بهبود بخشد. مديران مجمع جهاني اقتصاد در روزهاي گذشته شاخص «توسعه فراگير» را نيز منتشر كردند كه وضعيت اقتصاد‌هاي پيشرفته و درحال‌توسعه را مورد بررسي قرار داده است.

نكته جالب درمورد رده‌بندي اقتصادي كشورهاي جهان حضور نروژ در صدر اين فهرست است. ديگر كشورهاي داراي رده‌هاي بالا در اين فهرست نيز از قاره اروپا هستند. ايسلند، لوكزامبورگ، سوئيس، دانمارك، سوئد، هلند، جمهوري ايرلند، استراليا و اتريش نيز در رده‌هاي دوم تا دهم قرار دارند. در آمار مربوط به اقتصاد‌هاي درحال‌توسعه بازهم اروپايي‌ها پيشتازند به‌طوري‌كه ليتواني، مجارستان، جمهوري آذربايجان، لتوني و لهستان بيشترين نمره را در شاخص توسعه پايدار كسب كردند.

در فهرست اقتصادي‌هاي در حال ظهور، ايران در رده 27 قرار گرفته است. در حالي كه سال گذشته ايران در جايگاه 21 قرار داشت.

*منبع: روزنامه آسمان آبي؛ 1396،11،7
**گروه اطلاع رساني**2059**2002**انتشاردهنده: فاطمه قناد قرصي
۰ نفر