اهالی روستاهای چاه مرعی، تجور و نور واقع در حاشیه كویر مركزی ایران در گفت و گو با ایرنا می گویند : اكنون كلاته های منطقه خارتوران شامل فرینو، درازآب، وهل، ابوالحسنی، كلاته مرعی، گرماب بالا ، گرماب پایین ، اسب كشان ، حجاج و سلمرود آب آشامیدنی لوله كشی ندارند.
علی میری دامدار روستای دراز آب به ایرن گفت : تابستان گذشته پس از پیگیری های به عمل آمده توسط اداره های جهاد كشاورزی ، عشایری و بسیج به روستاهای منطقه با تانكر آبرسانی می شود.
وی ادامه داد : جاده های دسترسی كلاته مطهری ، نور، تجور ، تغمر، زیور ،نهر ، رباط زنگ ، فرینو، دراز آب ، اسب كشان ، چاه مرعی ، كلاته مرعی ، و سلمرود ، خاكی، كم عرض و خطرآفرین هستند.
رضا اسكندری از اهالی این منطقه خاطرنشان كرد : نبود امكانات رفاهی موجب شده تا روستاییان مهاجرت كنند به طوری كه از آغاز تابستان تاكنون هفته ای 2 تا سه خانواده از این روستا به شهرهای اطراف رفتند.
وی ادامه داد : حدود 6 سال پیش صفحات تولید برق خورشیدی در روستای تجور نصب شد كه پس از گذشت 6 ماه باطری های آن از رده خارج شد اما مردم به علت گرانی توان تعویض باطری ها را ندارند.
وی با بیان اینكه مردم منطقه خارتوران با ورود گازلوله كشی به بیارجمند با امیدواری به بهرمندی از این موهبت الهی چشم انتظار ماندند ، ادامه داد: در این منطقه 34 روستا هنوز از گازطبیعی بهره مند نشده اند.
یكی دیگر از اهالی روستاهای خارتوران یادآور شد : به علت خشكسالی های پیاپی تامین علوفه و خوراك دام برای دامداران مشكل شده است.
رحمان ابوالحسنی تاكید كرد: تامین علوفه در این منطقه باكندی انجام می شود ، امسال با وجود تخصیص 240 تن علوفه و جو ، هنوز 80 تن كمبود داریم.
وی با بیان اینكه خشكسالی و كمبود علوفه موجب سقط جنین حدود 20 نفر شتر شده است ، ادامه داد: برخی كارشناسان اعلام كردند فقر غذایی و لاغری این شترها موجب سقط جنین آن ها شده است.
جاده های دسترسی این روستاها كه در جوار استان خراسان رضوی قرار دارند ، خاكی ، كم عرض و خطر آفرین است كه رفت و آمد اهالی را با چالش های زیادی روبرو می كند.
حسن حسینی از ساكنان روستای نور هم با بیان این كه فاصله پایگاه اورژانس با روستاهای این منطقه دستكم 150 كیلومتر است ، افزود: خاكی و كم عرض بودن راه ها موجب دیر رسیدن اورژانس برای خدمات رسانی به اهالی می شود.
به گزارش ایرنا ، بیشتر مسافرانی كه قصد مسافرت به كاشمر را دارند ، به جای عبور از سبزوار؛ از راه احمد آباد بیارجمند به عنوان راه میانبراستفاده می كنند كه حدود 120 كیلومتر راه آن ها كوتاه می شود.
وی افزود: در فاصله احمد آباد بیارجمند تا روستای درونه كاشمر خراسان رضوی كه 150 كیلومتر با هم فاصله دارند ، پایگاه اورژانس وجود ندارد، این در حالی است كه روزانه تعداد بسیار زیادی مسافر از این راه رفت و آمد می كنند.
وی نیاز به پزشك عمومی و دندانپزشك را برای مردم این منطقه ، مسافران و زائران امام رضا (ع) ضروری خواند.
بخشدار بیارجمند درگفت وگو با ایرنا اعلام كرد : دولت تدبیر و امید در سال های گذشته برای رفع مشكلات مردم بویژه در روستاهای دور افتاده و محروم بیارجمند كارهای شایسته ای انجام داده است .
روح الله كریمی افزود: با پیگیری های فرمانداری ویژه شاهرود و با هماهنگی اداره برق این شهرستان ، برای برق رسانی به سه روستای تجور ، چاه مرعی و كلاغ زیلی از محل اعتبارات تملك دارایی اقدام شده است .
وی ادامه داد : اداره برق شهرستان شاهرود برای سرعت بخشیدن به كار ، اجرای 15 كیلومتر از شبكه برق این منطقه را تعهد كرده است.
وی گفت:سال تحصیلی گذشته یك مدرسه ابتدایی برای این سه روستا ساخته شد تا از رفت و آمد دانش آموزان به نقاط دورتر جلوگیری شود.
بخشدار بیارجمند ادامه داد : براساس برنامه اعلام شده، جاده های خاكی روستاهای منطقه با همكاری اداره راه و ترابری شهرستان شاهرود تسطیح و بهسازی خواهد شد.
كریمی با بیان اینكه پارسال یك چاه آب در منطقه زمان آباد حفر شد ، افزود: برخی روستاهای دورافتاده خارتوران نیز با تانكر آبرسانی می شوند.
بخشدار بیارجمند گفت: با كمك فرمانداری شاهرود ، برای تامین آب روستاهای ابوالحسنی ،كلاته مرعی ،ربات زنگ ،كلاته مطهری و دیگر روستاهای این منطقه از محل اعتبارات روستاهای فاقد دهیاری ، بودجه مناسبی پیش بینی شده است .
كریمی در باره نبود تلفن ثابت و همراه نیز گفت: پراكنده بودن این روستاها در گستره ای وسیع و نیز وجود كوه های فراوان موجب شده تا آنتن دهی تلفن های همراه با مشكل روبرو شود، با این همه دنبال رفع این مشكل و نیز ارایه تلفن ثابت به روستاییان هستیم.
وی در مورد پوشش امواج تلویزیونی هم گفت: دیجیتالی شدن امواج صدا و سیما موجب شده چند روستای منطقه كه پیش از این بصورت آنالوگ شبكه های سیما را دریافت می كردند با مشكل مواجه شوند كه پیگیری های لازم برای پوشش امواج صدا و سیما بصورت دیجیتالی انجام شده است.
بخشدار بیارجمند گفت: یك مركز درمانی روستایی در روستای زمان آباد با یك پزشك عمومی و آمبولانس به مردم و مسافران در این منطقه خدمات ارائه می دهند.
كریمی افزود: باتوجه به بعد مسافت بین روستاهای این منطقه ، پیگیر ایجاد یك پایگاه اورژانس جاده ای در روستای گرماب هستیم .
معاون استاندار سمنان و فرماندار شاهرود بحران خشكسالی 14سال گذشته را در كمبود آب روستاهای منطقه خارتوران موثر خواند و گفت: وجود برخی محرومیت ها در روستاهای منطقه بیارجمند ناشی از شرایط اقلیمی است .
سید محمدرضا هاشمی در گفت و گو با ایرنا افزود: اگر برخی روستاهای این منطقه با تانكر آبرسانی می شوند، به این خاطر است كه جز این كار دیگری نمی توان كرد.
هاشمی گفت: در منطقه خارتوران منبع تامین آب وجود ندارد كه آب لوله كشی به مردم رسانده شود.
فرماندار شاهرود گفت: پارسال از40 میلیاردریال اعتبار آبفار،22 میلیارد ریال در امر آبرسانی روستاهای احمدآباد و 'اسب كشان' و دیگر روستاهای منطقه خارتوران هزینه شده است.
وی تامین آب، راه، گاز، تلفن و شبكه های سیما را عامل توسعه منطقه خواند و گفت: اكنون برای تامین این نیازها اقدام شده در حالی كه در خارتوران تا 2سال گذشته آب و تلفن نبود.
منطقه خارتوران در منتهی الیه شرق استان سمنان و در250 كیلومتری جنوب شرق شهرستان شاهرود در مجاورت استان خراسان واقع شده است.
شهرستان شاهرود با 53هزاركیلومتر مربع وسعت و 240هزارنفر جمعیت در شرق استان سمنان قرار دارد.
شهر بیارجمند، مركز بخش بیارجمند، در 110 كیلومتری جنوب شرق شاهرود قرار گرفته و تا سمنان 310 كیلومتر فاصله دارد.
این بخش با بیش از 10 هزار نفر جمعیت 40 روستا دارد.
ذخیره گاه زیست كره توران با مساحت یك میلیون و 470 هزارو 640 هكتار بزرگترین ذخیره گاه زیست كره ایران در این منطقه واقع شده و گونههای نادر جانوری و گیاهی را در خود جای داده است.
7358/6167 خبرنگار: سروش مولانا ** انتشار دهنده: محسن شاكری
شاهرود - ایرنا - شماری از روستاهاییان منطقه خارتوران از توابع بخش بیارجمند شهرستان شاهرود گفتند : با وجود گذشت 40 سال از عمر انقلاب اسلامی اهالی این منطقه از امكانات خدماتی نظیر برق ، تلفن ، گازطبیعی و آب آشامیدنی محروم هستند.