به گزارش خبرنگار ایرنا، دكتر «شمشاد اختر» روز سه شنبه در نشست شورای حكام و افتتاح مركز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا(اپدیم) افزود: طوفان های شن و گرد و غبار، مشكل مشترك تمامی منطقه آسیا-اقیانوسیه است، به عنوان مثال چین و مغولستان هر دو تحت تاثیر طوفان های شن و گرد و غبار هستند كه یك منبع مشترك دارند و از بین بردن این منبع نیازمند به اشتراك گذاری اطلاعات، گفت وگو و همكاری های مشترك برای اتخاذ سیاست های مداخله گرایانه ریسك آگاه است.
منظور از ریسك آگاه، مطالعاتی است كه هم احتمال وقوع و هم پیامدهای بلایای طبیعی را بررسی می كند.
وی تأكید كرد: مؤسسه منطقه ای كمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا- اقیانوسیه (اپدیم) كه امروز در تهران تأسیس شد، قصد دارد خلاء های موجود در زمینه اطلاعات و دانش مورد نیاز برای توسعه انعطاف پذیری جامعه در برابر بلایای طبیعی را برطرف كند.
«اپدیم» یك مركز وابسته به كمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسكاپ) است كه به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران و به طور اخص سازمان برنامه و بودجه كشور با گذشت بیشتر از یك دهه پیگیری مداوم، رایزنی و مذاكره با طرفهای مرتبط داخلی و خارجی در تهران افتتاح شد.
این مركز با هدف خدمترسانی در زمینه اطلاعات بلایا به ویژه زلزله برای كشورهای عضو اسكاپ راهاندازی شده است و تلاش دارد مدیریت دانش، ظریفسازی، انتقال دانش فنی و تجارب موفق سایر كشورها در قالب همكاریهای جنوب-جنوب در راستای افزایش تابآوری در زمینه بلایا و كاهش خطرات انجام وظیفه كند.
** سیستم های هشدار ضروری برای مقابله با طوفان های گرد و غبار
دكتر اختر تصریح كرد: مقابله با طوفان های شن و گرد و غبار نیازمند سیستم های هشداری است كه بر اساس رصد علمی و ابزارهای پیش بینی قادر به هشداردهی هستند.
دبیر اجرایی كمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه همچنین خواستار همكاری دانشمندان ایرانی با مركز اپدیم برای ساخت سیستم های هشدار دهنده شد و اظهار كرد: این كمیسیون و مؤسسات منطقه ای آن، باید از همه ابزارها، نوآوری ها و فناوری های پیشرفته در دسترس برای ایجاد زیرساخت های انعطاف پذیر استفاده كنند.
** گذر از مرحله واكنش به مرحله پیشگیری و انعطاف پذیری
معاون دبیركل سازمان ملل همچنین گفت: طوفان های شدید استوایی، سیل، زلزله و رانش زمین، داستان های غم انگیز و تكراری منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند؛ در سال 2017 سیل در جنوب آسیا بیش از یكهزار كشته بر جای گذاشت و به زندگی بیش از 40 میلیون نفر صدمه زد.
دكتر اختر ادامه داد: در نوامبر (آبان-آذر) گذشته زلزله در مرز جمهوری اسلامی ایران و عراق زندگی بیش از 400 نفر را گرفت، بیش از 16 هزار نفر را مجروح و تحصیل سه هزار و 800 كودك را مختل كرد.
وی، ضمن همدردی با زلزله زدگان كرمانشاه و سرپل ذهاب اضافه كرد: این رویدادهای غم انگیز بار دیگر نشان داد كه بلایای طبیعی مرز نمی شناسند و برای مقابله با آنها نیز كشورها باید با هم همكاری كنند.
او، هدف كنفرانس منطقه ای مدیریت اطلاعات برای كاهش خطر بلایای طبیعی را گذر از مرحله واكنش به این بلایا به سوی مرحله پیشگیری و انعطاف پذیری در برابر مخاطرات این بلایا برای داشتن یك جامعه پایدار و انعطاف پذیر عنوان كرد و افزود: موضوع گردهمایی آینده سازمان ملل نیز كه در سطح رهبران سیاسی كشورهای عضو برگزار می شود، همین است.
دكتر اختر تصریح كرد: بر اساس گزارش مربوط به بلایای طبیعی در منطقه آسیا و اقیانوسیه در سال 2017، در كشورهایی كه كمترین آمادگی را برای رویارویی با بلایای طبیعی یا واكنش به آنها دارند، ابعاد خطرات این بلایا در حال افزایش است؛ برای مثال در جنوب و جنوب غرب آسیا، خشكسالی زندگی 692 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داده است.
دبیر اجرایی كمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه بیان كرد: همچنین بر اساس گزارش یاد شده، خطر زمین لرزه به ویژه در شهرهایی كه روی گسل یا نزدیك به آن ساخته شده اند، در حال افزایش است و 170 شهر و 166 میلیون نفر در منطقه آسیا و اقیانوسیه بشدت در معرض خطر زلزله و رانش زمین قرار دارند.
معاون دبیركل سازمان ملل متحد اضافه كرد: تخریب زیرساخت هایی مانند مدارس، فاجعه بارتر است؛ زیرا بازماندن كودكان از تحصیل در خانوارهای فقیری كه بر اثر زلزله درآمد و دارایی خود را از دست داده اند، احتمال فقر مستمر از یك نسل به نسل دیگر را افزایش می دهد.
** تغییرات اقلیمی در مناطقی فقیرنشین جهان شدیدتر است
دكتر اختر ادامه داد: مطالعات اقلیمی 2030 سازمان ملل نشان می دهد خشكسالی و سایر بلایا دارای یك گرایش جغرافیایی هشداردهنده هستند؛ به عنوان مثال در جنوب آسیا این گرایش به سمت غرب و در جنوب شرق آسیا این گرایش به سمت شرق است و به این معناست كه احتمال وقوع بلایا در جنوب غرب آسیا و قسمت شرقی جنوب شرق آسیا كه جمعیت فقیر و آسیب پذیر بیشتری دارند، زیادتر است.
معاون دبیركل سازمان ملل متحد اضافه كرد: در ایران نیز منطقه سیستان فقر بالایی دارد و طوفان های دوره ای شن و گرد و غبار نیز با به خطر انداختن امرار معاش ساكنان این منطقه كه از حداقل امكانات زندگی برخوردارند، فقر در این منطقه را تشدید می كند.
**1063**
مترجم: رفعت كرمی مهر* انتشار:محتشمی پور
معاون دبیركل سازمان ملل:
مقابله با طوفان های شن و ریزگردها نیازمند همكاری بین كشورهاست
۱۰ بهمن ۱۳۹۶، ۱۶:۵۱
کد خبر:
82813948
تهران- ایرنا- معاون دبیركل سازمان ملل متحد و دبیر اجرایی كمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه (اسكاپ) گفت: حذف منبع طوفان های شن و گرد و غبار كه مرز جغرافیایی نمی شناسند، نیازمند اقدام و همكاری بین كشورهاست.