۱۲ بهمن ۱۳۹۶، ۱۴:۲۶
کد خبر: 82816186
T T
۰ نفر

ساخت ربات مولكولی اجتماعی

۱۲ بهمن ۱۳۹۶، ۱۴:۲۶
کد خبر: 82816186
ساخت ربات مولكولی اجتماعی

تهران – ایرنا - گروهی از محققان ژاپنی نوعی ربات مولكولی اجتماعی ساختند كه قادر است در واكنش به سیگنال‌های مكانیكی و شیمیایی به صورت خودكار حركت كند.

به گزارش روز پنجشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، این ربات 25 نانومتر قطر و 5 نانومتر طول دارد و رفتارهای جمعی ارگانیسم های اجتماعی مانند ماهی‌ها، مورچه‌ها و پرنده‌ها را شبیه‌سازی می‌كند.
ربات‌های اجتماعی فریبنده‌ترین اشیا در علم رباتیك هستند. مدرسه ماهی‌ها، اجتماعات مورچه‌ها و دسته‌های پرندگان ویژگی‌هایی دارند كه یك عضو این جوامع قادر به دستیابی به آن‌ها نیست. این ویژگی‌ها شامل تشكیل ساختارهای پیچیده، تقسیم كار و وظایف، حجم بالا و انعطاف‌پذیری هستند كه همگی در نتیجه تعامل بین اعضای اجتماع و بدون وجود یك رهبر حاصل می‌شوند. محققان با الهام از این ویژگی‌ها تلاش كردند تا ربات‌های اجتماعی را در مقیاس میكرو بسازند و توانستند یك سیستم مولكولی تولید كنند كه از سه مولفه اصلی یك ربات شامل حسگرها، پردازنده‌های اطلاعات و بخش‌های حركتی تشكیل شده است.
محققان برای ساخت این ربات‌ها از پروتئین‌های میكروتوبول و كینسین به عنوان اجزای متحرك و از دی. ان. ای به عنوان پردازنده استفاده كردند. میكروتوبول‌ها پروتئین‌های رشته‌ای هستند كه عملكردی شبیه به ریل قطار در سیستم حمل و نقل سلولی دارند؛ در حالی كه كینسین‌ها پروتئین‌های موتوری هستند كه با مصرف انرژی شیمیایی روی ریل‌ها حركت می‌كنند. اما محققان این استراتژی را تغییر دادند و سیستمی را ساختند كه در آن میكروتوبول‌ها روی سطوح پوشیده از كینسین حركت می‌كنند.
مهمترین چالش سیستم‌های رباتیك اجتماعی تولید تعداد زیادی ربات مستقل است كه قابلیت برنامه‌ریزی برای سرهم‌بندی خودكار را داشته باشند. محققان ژاپنی با استفاده از دی. ان. ای كه به صورت شیمیایی تولید شده و دارای برنامه‌های از پیش تعیین شده است، این مشكل را حل كردند.
در این تحقیقات برای اولین بار رفتارهای اجتماعی ربات‌های مولكولی با استفاده از دی. ان. ای قابل برنامه‌ریزی كنترل شد. این سیستم عملكردی شبیه به یك كامپیوتر اولیه دارد كه توانایی انجام محاسبات ساده ریاضی را دارد. محققان معتقدند می‌توان از این سیستم در توسعه عضلات هوشمند، تشخیص‌های ژنتیكی و همچنین ساخت نانوماشین‌ها بهره گرفت.
علمی (6)**9259** 6075
مترجم: سپیده كاشانی** انتشاردهنده: زهرا هجینی نژاد
۰ نفر