۱۵ بهمن ۱۳۹۶، ۱۲:۲۵
کد خبر: 82819317
T T
۰ نفر
سهم 1.13 درصدی آذربایجان غربی از درآمدهای دولتی با وجود ظرفیت های بی بدیل اقتصادی

ارومیه - ایرنا - آذربایجان غربی با وجود داشتن سهم 4.1 درصدی از جمعیت كشور و ظرفیت های بی بدیل اقتصادی، تنها 1.13 درصد از درآمدهای دولتی را به خود اختصاص داده و توسعه صنایع سنگین، رونق تولید و ایجاد اشتغال را برای جبران عقب ماندگی های گذشته در اولویت قرار داده است.

به گزارش ایرنا میزان درآمد «دولتی مصوب»، «پیش بینی شده» و « تحقق یافته» را می توان نشانه هایی از كم برخورداری هر استان به شمار آورد و این سه مولفه را در آذربایجان غربی نیز مورد بررسی قرار داد.
طبق گفته برخی از كارشناسان، میزان درآمد مردم آذربایجان غربی نزدیك به 40 درصد متوسط درآمد كشوری بوده و این نرخ جایگاه این استان را در رده های پایین جدول درآمدی كشور قرار داده است.
درآمدهای دولتی مصوب و محقق شده كه میزان فعالیت بنگاه های اقتصادی و سرمایه گذاری انجام شده به ویژه در بخش صنعت و بازرگانی را در یك منطقه نشان می دهد در این استان مرزی و مستعد جای بحث دارد.
با توجه به سهم بیش از 85 درصدی مالیات از درآمدهای پیش بینی شده و تحقق یافته آذربایجان غربی و معافیت بخش عمده ای از فعالیت های اقتصادی، كشاورزی و بازرگانی از جمله كل بخش كشاورزی، فعالیت های اقتصادی مرزی و فعالیت های بازرگانی و صنعتی در منطقه آزاد ماكو /شامل سه شهرستان شمالی استان/، میزان درآمدهای استانی كمتر از بسیاری استان های دیگر است.
نكته حائز اهمیت در این خصوص، پرداخت هزینه های استانی به ویژه در حوزه عمرانی با توجه به درآمدهای محقق و پیش بینی شده است كه با وجود نگاه ویژه دولت به استان و اعطای ردیف های اعتباری خاص، گام های توسعه آذربایجان غربی را كندتر و كوتاه تر می كند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه آذربایجان غربی كه مدیریت دخل و خرج دولت در استان را عهده دار است با اشاره به درآمدهای آذربایجان‌غربی در لایحه بودجه سال 97، گفت: درآمدهای استان با 6.5 درصد رشد نسبت به سال جاری، 10 هزار و 890 میلیارد ریال پیش بینی شده كه از این میزان، حدود 10 هزار و 60 میلیارد ریال جزو منابع عمومی استانی و 280 میلیارد ریال جزو درآمدهای اختصاصی دستگاه‌های اجرایی است.
ناصر حضرتی با اشاره به سهم 1.13 درصدی درآمدهای آذربایجان غربی در لایحه بودجه سال آینده كل كشور، اظهار كرد: این استان رتبه بیست و ششم را در بین 31 استان كشور به خود اختصاص داده است.
وی بیان كرد: درآمد سرانه آذربایجان غربی در لایحه بودجه سال آینده سه میلیون و 250 هزار ریال پیش بینی شده است كه در این خصوص آذربایجان غربی در رتبه 26 كشوری قرار دارد.
وی ادامه داد: بیشترین میزان درآمد سرانه در سال آینده مربوط به استان تهران با 36 میلیون ریال و متوسط كشوری این درآمد نیز 11 میلیون و 860 هزار ریال برآورد شده است.
وی با اشاره به نگاه مناسب دولت یازدهم و دوازدهم به استان های محروم به ویژه آذربایجان غربی در اختصاص بودجه های عمرانی و هزینه ای، گفت: این استان رتبه ششم بین استان های كشور را در خصوص اعتبارات عمرانی پیش بینی شده در سال آینده دارد و سهم ما از كل اعتبارات عمرانی استان های كشور 4.43 درصد است.
معاون نظارت مالی اداره كل امور اقتصادی و دارائی آذربایجان‌غربی و رئیس خزانه معین استان نیز با اشاره به پیش بینی درآمد 10 هزار و 30 میلیارد ریالی برای امسال در استان، گفت: میزان وصولی درآمدهای استان در 9 ماه منتهی به آذرماه جاری، 6 هزار و 533 میلیارد ریال شامل 6 هزار و 251 میلیارد ریال درآمدهای استانی و 283 میلیارد ریال سهم درآمدهای ملی در استان است.
طهماسب حاجی حسینلو، اضافه كرد: بیشترین میزان درآمدهای استان را مالیات به خود اختصاص داده و در این مدت بیش از پنج هزار و 538 میلیارد ریال مالیات در استان وصول شده است.
وی با اشاره به دستگاه‌های عمده وصول‌كننده درآمد در آذربایجان غربی، گفت: پس از اداره كل امور مالیاتی، نیروی انتظامی با 296 میلیارد ریال و سهم 4.7 درصدی، ثبت ‌اسناد و املاك با 223 میلیارد ریال و سهم 3.6 درصدی و گمرك با 82 میلیارد ریال و سهم 1.3 درصدی در رده های بعدی قرار دارد.
مدیركل ‌امور مالیاتی آذربایجان غربی با تشریح درآمدهای مالیاتی 9 ماه سال جاری، افزود: این اداره ‌كل در ابتدای سال جاری با هدف تحقق سهمیه ابلاغی با در نظر گرفتن وضعیت اقتصادی مردم بر شناسایی منابع درآمدی جدید تمركز كرد و در این راستا اقداماتی را انجام داد.
'یعقوب مزرعه ‌لی' با بیان اینكه مهم‌ترین منابع درآمدهای قابل وصول از محل معوقات مؤدیان مالیاتی از جمله بدهی شركت‌های دولتی واگذار شده به بخش خصوصی بوده است، اضافه كرد: امور مالیاتی با تمركز بر شناسایی منابع جدید مالیاتی و بررسی و رسیدگی به تراكنش‌های بانكی مشكوك، جذب سهم مالیات و عوارض ارزش‌افزوده استان از محل وصولی شركت‌های بزرگ مستقر در تهران مانند شركت توزیع برق، مخابرات و گاز و همچنین بهره‌گیری از ظرفیت قانونی موضوع صدور اوراق تسویه خزانه در جهت افزایش منابع درآمدی دولت حركت كرده است.
مدیركل امورمالیاتی استان همچنین با اشاره به انتقال پرونده‌های مالیاتی شركت‌های بزرگ فعال در استان از محل ثبت آن‌ها به آذربایجان‌غربی، افزود: انتقال پرونده شركت‌هایی همچون زره‌شوران تكاب و شقایق درخشان به استان صورت گرفته است، البته در بعضی از این پرونده‌ها به دلیل برخورداری از برخی معافیت‌ها، ممكن است در كوتاه‌مدت شاهد افزایش چشمگیر وصولی از این طریق نباشیم.
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به لزوم توجه نهادهای اقتصادی به ظرفیت های آذربایجان غربی برای افزایش سرانه درآمد در استان گفت: تجارت بین الملل، توجه به صادرات محصولات تولیدی استان، زمینه سازی برای ورود دلار آسان از طریق جذب گردشگر با توجه به نزدیكی این استان به كشورهای اروپایی و نگاه ویژه به بخش تولید و به ویژه صنایع تبدیلی بخش كشاورزی از جمله مواردی است كه می تواند در این راستا مفید باشد.
علی باقرزاده افزود: توسعه همزمان همه بخش های دخیل در اقتصاد آذربایجان غربی از جمله كشاورزی، صنعت، خدمات، تجارت و گردشگری می تواند زمینه ساز رونق كسب و كار در استان باشد و این امر نیز عاملی اثرگذار در ارتقای درآمدهای استانی به شمار می رود.
وی اضافه كرد: آذربایجان غربی در سه حوزه كشاورزی، تجارت بین الملل و گردشگری از جمله استان های مستعد و دارای برند به شمار می رود كه نباید از كنار آنان به راحتی گذشت زیرا هر سه این بخش ها برای كشور و استان درآمدزا بوده و در توسعه شاخص های اقتصادی تاثیرگذار است.
دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی اظهار كرد: ارتباط زنجیره ای بخش های مختلف اقتصادی آذربایجان غربی با محوریت بخش كشاورزی باید تقویت شود و محرك توسعه استان و افزایش درآمدهای استانی باشد.
به گزارش ایرنا آذربایجان غربی در شمال غرب كشور قرار دارد و با سه میلیون و 300 هزار نفر جمعیت، سهم چهار درصدی در جمعیت كشور 80 میلیونی كشور دارد ولی سهم این استان از اقتصاد، صنعت، درآمد، تولید ناخالص ملی و اقلام دیگر اقتصادی به این میزان نیست و حتی بسیار كمتر از این میزان است.
افزایش درآمدهای دولتی در استان و سرانه درآمد در كوتاه مدت با جلوگیری از فرار مالیاتی و دریافت مالیات های معوقه در كنار توسعه صادرات و واردات می تواند محقق شود.
در درازمدت، توجه به توسعه صنایع سنگین و پیشرفته با ارزش افزوده بالا و بزرگ مقیاس در كنار ایجاد اشتغال بیشتر می تواند زمینه توسعه درآمدهای استانی را موجب شود؛ امری كه در تدابیر دولت یازدهم و دوازدهم دیده شده و توسعه صنایع پتروشیمی و پایین دست در كنار توجه به درآمدهای ارزش افزوده معدن و صنعت در استان از جمله این تدابیر به شمار می رود.
2093/3072
** گزارش: صابر چهرقانی ** انتشار: علیرضا فولادی
۰ نفر