به گزارش ایرنا بالا بودن هزینه تولید، تعرفه بالای آب بها و اجاره بهای زمین كشاورزی در كنار كسادی بازار به یك مشكل جدی برای بخش كشاورزی استان خوزستان به ویژه شهرستان دزفول به عنوان قطب تولید بسیاری از محصولات از جمله انواع سبزی و نیز كاهو و كلم تبدیل شده است.
كاهش شدید قیمت كاهو و كلم در بازار شمال خوزستان و موانع متعدد سد راه صادرات این محصولات به كشور عراق موجب شده تا صدها هكتار مزرعه كاهو و كلم در این منطقه رها شده و خوراك دام شوند.
در حالی برای تولید هر كیلوگرم كاهو در دزفول 40 هزار ریال هزینه شده این محصول با كیفیت اینك در بازار استان خوزستان به قیمت هر كیلوگرم 2 هزار ریال از كشاورز خریداری می شود.
یكی از نمایندگان كشاورزان شهرستان دزفول كه خود را نماینده 50 هزار كشاورز معرفی كرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت:دزفول شهر كشاورزی است و كل اقتصاد این شهرستان بر پایه كشاورزی بنا شده و اگر قرار باشد كشاورزان آسیب ببینند قطعا دیگر بخش ها نیز آسیب می بینند.
بهروز خیشگر با بیان اینكه زنگ خطر كشاورزی در دزفول به صدا درآمده است افزود:در صورتی كه كشاورزی و اقتصاد این شهرستان آسیب ببیند بخش كشاورزی دیگر توان تولید نخواهد داشت.
وی اضافه كرد:كشاورزان دزفول توانایی تولید محصول با كیفیت دارند ولی به علت نبود پایانه صادراتی محصولات به آستارا برده می شود و از آنجا و بنام آنجا به خارج از كشور صادر می شود .
نماینده كشاورزان دزفول با انتقاد از صندوق بیمه محصولات كشاورزی گفت: این صندوق خسارت وارده به كشاورزان را پرداخت نمی كند. لذا كشاورزان رغبتی برای بیمه محصولات خود ندارند.
دیگر كشاورز دزفولی نیز به ایرنا گفت:در حالی كه برای كشت هر هكتار محصول كلم 100 میلیون ریال هزینه كرده ام به علت نبود بازار مجبور شدم محصول تولیدی را راهی گاوداری كنم.
ناصر نظر زاده رئیس اتحادیه زراعی و باغی دزفول نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از تامین نشدن مقدار آب مورد نیاز كشاورزان دزفول به عنوان یكی دیگر از مشكلات بخش كشاورزی این شهرستان نام برد و گفت:طبق گفته مسئولان،در حال حاضر حدود 50 درصد آب موردنیاز كشاورزی دزفول بصورت دائم تامین می شود و برخی محصولات به جای سه بار در هفته فقط یكبار آبیاری می شوند .
وی با بیان اینكه كاهش آبیاری بر كاهش عملكرد محصولات اثر نامطلوبی گذاشته است گفت: در سالهای گذشته از هر هكتار مزرعه هویج 50 تن محصول برداشت می شد ولی در شرایط كنونی كه مانند سالهای گذشته زمین ها آبیاری نمی شوند فقط 20 تن عملكرد در هر هكتار هویج است و همچنان كشاورزان خسارت می بینند.
نظر زاده ادامه داد:متاسفانه در حال حاضر به علت كم آبی كشاورزان خسارت می بینند و تنها در حد یك سوم آب مورد نیاز مزارع تامین می شود.این در حالی است كه كسی جوابگوی خسارت وارده به كشاورزان بابت تامین نشدن مقدار آب مورد نیاز مزارع نیست.
وی با بیان اینكه در حال حاضر 30 درصد سالهای گذشته آب برای آبیاری زمین های زراعی دزفول تامین می شود پیشنهاد كرد:یا قرارداد آب با كشاورزان بسته نشود یا اگر قراردادی بسته می شود به علت اینكه تنها یك سوم مقدار آب در اختیار كشاورزان قرار داده می شود میزان آب بها نیز متناسب یك سوم آب تامین شده از كشاورزان دریافت شود.
وی با بیان اینكه سازمان آب وبرق در بدترین شرایط قانون فروش حجمی آب به كشاورزان را اجرا كرده است گفت:در حالیكه كشاورزان با خرید نهاده های كشاورزی خود را برای كشت آینده آماده می كنند اكنون محدودیت كشت برای آنها اعمال شده است.
سیدمحمد سجادیان رئیس امور آب شمالغرب استان خوزستان در خصوص وضعیت منابع آبی شهرستان دزفول گفت:كل ورودی سدهای استان خوزستان در حال حاضر نسبت به سال گذشته 46درصد كاهش یافته كه سد دز 53 درصد و سد كرخه 34 درصد كاهش را نشان می دهد كه با توجه به رقم های بالای ثبت شده با بحران آب در منطقه مواجه هستیم.
وی افزود:در حال حاضر سد دز 2 میلیارد متر مكعب ظرفیت خالی دارد كه باید نیمی از این میزان پر شود و اگر این روند ادامه یابد برای كشت تابستان و بهار آب نداریم.
وی ادامه داد:طبق اعلام هواشناسی در ماههای آینده بارش های خوبی پیش بینی شده كه امیدواریم محقق شده و ضمن بهتر شدن شرایط آب به میزان مطلوب رهاسازی شود تا مشكلی برای كشاورزی منطقه به وجود نیاید.
پازن نماینده شركت بهره برداری از شبكه های آبیاری شمال خوزستان نیز در خصوص آب بهای فصل جاری گفت :با توجه به شرایط نیاز آبی،در حال حاضر 70 درصد نیاز آب محصولات كشاورزی دزفول تامین می شود .
وی افزود:تامین آب بر اساس درخواست كشاورز و نوع كشت انجام می شود كه در حال حاضر 50 درصد آب زمین های كشاورزی به صورت دائم تامین می شود و بقیه نیز بر اساس درخواست كشاورز انجام می شود و حداقل در هفته سه بار آب در اختیار كشاورزان قرار می گیرد كه موجب رضایت نسبی كشاورزان شده است .
وی اظهار كرد:بدون توجه به قرارداد ،آب موردنیاز كشاورز تامین می شود ولی كاهش آب بها تصمیمی فراسازمانی است .
این مسئول شركت بهره برداری از شبكه های آبیاری شمال خوزستان ادامه داد:با توجه به حجم آب زمستانه به كشاورزان توصیه می شود به هشدارها توجه كنند زیرا در حالی كه گفته شده كشت بهاره انجام نشود برخی كشاورزان گندم بهاره كشت كرده اند.
وی با بیا اینكه مدیریت مصرف آب در فروش حجمی بر عهده خود كشاورز است گفت: فروش حجمی آب در 250 دریچه آب كشاورزی در دزفول اجرا شده كه حجم زیادی آب با این روش صرفه جویی شده است.
وی با اشاره به اینكه آسیب به محصول كشاورزی بر اثر كم آبی صحت ندارد گفت:تاكنون هیچ گونه خسارتی بر اثر كم آبی محصولات كشاورزی گزارش نشده است .
عزیز غفاری رئیس اتحادیه میدان میوه و تره بار دزفول نیز گفت:نبود مدیریت كشت و برخی شایعه ها باعث شده كشاورزان بدون برنامه اقدام به كشت نمایند و با وجود اینكه ظرفیت بازار برخی محصولات اشباع شده عرضه بیش از اندازه این محصولات باعث كسادی بازار شده است.
وی افزود:علاوه بر این مشكلات جوی نیز كشاورزان را متضرر كرده است و كشت های همه مناطق با هم وارد بازار شده اند .
غفاری اضافه كرد:هزینه های كشت چند برابر شده و در برخی موارد اجاره یك هكتار زمین كشاورزی به 75 میلیون ریال رسیده است و این در حالی است كه قیمت بسیاری از محصولات به نصف كاهش یافته و بعضا مشتری ندارند.
وی گفت:هر كیلوگرم كاهو تا به مرحله تولید برسد برای كشاورز چهار هزار ریال هزینه دارد در حالی كه در میدان بار فقط دو هزار ریال از كشاورز خریداری می شود لذا باید راهكار منطقی برای كشاورزان ارائه كرد تا كمتر متضرر شوند.
مهراب عبدالهی رئیس صنعت،معدن و تجارت دزفول نیز گفت:سه ماه پیش مجوز پایانه صادراتی دزفول تمدید شد و در حال حاضر زیرساخت های صادرات در این شهرستان فراهم شده است كه بازرگانان و تاجران باید ورود كنند.
به گزارش ایرنا احمد زارعی مدیر جهاد كشاورزی دزفول نیز در این خصوص گفت:در حال حاضر با خشكسالی حاد مواجه هستیم و وضعیت شبكه آبیاری و خروجی سد دز عادی نیست كه قرار شد با همكاری امور آب،مجوز چاه های خشكسالی و موقت تمدید شوند .
وی افزود:با توجه به مشكلات موجود در نشست كارگروه كشاورزی مقرر شد قرارداد آب با اصلاحاتی كه مورد تایید نماینده كشاورزان دزفول است وضع شود و در حالی كه یك سوم آب در اختیار كشاورز قرار می گیرد آب بها نیز یك سوم كاهش یابد تا كشاورزان بیش از این متضرر نشوند.
وی افزود:در نشست های استانی اعلام شده كشت زمستانی محدودیت آب ندارد و تامین می شود لذا باید طبق مصوبات استانی جهت تامین آب اقدام شود و اگر آب كمتر عرضه می شود به طبق كمتر نیز آب بها تعیین و اخذ شود.
زارعی همچنین گفت:تحویل حجمی آب نیز باید با هماهنگی بیشتر انجمن ها و تشكل های كشاورزی انجام شود .
مدیر جهاد كشاورزی دزفول در خصوص بازار محصولات كشاورزی دزفول نیز گفت:برخی مشكلات موجود در بازار محصولات كشاورزی متاثر از شرایط جوی است لذا محصولات همه مناطق سردسیر،گرمسیر و معتدل همزمان راهی بازار شده ست.
وی اظهار امیدواری كرد با بارش باران وضعیت مطلوب شود و گفت:نشست های متعددی در خصوص حل مشكلات كشاورزی و توسعه بازار این محصولات در دزفول و استان برگزار شده و بیش از 45 مورد از مشكلات صادرات و بازار لیست شده كه برخی از آنها با پیگیری های انجام شده مرتفع شده است .
مدیر جهاد كشاورزی دزفول راه اندازی گمرك،اداره استاندارد،قرنطینه را از جمله فعالیت های مثبت در گسترش صادرات محصولات كشاورزی دزفول دانست وگفت:برای اینكه محصول تولیدی در بازار انباشته نشود باید ابتدا بازار سفارش محصول دهد بعد نسبت به كشت آن اقدام كرد نه اینكه كشاورز محصول را بكارد و برداشت كند سپس به دنبال بازار باشد .
زارعی ادامه داد:كلیه زیرساختهای لازم صادرات محصولات در دزفول فراهم شده ولی كشاورز تمایلی به صادرات از دزفول ندارد و همچنان محصول خود را به آستارا می فرستد زیرا ساختار بازاری و تاجر در منطقه وجود ندارد لذا تاجران باید ورود كنند.
وی اضافه كرد :همچنین به منظور تسهیل در صادرات در خواست شده اداره كل راهداری و حمل ونقل جاده ای مجوز تردد كامیون های بین جاده ای را صادر كند تا معضل كشاورزان برای تردد حل شود زیرا در حال حاضر كامیون هایی كه از خارج از كشور وارد می شوند تا به خوزستان برسند عوارض زیادی پرداخت می كنند و این مشكل ساز شده است .
زارعی همچنین گفت:به منظور كمك به كشاورزان خسارت دیده با پیگیری انجام شده مقرر گردید مطالبات امور اراضی، شركت بهره برداری از كشاورزان با مساعدت و تاخیر وصول شود و سیستم بانكی و صندوق حمایت از محصولات كشاورزی نیز در خصوص بخشودگی معوقات و بخشودگی ها اقدام كنند.
وی همچنین بر پرداخت مطالبات كشاورزان چغندر قند كار از سوی كارخانه های قند كشور تاكید كرد و گفت:انتشار می رود مدیریت بحران استان وشهرستان مسایل كشاورزان را پیگیری و نسبت به حل آنها اقدام كند.
7278/6068
خبرنگار:رقیه كردی-انتشار:محمدعلی فریدپناه
دزفول - ایرنا - فصل برداشت محصولاتی چون سبزی و نیز كاهو و انواع كلم در حالی در شمال خوزستان فرا رسیده كه فعالان بخش كشاورزی در دزفول به دلیل كسادی بازار و افت قیمت تمایلی به برداشت محصول از مزرعه نداشته و محصول سبزی و كاهوی آنها خوراك دام می شود.