علي عابدي چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: اين آثار شامل كلاه كركي اثر رقيه گلستاني و چاوت ( مانتوي بلند كه بر روي لباس پوشيده مي شود) اثر فاطمه استاد است.
به گزارش ايرنا استان خراسان شمالي از جمله مناطقي است كه به دليل حضور اقوام مختلف به گنجينه فرهنگ ها شهرت يافته و جلوه اين رنگين كمان فرهنگي و تنوع قومي را بخصوص در لباس محلي آنان بيشتر مي توان ديد.
لباس هاي سنتي زنان تركمن و كرمانج خراسان شمالي لباس هايي اصيل و ايراني است كه طرح و نگار نقش بسته بر آن چشم ها را به ميهماني طبيعت مي برد و هر نقش نمادي است كه پيشينه ديرينه دارد.
زنان و دختران تركمن و كرمانج اين ديار در درازاي تاريخ پوشش اصيل خود را كه گويا هويت آنان است حفظ كرده اند و به عنوان ميراثي گران سنگ، پشت به پشت به نسل بعدي منتقل كرده اند.
پوشاك سنتي قوم تركمن توسط زنان و از پشم گوسفند يا ابريشم تهيه مي شود كه مردانه و زنانه آن متفاوت است و شامل 'ˈچاوك، كولته، چلپي و يلك' مي شود كه متداول ترين و ارزانترين آنها چاوك است.
لباسهاي زنان تركمن بيشتر شبيه به هم هستند ولي هركدام از آنها داراي شكلها، طرحها، نقشها و كاربردهاي خاص خود هستند.
ˈچاوك لباسي شبيه به مانتوهاي امروزي است ولي پارچه آن از ابريشم به رنگ قرمز بوده و آستر زير پارچه، با عرض پنج سانت در حاشيه ها و سرآستينها سوزن دوزي دارد.
كلاه كركي يكي از اقلام پوشاك سنتي استان است كه تا 40 سال پيش عموميت بيشتري در استفاده داشت اما با تغييرات اجتماعي كه صورت گرفت، استفاده از آن محدود به افرادي بالاي 50 سال شده است.
عابدي با بيان اينكه امسال 15 اثر صنايع دستي از استان خراسان شمالي معرفي شد گفت: از اين تعداد هشت اثر موفق به دريافت نشان ملي مرغوبيت شدند كه اين آثار شامل گليم، كلاه تركمني سوزن دوزي شده، جليقه، چاوت، كلاه كركي، شلوار چوخه، آجيل خوري قوچ اوريال، مشبك و منبت كاري است.
عابدي از جمله اهداف ارائه نشان مرغوبيت را ترويج نوآوري، ارائه خدمات آموزشي و پشتيباني، ايجاد استانداردهاي دقيق مرغويبت در صنايع دستي و ترويج صنايع مطابق با برترين معيارهاي مرغوبيت، عنوان كرد.
معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي گفت: آثار دريافت كننده نشان ملي مرغوبيت صنايع دستي در تمامي برنامه هاي سازمان از جمله برگزاري نمايشگاهها، بازاريابي، برگزاري دورههاي آموزشي و نيز اعطاي وام و تسهيلات در اولويت قرار دارند.
عابدي افزود: در داوري نشان، آثار براساس شاخصهايي نظير مرغوبيت، اصالت، زيباشناسي سنتي، نوآوري، قابليت بازاريابي و كاربردي بودن محصولات ارزيابي مي شوند.
هم اكنون خراسان شمالي 61 رشته زنده و فعال صنايع دستي دارد كه 15 هزار صنعتگر و هنرمند در زمينه توليد صنايع دستي در خراسان شمالي فعاليت دارند.
7186/3007/6042
بجنورد- ايرنا- معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي گفت: 2 اثر صنايع دستي قوم تركمن جرگلان شامل كلاه كركي و چاوت نشان ملي مرغوبيت دريافت كردند.