به گزارش ایرنا، مردم لالجین با سرانگشتان هنر، خاك و آب را در هم می آمیزند و با كیمیاگری، جلوه هایی زیبا می آفرینند كه چشم هر بیننده ای را خیره می كند.
شهری كه بوی خاك رس پیچیده در كوچه پس كوچه هایش، جانی تازه به هر رهگذر می بخشد، صدای چرخش چرخ های سفالگری اش در گوش جان، نوایی زیبا می سراید، نقش و رنگ های شاد روی سفالینه هایش، چشم دل می نوازد و صیقل لعاب آن، آیینه دل را صفا می دهد.
شهری كه مردمانش هنرمندند و 80 درصد از جمعیت آن دست بر یك آتش داشته و به پیشه سفالگری، سرامیك كاری و شغل های وابسته آن مشغولند، برخی مواد اولیه سفالگری را آماده می سازند، برخی بر روی سفالینه ها، نقش و طرح می زنند، برخی بسته بندی سفال را بر عهده دارند و عده ای به خرید و فروش محصولات سفالی اشتغال دارند.
از سفال و سفالگری كه سخن به میان می آید این شهر 17 هزار نفری با سفالینه های خوش نقش و نگارش در ذهن تداعی می شود و خاطر هر هنردوستی را به كوچه هایی می كشاند كه در محاصره كارگاه های سفال گری قرار گرفته اند چنان كه گویی در جای جای این شهر رد پای سفال مشهود است.
لالجین كه در شهرستان بهار و 24 كیلومتری شهر همدان واقع است به عنوان یكی از قطبهای گردشگری استان همدان و مركز سفال و سرامیك خاورمیانه شناخته شده است، شهری كه قدمت سفالگری در آن بر اساس مستندات موجود به بیش از 700 سال می رسد و امروزه نه فقط پایتخت سفال ایران كه به عنوان شهر جهانی سفال از آن یاد می شود.
امروزه سفر به لالجین و گشت و گذار در كارگاه های سفالگری و خرید از فروشگاه های سفال و سرامیك این شهر به یكی از مهمترین قسمت های سفر گردشگران به همدان محسوب می شود و كمتر مسافری را می توان یافت كه به همدان سفر كرده باشد اما پایش به لالجین نرسیده باشد.
لالجین با مردمانی هنرمند، پر جنب و جوش و فعال كه سفالگری را با زندگی خود عجین كرده و كارگاه و خانه را در كنار هم قرار داده اند امروزه توانایی تولید هر گونه سفالی را دارد و نیازهای متنوع مشتریان را به زیباترین شكل به بازار عرضه و محصولات خود را علاوه بر شهرهای دور و نزدیك ایران به بسیاری از كشورهای دیگر صادر می كند.
اگرچه در 2 سال اخیر با انتخاب این شهر به عنوان شهر جهانی سفال، در معرفی استان همدان به گردشگران داخلی و خارجی نقشی اثربخش ایفا كرده است اما حالا كه استان همدان در سال 2018 به عنوان پایتخت گردشگری آسیا انتخاب شده و قرار است میزبان وزرای گردشگری 34 كشور آسیایی و بیش از 500 عضو وابسته به سازمان جهانی گردشگری باشد لالجین می تواند بیش از گذشته وجهه گردشگری همدان را در نظر جهانیان زیبا جلوه دهد.
** لالجین، نوزدهمین شهر جهانی
به گفته مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان، لالجین نوزدهمین شهر جهانی است كه 700 سال سابقه اشتغال به سفال دارد و با این قدمت و تلاش و حمایت هنرمندان و رسانه ها جهانی شد.
علی مالمیر با بیان اینكه جهانی شدن لالجین در جذب گردشگر به این استان بسیار اثرگذار است افزود: لالجین با بافت قدیمی و كارگاه های قدیمی سفال گردشگران بسیاری را به سوی خود می كشاند كه مزیتی برای استان همدان است.
مالمیر اظهار كرد: جهانی شدن شهر لالجین نشان دهنده ظرفیت بالای استان همدان در زمینه صنایع دستی و پشتیبانی و سیاستگذاری درست دولت تدبیر وامید در حمایت از تولید است.
وی با بیان اینكه ثبت جهانی لالجین، برندی ارزشمند است كه به خوبی می توان از آن در صادرات سفال لالجین استفاده كرد گفت: تدوین استاندارد رشته سفال و مساعدت برای شركت هنرمندان صنایع دستی استان در نمایشگاه های خارج از كشور از دیگر دستاورهای استان همدان در حوزه صنایع دستی است.
** افزایش تعداد شاغلان حوزه صنایع دستی در دولت یازدهم
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با بیان اینكه در زمینه صادرات صنایع دستی در دولت یازدهم گام های رو به رشدی برداشته شد گفت: در سال 92 تعداد 33 هزار و 370 نفر در استان همدان در حوزه صنایع دستی در 20 هزار و 720 كارگاه مشغول به فعالیت بودند كه این رقم در پایان دولت یازدهم به فعالیت 35 هزار شاغل در 22 هزار كارگاه رسیده است.
** بیش از 150 رشته صنایع دستی در همدان فعال است
مالمیر با بیان اینكه بیش از 150 رشته صنایع دستی در استان همدان فعال و اكنون لالجین در رشته سفال، مرجع جهانی است ادامه داد: وجود لالجین به عنوان شهر جهانی سفال، شهرستان های ملایر و تویسركان به عنوان قطب های بزرگ منبت كشور و فعالیت 6 درصد از كل جمعیت شاغل استان درحوزه صنایع دستی از ویژگی های منحصر به فرد استان در حوزه صنایع دستی است.
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان بیان اینكه با جهانی شدن لالجین وظیفه مسئولان و مردم در قبال نام جهانی لالجین چند برابر شده است گفت: مهمترین دستاورد این رویداد اعتماد به نفس و مطالبه گرشدن مردم است و عنوان شهر جهانی بهانه ای برای شروع كارهای بزرگتر كه امیدواریم متولیان ، شهروندان و هنرمندان لالجینی از رویدادهای 2018 همدان هم به بهترین نحو استفاده كنند.
وی با بیان اینكه باید شهر جهانی سفال را فرصتی مغتنم برای شناخته شدن این شهر در رویداد همدان 2018 دانست و گفت: باید همدان و ظرفیت های گردشگری این استان را با بهره مندی از تمام امكانات به دنیا معرفی كرد.
وی با تاكید بر اینكه باید برنامه هایی برای افزایش ماندگاری گردشگر در لالجین لحاظ شود افزود: با توجه به اهمیت لالجین در گردشگری استان باید یكی از رویدادها بنا به پیشنهاد لالجینی ها ، در لالجین برگزار شود.
مالمیر اظهار كرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی لالجین و نزدیكی آن به غارعلیصدر و شهرهمدان چنانچه رویداد مناسبی طرح ریزی شود می تواند دستاوردهای خوبی برای لالجین داشته باشد و با توجه به ظرفیت های خوب لالجین باید یك رویداد ثابت و تقویم دار دائمی برای لالجین لحاظ شود.
** نمایشگاه بین المللی صنایع دستی، سهم لالجین از رویداد همدان 2018
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان نیز گفت: رویداد 2018 ظرفیت بسیار ارزشمندی برای همدان است و در این راستا نمایشگاه بین المللی صنایع دستی در لالجین برپا می شود.
علیرضا قاسمی در گفت و گو با ایرنا افزود: از آنجا كه شهر لالجین شهر جهانی سفال است تلاش شد در راستای رویداد همدان 2018 از این ظرفیت استفاده شود و درخواست برپایی یك نمایشگاه بین المللی صنایع دستی در سال 2018 در لالجین به شورای جهانی صنایع دستی ارسال شد .
وی با بیان اینكه شورای جهانی صنایع دستی با این پیشنهاد موافقت كرده است گفت:این برای اولین بار است كه چنین نمایشگاهی در این سطح در لالجین برپا می شود.
وی ادامه داد: در سال 2018 نمایشگاه صنایع دستی با حضور كشورهای دارای شهرهای جهانی صنایع دستی به خصوص كشورهای آسیایی برگزار می شود و امید است این نمایشگاه رهاورد مطلوبی برای همدان داشته باشد.
وی اظهار كرد:مقدمات كار در حال انجام است تا این نمایشگاه به بهترین شكل ممكن در شهر جهانی سفال برپا شود و نمایشگاهی در خور و شایسته همدان 2018 باشد.
** فعالیت یك هزار كارگاه سفال و سرامیك در لالجین
معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان تاكید كرد: یك هزار كارگاه سفال و سرامیك در شهر لالجین فعال است كه حدود چهار هزار نفر در این كارگاه ها اشتغال به كار دارند.
قاسمی گفت: با همكاری نهادها درخصوص گازكشی به كارگاه ها فعالیت خوبی انجام پذیرفته است و به منظور تشویق فعالیت ها و كارگاه داران تسهیلاتی درحال پرداخت به واحدهای تولیدی است كه امیدواریم كارگاه داران و اعضای صنایع دستی بتوانند از این موقعیت استفاده كنند .
** پیشنهاد خواهرخواندگی لالجین و شهر سفال ایزنیك تركیه در رویداد 2018
شهردار شهر جهانی لالجین نیز با اشاره به آمادگی شهرداری لالجین برای همكاری با برنامه های رویدادهای 2018 ابراز امیدواری كرد: در برنامه های شهرداری لالجین برای رویدادهای 2018 ، استان نیز نگاه ویژه ای به شهر جهانی داشته باشد .
حمید محبی افزود: همزمان با رویداد 2018 همدان، به دنبال پیشنهاد خواهرخواندگی لالجین و شهر سفال ایزنیك تركیه بوده و در سال آینده برنامه های خوبی برای لالجین تدارك دیده ایم.
وی ادامه داد: با اعلام یك فراخوان استانی، برای طراحی المانهای شهری درخواست مشاركت داده ایم و سعی می شود كار تبلیغاتی خوبی درایام نوروز برای این شهر داشته باشیم.
** رویداد همدان 2018، فرصتی برای معرفی بیشتر لالجین
استاندار همدان نیز در این خصوص گفت: در سال 2018، 2 اجلاس بزرگ گردشگری در همدان برگزار می شود كه فرصتی برای تحول و معرفی بیشتر لالجین شهر جهانی سفال است.
محمد ناصر نیكبخت با بیان اینكه شورای این شهر باید در شان شهر جهانی لالجین عمل كند و توسعه یافته باشد افزود: لالجین دیگر یك شهر معمولی نیست و هم اكنون جایگاه آن بسیار بالا رفته و شهری جهانی شده است.
وی با تاكید بر اینكه تا آبان ماه سال 97، لالجین باید بهترین شرایط گردشگری را داشته باشد اظهار كرد: برای خدمت به مردم باید از همه فرصتها و ظرفیتها استفاده كرد و همراهی نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در پیگیری امور بسیار موثر و لازم است كه در استان به خوبی این همراهی وجود دارد.
نیكبخت با بیان اینكه توسعه شهر جهانی لالجین نیاز به حمایت همه جانبه دارد افزود: سفال لالجین در دنیا حرف برای گفتن دارد و این شهر جهانی باید تغییر كند و زمینه را برای جذب گردشگر فراهم كند.
وی تاكید كرد: در هماهنگی با صنایع و ارگانهای مربوطه كاری كنید كه لالجین هم سفال داشته باشد و هم سفال عرضه كند و سفال خارجی در شهر نباشد.
نیكبخت خاطرنشان كرد: عنوان شهر جهانی سفال برای شهر لالجین، شهر مبل و منبت برای ملایر، نشان جغرافیایی مبل و منبت برای تویسركان و پایتخت گردشگری آسیا برای همدان و پذیرش میزبانی اجلاس دوره ای سازمان جهانی گردشگری در سال 2018 از مهمترین اقدامات استان برای معرفی همدان به جهانیان است.
وی ابراز امیدواری كرد:همدان با این روند، به شایستگی به جهانیان معرفی شده و با قرار گرفتن در مقصد گردشگری، میزبان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف جهان باشد.
1181/ 2087/1352
همدان - ایرنا - لالجین كه عنوان «شهر جهانی سفال» و «پایتخت سفال ایران» را به شایستگی به دوش می كشد با زیبایی های منحصر به فردش می تواند در رویداد همدان 2018 همچون نگینی گرانبها بر انگشتری گردشگری این استان بدرخشد.