به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، در جهان امروز، بخش حمل و نقل از جمله بخش هاي زيربنايي هر جامعه است كه علاوه بر تحت تاثير قرار دادن فرايند توسعه اقتصادي، خود نيز در جريان توسعه دچار تغيير و تحول مي شود.
مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي در پژوهشي با عنوان «خلاصه استراتژي حمل ونقل آمريكا در فاصله سال هاي 2014 تا 2018 به راهبردها و چالش هاي اين استراتژي پرداخته است .
طبق اين پژوهش و براساس مطالعات انجام شده در سطح كلان اقتصادي برخي كشورها نشان مي دهد كه سرمايه گذاري در حمل و نقل، باعث افزايش رشد اقتصادي اين كشورها شده و با افزودن بر بازدهي اجتماعي در سرمايه گذاري هاي خصوصي، موجبات سرمايه گذاري را در زير ساخت هاي حمل و نقل فراهم آورده است.
مخارج سرمايه گذاري در بخش حمل و نقل به عنوان محركي از طرف تقاضا، به رشد اقتصادي منجر مي شود و همچنين به تشكيل مناطق اقتصادي كمك مي كند. بر همين مبنا، سرمايه گذاري زير بنايي براي كاهش هزينه هاي حمل و نقل از مناطق حاشيه اي و مرزي به مناطق مركزي از اهميت خاصي برخوردار است.
به منظور يافتن برنامه هاي راهبردي حمل و نقل و بكارگيري آن در بخش حمل و نقل كشورمان، مركز پژوهش هاي زيربنايي و امور توليدي مجلس شوراي اسلامي به بررسي استراتژي حمل و نقل وزارت راه و ترابري ايالات متحده آمريكا براي سال هاي مالي 2014-2018 پرداخت تا با بكارگيري راهبردهاي مذكور در شبكه حمل و نقل كشورمان، بتوان نقش موثري در توسعه ارتباطات، پيشرفت اقتصاد كشور و حافظت از محيط زيست ايفا كرد.
**تضمين حيات و رشد اقتصادي درسايه حمل و نقل ايمن
صنايع و مصرف كنندگان در اطراف و داخل مرزهاي كشور آمريكا به طور فزاينده اي به جريان به موقع و قابل اعتماد كالاها و خدمات وابسته هستند. رشد جمعيت در شهرها و كلان شهرها فشار زيادي را به سيستم هاي حمل و نقل كنوني وارد مي كند و تقاضا را براي گزينه هاي بيشتر حمل و نقل ايجاد مي كند. همانطور كه مردم تقاضاي خود را براي جوامع پرجنب و جوش و پرتحرك افزايش مي دهند، فراهم كردن كيفيت زندگي در جوامع به وسيله گزينه هاي حمل و نقل امن، قابل اعتماد و مقرون به صرفه براي همه مردم، براي تضمين حيات و رشد اقتصادي امري ضروري است.
بر همين اساس، دفتر سياست حمل و نقل وزارت راه و ترابري ايالات متحده، دفتر مسوول معرفي طرح هاي سياستي كلي حمل و نقل سطحي به وزير راه و ترابري آمريكا، با در نظر گرفتن اهداف و راهبردهاي:
- امنيت: بهبود سلامت و امنيت عمومي با كاهش تلفات و جراحات مربوط به حمل و نقل براي همه كاربران؛ كار در جهت عدم وقوع تلفات فاجعه بار در انواع سفرها
- وضعيت تعميرو نگهداري مناسب: حصول اطمينان از اين كه ايالات متحده به طور قابل توجهي زير ساخت هاي حياتي حمل و نقل را در وضعيت تعمير و نگهداري مناسب حفظ مي كند
- رقابت پذيري اقتصادي: ارتقاي سياست ها و سرمايه گذاري هاي حمل و نقل كه نردبان فرصت ها را ايجاد مي كند، از جوامع متقدر پشتيباني مي كند و منافع اقتصادي پايدارو عادلانه را براي ملت و شهروندانش به ارمغان مي آورد
- كيفيت زندگي در جوامع: بهبود كيفيت زندگي در جوامع از طريق يكپارچه كردن سياست ها، برنامه ها و سرمايه گذاري هاي حمل و نقل به همراه سياست هاي ساخت مسكن و توسعه اقتصادي براي افزايش گزينه هاي حمل و نقل و دسترسي به خدمات حمل و نقل براي همه
-پايداري زيست محيطي: پيشبرد سياست ها و سرمايه گذاري هاي زيست محيطي پايدار كه باعث كاهش انتشار كربن و ساير آلودگي هاي مضر از منبع وسايل حمل و نقل، كاهش وابستگي كشور به نفت خارجي، بهبود كيفيت هوا و ارتقاي سلامت عمومي مي شود، طرح هايي در جهت توسعه بخش حمل و نقل ارايه كرد.
**راهكارهاي بهبود سلامت و امنيت عمومي در بخش حمل و نقل
براي كاهش تلفات و جراحات «جاده اي» و وسايل نقليه موتوري، وزارت راه و ترابري آمريكا اقداماتي از قبيل، بهبود زير ساخت هاي جاده اي از طريق اجراي گسترده پيشگيري هاي ايمني و امنيتي، اقدامات روان سازي ترافيك در ميدان ها و طراحي نوآورانه تقاطع ها، ارتقا در شبكه داده هاي محلي و دولتي و ظرفيت تحليلي براي پيشبرد تصميمات سرمايه گذاري عملكرد محور و تخصيص بودجه، تكميل و به روزرساني داده هاي «اداره ملي امنيت تردد بزرگراه ها» كه كيفيت جمع آوري داده هاي تصادفات را بهبود مي بخشد، اجراي طرح وزارت راه و ترابري براي پايان دادن به رانندگي هاي پرخطر با تشويق همه ايالت ها، تشويق به راه اندازي و گسترش فناوري هاي پيشرفته موثر كنترل خودكار وسايل نقليه و ايجاد فرماندهي و مديريت ملي در ترويج و توسعه خدمات اورژانس را در پيش گرفته است.
استراتژي كاهش تلفات و جراحات «هوايي» وزارت راه و ترابري آمريكا هم عبارت است از استفاده از اهرم ارتباطات هواپيمايي، ناوبري و قابليت نظارت، اصلاح و به روز رساني معيارهاي مربوط به احراز صلاحيت خلبان، آموزش ها، آزمون ها و استخدام آن ها، بهبود كيفيت داده هاي ايمني و تجزيه و تحليل هاي بومي، صنعتي و بين المللي، حمايت داخلي و خارجي از اجراي تصميم گيري مبتني بر ريسك از طريق طراحي و اجراي تغييرات هدفمند مدل اداره سيستم مديريت ايمني اداره هواپيمايي فدرال و همكاري با سازمان هاي بين المللي، مقامات هواپيمايي غيرنظامي، صنايع هواپيمايي غيرنظامي وساير شركاي بين المللي براي افزايش سطح امنيت.
در راستاي كاهش تلفات و جراحات «راه آهن» هم اين وزارتخانه، براي ارتقاي بيشتر ايمني راه آهن، اقداماتي همچون ادامه همكاري با شركت هاي راه آهن حمل بار و مسافر براي غلبه بر موانع فني و قابل پيش بيني براي اجراي سامانه هاي كنترل دقيق قطار، نظارت بر طرح هاي جلوگيري از عوامل تمركززداي كاركنان در هنگام انجام وظايف مهم ايمني و همكاري با كميته مشورتي امنيت راه آهن براي ايجاد توصيه نامه هاي مرتبط با تلاش وزارتخانه در راستاي برخورد با انوع رانندگي پريشان و همكاري با مديريت، كارگران و ديگر ذينفعان بخش راه آهن براي اجراي برنامه كاهش ريسك را در پيش گرفته است.
**پايداري زيست محيطي با بهينه سازي بخش حمل و نقل
حمل و نقل براي اقتصاد و كيفيت زندگي حياتي است اما پيامدهاي زيست محيطي در اثر ساخت، بهره برداري و نگهداري سيستم هاي حمل و نقل وجود دارد. در شرايط امروز با چالش هاي جديدي روبه رو هستيم كه شامل محدود كردن آثار زيست محيطي حمل و نقل، كاهش آلودگي صوتي و انتشار گازهاي مضر، افزايش استقلال انرژي، اداره كردن تغييرات جهاني آب و هوا و بهبود قابليت انعطاف پذيري سيستم هاي حمل و نقل مي شود.
تاكيد وزارت راه و ترابري آمريكا هم بر ارتقاي رويكردهاي اكوسيستمي براي تعيين تاثيرات زيست محيطي پروژه هاي حمل و نقل، راهكارهاي كاهش آثار مخرب و حفظ منابع طبيعي است كه طرح كاهش انتشار كربن، بهبود بهره وري انرژي و كاهش وابستگي به نفت، راهبردهاي كاهش آلودگي هوا، آب و آلودگي صوتي وابسته به حمل و نقل و آثار مخرب آن بر اكوسيستم و راهبردهاي افزايش استفاده از شيوه هاي پايدار زيست محيطي در بخش حمل و نقل را در سايه تلاش مستمر براي بهبود شبكه هاي حمل و نقل و وسايل نقليه غيرموتوري در سراسر كشور ارايه كرده است.
**راهكار توانمندسازي سرمايه انساني در بخش حمل و نقل عمومي
تاثير مردم، دارايي و فرايندها براي دستيابي به تمام مقاصد و اهداف راهبردي اهميت دارد بر همين اساس، بايد نيروي كار متخصص و كارشناس تربيت شود تا بتوان به چالش هاي اين دهه رسيدگي كرد و همچنين بايد بر بهبود فناوري اطلاعات و فرايندهاي كاري مديريت مالي تمركز لازم صورت پذيرد.
وزارت راه و ترابري آمريكا، براي رسيدن به اين اهداف و توانمندسازي سرمايه انساني، تقويت مجاري باز ارتباطي براي رسيدن به موفقيت را ضروري عنوان مي كند چرا كه اين امر كاركنان وزارت راه و ترابري را قادر مي سازد تا همفكري كرده و ايده ها را با يكديگر به اشتراك بگذارند و همچنين احساس مشاركت براي ايجاد محل مناسب براي كار داشته باشند.
براي اطمينان از اين كه نيروي كار آماده، ماهر و توانا و مايل به انجام رساندن ماموريت است بايد راهبردهايي همانند پياده سازي برنامه ريزي، استخدام و آموزش مبتني بر شايستگي نيروي كار براي اطمينان از اين كه وزارت راه و ترابري داراي نيروي كار متنوع و توانمند با مهارت هاي رضايت بخش رهبري، فني و كاربردي است و همچنين ارتقاي رهبري غيرخودخواهانه كه بر كارايي تمركز دارد و موجب رونق همكاري مي گردد اجرايي شود كه در عين حال بر حضور و مشاركت كاركنان نيز تاثيرگذار است و پرورش فرهنگ يادگيري مداوم و پيشرفت در ميان كاركنان را به دنبال دارد.
**راهبردهاي بهبود عملكرد مالي
براي بهبود مديريت مالي و ارايه خدمات با كيفيت به مشتريان، وزارت راه و ترابري آمريكا مواردي همچون:
-تنظيم بودجه براي پيشبرد مقاصد و اهداف مرتبط با ماموريت وزارت راه و ترابري بر اساس مطابقت با نيازهاي كاربران داخلي وخارجي
-تامين نظارت براي حصول اطمينان از اين كه وجوه بيش از سهميه تخصيص يافته و برنامه هاي مالي، سپرده گذاري، ضمانت سپاري يا بيش از حد مصرف نشده اند و همچنين اطمينان از عدم نقض قانون ضد كسري بودجه يا ساير قوانين مالي
-ارايه خدمات مديريت مالي بهبوديافته به دستورالعمل هاي اداري
- توسعه و ارايه دسترسي دقيق و به موقع به اطلاعات مالي و برنامه ها به رياست براي آگاهي از تصميم گيري آن ها و همچنين توسعه سياست ها و برنامه ها
-ارتقاي شفافيت اطلاعات مالي براي تقويت پاسخگويي را در پيش گرفته است.
پژوهشم**9294** 1601**
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شويد.
تهران-ايرنا- حمل و نقل، با ايفاي نقش رابط در بازار مصرف، به مثابه پايه هاي پلي است كه بخش هاي مختلف جوامع با عبور از روي آن، به سمت توسعه پايدار حركت مي كنند. بر همين اساس، الگوگيري و بهره وري از تجارب راهبردي كشورهاي توسعه يافته، امكان دستيابي به تسهيلات حمل و نقل، كيفيت و سطح رفاه اقتصادي را تسهيل مي كند.