به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، دكتر كامران اسعدی روز شنبه درحاشیه هفتمین كنگره كشوری سوختگی ایران اظهار كرد: سوختگی چالش های فراوانی می تواند داشته باشد؛ از زمانی كه فرد دچار سوختگی می شود تا زمانی كه به عنوان یك عضو موثر بتواند به جامعه بازگردد، با مسائل بسیار پیچیده ای روبرو است.
وی افزود: تمام بررسی ها و مطالعات علمی نشان می دهد كه كم آسیب ترین شرایط برای جلوگیری از بروز چالش های سوختگی، پیشگیری از بروز سوختگی است و اقدامات لازم اجتماعی باید در سطح خانواده و محیط های كاری برای این منظور صورت گیرد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشكی ایران و فوق تخصص جراحی پلاستیك ترمیمی و سوختگی اظهار كرد: پس از بروز سوختگی، بیمار سوخته با چالش های بزرگی به خصوص در روزهای اول مواجه می شود؛ به دلیل بروز سوختگی و عوارض متعاقب آن مانند اختلالات شدید در سیستم های مختلف بدن به ویژه سیستم های گردش خون و تنفس، جان بیمار به شدت در خطر است.
** احیای 24 ساعت اول بیمار سوخته
فوق تخصص جراحی پلاستیك، ترمیمی و سوختگی با یادآوری اینكه احیای بیماران سوخته در 24 تا 48 ساعت اول از مهم ترین چالش های مواجهه با بیمار سوخته است، گفت: در سوختگی های حاد با این مشكل مواجه هستیم كه در 24 ساعت اول احیا را به صورت موفق انجام دهیم و علائم حیاتی بیمار را تثبیت كنیم.
اسعدی افزود: در 24 تا 48 ساعت نخست پس از سوختگی ما باید بتوانیم تعادل یونیكی و الكترولیتی جریان خون و سیستم های سلولی و خارج سلولی بدن را برقرار كنیم؛ در این فاصله زمانی احیا، مایع درمانی و تنظیم آب و الكترولیت های بدن در حفظ جان بیمار نقش حیاتی دارند.
وی با تاكید بر انجام به موقع و صحیح عملیات احیا، اظهار كرد: اگر در 24 تا 48 ساعت نخست پس از بروز سوختگی عملیات احیا به درستی انجام نشود، احتمال از دست رفتن بیمار وجود دارد و هرچه درصد و عمق سوختگی بیشتر باشد، این احتمال بیشتر می شود.
اسعدی توضیح داد: در 24 ساعت نخست پس از سوختگی به ویژه در مورد سوختگی های عمیق و وسیع كه فرد نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد، باید مانع از دست رفتن آب و الكترولیت های بدن شویم، زیرا بیماران سوخته به ویژه در سوختگی های درجه 2 به بالا، عایق فیزیولوژیكی سوخت را ندارند و این مشكل می تواند جان آنها را به خطر بیاندازند.
** عفونت های سوختگی
دبیر علمی هفتمین كنگره سوختگی كشوری ایران، عفونت های ناشی از سوختگی را دومین چالش در درمان سوختگی ها دانست و گفت: چالش بسیار مهمی كه بعد از گذراندن فاز حاد و احیای سوختگی بیماران سوخته وجود دارد، مساله عفونت های ناشی از سوختگی است كه شایع ترین علت مرگ و میر بیماران سوخته به شمار می رود.
اسعدی افزود: پوشش زخم های سوختگی برای پیشگیری از بروز این عارضه كه نسبت به درصد و عمق سوختگی متفاوت است، در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی تاكید كرد: لازمه پیشگیری از عفونت سوختگی و به حداقل رساندن آن، داشتن بخش های ایزوله و كاملا مجزا در مراكز درمانی و استفاده از پوشش موقت و مناسب زخم در اولین فرصت است كه بتواند مانع از ورود باكتری ها و میكروارگانیسم ها به داخل زخم سوخته و متعاقب آن عفونت های گسترده در تمام بدن بیمار شود.
فوق تخصص جراحی پلاستیك، ترمیمی و سوختگی در این خصوص توضیح داد: پوشش دائمی زخم از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا علاوه بر اینكه از عفونت زخم سوخته جلوگیری می كند، تعادل آب و الكترولیت ها را نیز در بیمار برقرار كرده و در نتیجه عوارض متابولیك و تغذیه ای بیمار را نیز به حداقل می رساند.
** تغذیه و اختلالات متابولیك
استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران چالش دیگر در درمان بیماران سوخته را توجه به مسائل تغذیه ای و اختلالات متابولیك در آنها دانست كه همزمان با سوختگی به وجود می آیند.
اسعدی گفت: سوختگی را باید به عنوان یك فرایند چندجانبه درنظرگرفت كه تمام سیستم های بدن را درگیر می كند و درمان آن مستلزم مداخله گروه های مختلف پزشكی شامل جراحان سوختگی، جراحان ترمیمی سوختگی، متخصصان عفونی، متخصصان داخلی، كلیه و نفرولوژی، ریه، غدد، داخلی قلب و عروق است و در صورت بروز عوارض مانند اختلالات تغذیه ای مشاركت های پزشكی خاص خود را می طلبد.
** دفرمیتی های ناشی از سوختگی و مشكلات روانی
عضو شورای پژوهش مركز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشكی ایران، از بدشكلی یا دفرمیتی های ناشی از سوختگی به عنوان دیگر چالش این بیماری نام برد و گفت: بیماران سوخته پس از اینكه فاز حاد سوختگی را سپری می كنند، دچار تغییر شكل هایی در اندام های مختلف بدن می شوند، این تغییر شكل ها می تواند عملكرد اندام های مختلف بدن مانند دست و پا را با مشكل مواجه كند و زیبایی فرد را نیز خدشه دار كند كه بیمار را با مشكلات متعدد اجتماعی و خانوادگی مواجه می كند.
اسعدی افزود: جراحی های ترمیمی نقش موثری در بازگرداندن نسبی وضعیت ظاهری بیماران سوخته دارد؛ با استفاده از این جراحی ها بیماران سوخته می توانند فعالیت های فیزیكی را كه در گذشته داشتند، انجام دهند.
وی به مشكلات ظاهری و زیبایی بیماران سوخته اشاره كرد و گفت: مشكلات زیبایی می تواند آسیب روانی سنگینی به بیماران سوخته وارد كند در نتیجه این افراد معمولا سطح اعتماد به نفسشان كاهش پیدا می كند و این باعث می شود كه از حضور در اجتماع خودداری كند؛ از این رو جراحان پلاستیك و ترمیمی می توانند مشكلات ظاهری بیماران سوخته را به حداقل برسانند.
استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران به نیاز بیماران سوخته به اقدامات بازتوانی پس از درمان های اولیه سوختگی تاكید و اظهار كرد: بیماران سوخته پس از گذراندن فاز حاد بیماری نیاز به بازتوانی دارند كه این كار به كمك سیستم های توانبخشی، طب فیزیكی و فیزیوتراپی انجام می شود.
اسعدی گفت: دفرمیتی ها علاوه بر مشكلات اجتماعی، سبب بروز مشكلات حاد روانی نیز در بیماران سوخته می شود به گونه ای كه بیشتر این بیماران با مسائلی مانند افسردگی های مزمن مواجه شده و نیاز به همراهی تیم روانپزشكی و روانشناسی دارند.
هفتمین كنگره سوختگی كشوری ایران با حضور متخصصان داخلی و خارجی این حوزه در روزهای 12 و 13 اسفندماه در مركز همایش های رازی تهران درحال برگزاری است.
علمی**1834**1440
دبیرعلمی كنگره كشوری سوختگی:
مهمترین چالش درسوختگی ها احیا در24 ساعت اول است
۱۲ اسفند ۱۳۹۶، ۱۳:۴۱
کد خبر:
82849827
تهران-ایرنا-دبیرعلمی هفتمین كنگره كشوری سوختگی ایران با بررسی چالش های مهم درمان سوختگی، احیای بیماران سوخته در 24 تا 48 ساعت اول بروز سوختگی را از مهمترین چالش ها و مسائل این حوزه برشمرد كه در صورت انجام نشدن به موقع عملیات احیا منجر به از دست رفتن بیمار می شود.