به گزارش ايرنا در اين گزارش مي خوانيم:
ابنيه و آثار تاريخي بيانگر هويت و شناسنامه فرهنگي جوامع به شمار مي رود و راز و جرگلان با دارا بودن 37 اثر ثبتي در مقوله تنوع آثار تاريخي از ظرفيت بالايي برخوردار است.
حدود 92 درصد جمعيت راز و جرگلان را روستانشينان تشكيل مي دهند و اكثر منازل روستايي و مساجد با آن كه قدمت شان كمتر از 100 سال است، از بافت، معماري و طراحي جالب توجهي برخوردارند.
پرداختن به آثار تاريخي شاخص راز و جرگلان و شناسايي و شناساندن اين آثار در كنار ديگر ظرفيت هاي شهرستان كه هر يك به نوعي زمينه رونق اقتصادي را فراهم ساخته اند از ضروريات است.بيشتر آثار تاريخي راز و جرگلان به شكل محوطه و تپه است و در فاصله كمي از محل سكونت اهالي واقع شده و شايد جزو آثار ثبت شده باشد اما كمتر كسي شناختي از اين آثار دارد و اين كم توجهي ها سبب به فراموشي سپردن سرمايه هاي تاريخي و فرهنگي شده است.
يكي از اهالي جرگلان مي گويد: راز و جرگلان آثار تاريخي فاخر و بي نظيري دارد اما با بي مهري مواجه شده است به طوري كه كمتر كسي از اين اماكن بازديد مي كند در حالي كه افراد براي ديدن اماكن تاريخي ديگر مناطق مسيري طولاني را مي پيمايند و زمان و هزينه شان را صرف مي كنند.
«داوري» مي افزايد: براي اين كه بتوانيم آثار تاريخي را به اماكن ديدني براي گردشگران و مسافران تبديل كنيم ابتدا بايد خودمان آن ها را بشناسيم و به مطالعه و شناخت آن ها اهميت دهيم.
وي تصريح مي كند: در كنار نگهداري و مرمت آثار تاريخي بايد به مقوله تبليغ و معرفي نيز پرداخته شود زيرا آثار تاريخي اين منطقه به علت دور افتادگي، ناشناخته باقي مانده است.
وي با اشاره به مسجد روستاي قاولقا با معماري خاص و طراحي داخلي منحصر به فردش كه ثبت ملي نيز شده است، ادامه مي دهد: اماكن تاريخي از قبيل مساجد، محوطه ها و زيارتگاه ها بايد معرفي و مرمت شوند چون بي توجهي به ظرفيت هاي تاريخي كه بيانگر اعتقادات و باورهاي يك جامعه و قوم است منجر به فراموش شدن آن ها مي شود.
وي ادامه مي دهد: در اين شهرستان آثار تاريخي با آن كه شناسايي شده اند اما بسياري از ساكنان سراغي از آن ها نمي گيرند و خوب معرفي نشدن اين آثار در اين مقوله دخيل است.
يكي ديگر از اهالي با بيان اين كه اكثر خانه ها و مساجد روستايي راز و جرگلان با آن كه قدمت بالايي ندارند اما از معماري خاصي برخوردارند، مي افزايد: قبل از حضور گردشگر و دعوت توريست اماكن تاريخي بايد به اهالي شهرستان شناسانده شوند.
«پناهي» تصريح مي كند: معرفي آثار تاريخي نيازمند كاوش و برگزاري تورهاي گردشگري بيشتر و حضور اهالي و غير بومي ها و عكاسان است.وي ادامه مي دهد: آثار تاريخي راز و جرگلان محدود به يك بخش نمي شود و شامل گورستان هاي تاريخي، ارگ، امامزاده، زيارتگاه، تپه و ميراث طبيعي است و بايد از اين تنوع آثار به عنوان يك ظرفيت بهره گرفته شود و فقط به ثبت ملي آن ها اكتفا نشود و كاوش ها و اكتشافات بيشتري در منطقه صورت گيرد تا آمار و اطلاعات دقيق تري از آثار باستاني شهرستان در دست باشد.
حال كه تمركز روي آثار تاريخي شاخص و تلاش براي ثبت ملي برخي از آن ها كمك چنداني به ديده شدن آثار باستاني شهرستان نكرده و حتي قدمت چند صد ساله برخي از اين آثار بهانه اي براي ميزباني اماكن تاريخي از اهالي و گردشگران نشده است، مرمت، معرفي و تلاش براي شناساندن اين ظرفيت كه رونق صنعت گردشگري را به دنبال خواهد داشت بايد در اولويت قرار گيرد.در اين باره رئيس شوراي راز و جرگلان مي گويد: آثار باستاني هر روستا و محدوده اي بايد مطالعه و معرفي شود و در كنار آن اهالي براي بازديد ترغيب شوند و صرفا با ثبت ملي شدن رها نشوند.
«واحد خالدي» مي افزايد: براي اين كه شرايط، زمينه و زيرساخت ها براي حضور اهالي در اماكني از قبيل زيارتگاه ها، امامزاده ها و ابنيه تاريخي فراهم شود بايد در راستاي حفظ و نگهداري اين آثار كوشيد.
مسئول اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري راز و جرگلان نيز با بيان اين كه در اين شهرستان 37 اثر تاريخي ثبت شده است، مي افزايد: براي معرفي اين آثار تاريخي تور گردشگري برگزار و اقدامات موثري در حوزه مرمت و محوطه سازي انجام شده است.
« قاسم بهادري» مي افزايد: دژ آلمادوشان، امامزاده نبي غلامان، زيارتگاه سيد بزرگ پرسه سو، امامزاده حميد راستقان و مسجد قاولقا از جمله آثار فاخر شهرستان هستند.
وي با اشاره به اين كه اخيرا مرمت و محوطه سازي در زيارتگاه سيد بزرگ پرسه سو و امامزاده نبي غلامان و امامزاده حميد راستقان انجام شده است، اظهار مي كند: بام سازي مسجد قاولقا و فصل اول كاوش در حوزه سد چندير كه دو اثر گورستان تاريخي اسمي و محوطه سرخ چشمه را دارد، انجام شده است.
وي با بيان اين كه براي معرفي آثار تاريخي شاخص نيازمند همكاري مردم هستيم، اظهار مي كند: گورستان هاي بش دره، راز و آيرقايه قدمت تاريخي بالايي دارند.
وي با اشاره به تنوع آثار تاريخي منطقه، درخت سرو 800 ساله در شهر راز را جزو ميراث طبيعي بر مي شمرد و مي افزايد: اغلب آثار باستاني اين شهرستان به صورت تپه و محوطه هستند.
اخبار خراسان شمالي را در كانال تلگرامي اخبار ايرنا خراسان شمالي به نشاني 🆔 @IRNABOJNURD پيگيري كنيد.
ع/ 6042
مُهر فراموشي بر آثار تاريخي رازوجرگلان عنوان روزنامه خراسان شمالي
۱۳ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۰۳
کد خبر:
82850552
بجنورد- ايرنا- روزنامه خراسان شمالي يكشنبه در شماره 2666 خود در گزارشي با عنوان 'مُهر فراموشي بر آثار تاريخي راز و جرگلان' به بررسي اين مساله در اين شهرستان پرداخته است.