پويا طالب نيا روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: وجود موزه هاي روستايي در هورامان در روستاهاي مختلف جغرافياي فرهنگي اين منطقه مي تواند به عنوان يكي از زيرساخت هاي فرهنگي مورد توجه ناظران يونسكو در راستاي ثبت جهاني هورامان در ارزيابي ها قرار گيرد.
به گفته وي، 10 موزه روستايي مورد در روستاهاي سه شهرستان سروآباد، سنندج و كامياران با مشاركت مردم در زمينه نسخ خطي، قرآن، گياهان دارويي، مردم شناسي و صنايع دستي ايجاد مي شود.
وي با بيان اينكه گستردگي منطقه فرهنگي و لزوم تمركز زدايي و معرفي ظرفيت ها و پتانسيل هاي ناشناخته هورامان، افزود: معرفي پتانسيل هاي فرهنگي و استفاده از پتانسيل هاي روستايي بكر و دست نخورده اين منطقه بعنوان جاذبهاي براي جذب گردشگران داخلي و خارجي و ايجاد پويايي در كل منطقه از اهداف اين طرح است.
مدير پايگاه منظر فرهنگي، تاريخي هورامان اضافه كرد: اين طرح با مشاركت جوامع محلي و مردم روستاها اجرا مي شود تا به صورت مستقيم براي زنده نگه داشتن صنايع روستايي و توانمندسازي روستاييان مفيد و باعث اشتغالزايي در اين مراكز شود.
طالب نيا ارتباط زنجيروار موزه هاي روستايي هورامان با يكديگر را از ديگر ويژگي هاي اين طرح اعلام كرد و گفت: راه اندازي موزه هاي روستايي سبب هدايت گردشگران به ساير نقاط منطقه ي هورامان و ايجاد گردشگري فرهنگي و علمي در منطقه مي شود.
وي يادآور شد: اولين طرح ايجاد موزه هاي روستايي هورامان بدليل غناي شهر اورامان تخت براي آن در نظر گرفته شده بود كه بخاطر عدم همكاري شهرداري اين شهر و تخريب بنايي كه توسط اداره كل ميراث فرهنگي كردستان مكان يابي شده بود به تعويق افتاد.
وي افزود: در سال 97 با همت اداره كل ميراث فرهنگي استان كردستان، پايگاه منظر فرهنگي تاريخي هورامان، مردم فهيم و فرهنگ پرور هورامان و مسئولان شهرستان سروآباد و بخش اورامان طرح موزه مردم شناسي در شهر اورامان تخت اجرايي مي شود.
وي با بيان اينكه منظفر فرهنگي و تاريخي هورامان از ارديبهشت سال 95 كار خود را شروع كرده است، تاكيد كرد: اتمام طرح مطالعات اين منطقه در زمينه هاي معماري، تاريخي، باستاني، مردم شناسي، علوم طبيعي و مديريت براي معرفي منطقه تاريخي، طبيعي و فرهنگي براي ثبت جهاني از جمله اقدامات انجام يافته در استان است.
طالب نيا يادآور شد: توجه به حوزه مديريت بخش هاي مختلف از ديگر نگات مورد دقت سازمان آموزشي و فرهنگي يونسكو براي ثبت جهاني هر منطقه است كه در اين حوزه نيز بانك اطلاعاتي 21 روستاي هورامان گردآوري شده است.
به گفته وي، در بانك اطلاعاتي روستاهاي مورد هدف تمامي اطلاعات مربوط به مشخصات ابنيه ها در بخش هاي معمانري، مصالح، نوع مالكيت، تعداد طبقات، قدمت، متراژ و ساير مشخصات آن جمع اوري شده است.
وي با بيان اينكه منطقه تاريخي و فرهنگي هورامان در ايران در دو منطقه جغرافيايي استان هاي كردستان و كرمانشاه واقع شده است، اظهار كرد: پرونده ثبت جهاني اين منطقه در كشور نيازمند اتمام تمامي مقدمات در اين استان ها است كه اين مقدمات از سوي استان كردستان به اتمام رسيده است.
به گزارش ايرنا، هورامان نام منطقه اي تاريخي با بافت پلكاني و آداب و رسوم بسيار خاص بوده كه در شهرستان هاي سروآباد، سنندج و كامياران استان كردستان و شهرستان پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان كرمانشاه واقع شده است.
واژه هورامان يا اورامان از 2 بخش هورا به معني اهورا و مان به معناي خانه، جايگاه و سرزمين تشكيل شده و در واقع به معناي سرزمين اهورايي و جايگاه اهورا مزدا است.
همچنين واژه هور در كتاب معروف اوستاي زردتشت به معني خورشيد آمده است و هورامان جايگاه خورشيد نيز معني ميدهد و به اعتقاد مردم، هورامان زماني شهر بزرگي بود و مركزيت خاصي داشت و به همين دليل از آن به عنوان تخت يا مركز حكومت ناحيه هورامان نيز ياد ميكنند.
3034/9102
10 موزه روستايي براي ايجاد زيرساخت ثبت جهاني هورامان راه اندازي مي شود
۱۴ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۵۲
کد خبر:
82852035
سنندج - ايرنا - مدير پايگاه منظر فرهنگي و تاريخي هورامان گفت: 10 موزه روستايي در منطقه تاريخي و فرهنگي هورامان استان كردستان براي تامين يكي از زيرساخت هاي مورد نياز ثبت جهاني اين منطقه راه اندازي مي شود.