۱۴ اسفند ۱۳۹۶، ۱۳:۱۱
کد خبر: 82852174
T T
۰ نفر
كزازی:چهارشنبه سوری می تواند كاركرد ارزشی بسیاری داشته باشد

تهران - ایرنا - استاد میرجلال الدین كزازی پژوهشگر برجسته حوزه ادبیات و زبان فارسی تاكید كرد: چهارشنبه سوری روز آشتی ملی، صلح و شادی برای ایرانیان است و می تواند كاركرد ارزشی بسیاری داشته باشد.

كزازی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا افزود:«جشنهای ایرانی یا هر پدیده فرهنگی دیگر می تواند ما ایرانیان را بر آن دارد كه مانند نیاكانمان با یكدیگر مهربان و گرم خو در پیوند باشیم و این جشنها كاركرد و ارزشی بسیار می تواند داشته باشد.»
وی افزود: همه جشنهای ایرانی با هر شكل و خاستگاه، یك ویژگی فرهنگی و آیینی هستند كه یكی از سودمندیهای آنها، تقویت پیوند و همبستگی ملی است.
این استاد دانشگاه تصریح كرد: از دیرباز تاكنون جشنهای ایرانی همواره بصورت همگانی برگزار شده اند. مردم به این بهانه گردهم می آیند و به گونه ای در كنار یكدیگر، جشن و سروری شایسته برگزار می كنند.
كزازی، یكی از این جشنها را «چهارشنبه سوری» برشمرد و گفت: در حال حاضر در برخی از شهرهای كوچك برای برگزاری جشنها از جمله چهارشنبه سوری حالت گردهمایی وجود دارد اما در كلانشهرهایی مانند تهران، این گونه آیین ها به جشنهای خانوادگی تبدیل شده اند و سودمندی آن، پذیرایی از مهمانان است.
این پژوهشگر فرهنگ ایرانی خاطرنشان كرد: چهارشنبه سوری جشنی است كه پایه های همبستگی و پیوند مهر و دوستی ایرانیان را استوار می بخشد. پس، این جشن باید همواره پاس داشته شود.
وی اضافه كرد: چهارشنبه سوری مانند هر جشن دیگر ایرانی، مایه بنیاد و نهادی فرهنگی در خود نهفته دارد كه باید به كار گرفته شود و مردم تلاش كنند تا این جشن به همدلی، همسویی و همگرایی سوق داده شود.
كزازی با بیان اینكه «در روزگاری زندگی می كنیم كه گسستن ها و پریشانی ها بسیار است »، تصریح كرد: امروزه ابزارهای رسانه ای، مردم را آنچنان وابسته خود كرده است كه افراد دوست دارند در تنهایی به سر ببرند و این باعث می شود در آینده با مردمانی روبرو شویم كه كمترین پیوند و همبستگی را با هم دارند.
این استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: از همین رو، باید با برگزاری هر چه باشكوه تر جشن چهارشنبه سوری به عنوان روز صلح و شادی ، همبستگی میان مردم استوارتر شود.
كزازی، 60 ساله، استاد دانشگاه، نویسنده، مترجم، شاهنامه‌پژوه و پژوهشگر برجسته زبان و ادبیات فارسی و عضو هیات امنای بنیاد فردوسی است. او از چهره‌های ماندگار فرهنگ و ادب ایران در پنجمین همایش چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۴ بوده و كتابهای بسیاری را در زمینه شناخت بزرگان فرهنگ و ادب فارسی نظیر شاهنامه خوانی، عطارشناسی، حافظ شناسی و خاقانی شناسی به نگارش درآورده است.
آخرین چهارشنبه سال در سنت ایرانی، چهارشنبه سوری نام دارد. این روز در سال جاری با روز 23 اسفند مصادف شده است.
چهارشنبه سوری از دیرباز تقریبا در همه نقاط ایران برگزار می شود. در این مراسم، در شب آخرین چهارشنبه سال (یعنی نزدیك غروب آفتاب روز سه شنبه)، بیرون از خانه و در فضایی مناسب آتشی می افروزند، و اهل خانه، زن و مرد و كودك از روی آتش می پرند و با گفتن «زردی من از تو، سرخی تو از من»، بیماری ها و ناراحتی ها و نگرانی های سال كهنه را به آتش می سپارند تا سال نو را با آسودگی و شادی آغاز كنند.
با این حال، بروز برخی انحرافات از جمله ترقه بازی از یكسو و تلاش عده ای برای غیر مذهبی نشان دادن آن از سوی دیگر موجب شده است مراسم چهارشنبه سوری همواره با حرف و حدیثهایی همراه باشد. در این میان، بی احتیاطی ها هر ساله موجب بروز مصدومیت و حتی جان باختن شماری از شركت كنندگان در اینگونه مراسم می شود. بر همین اساس، این روزها «پویش نه به چهارشنبه سوری خطرناك» در شبكه های اجتماعی شكل گرفته است.
فراهنگ **9022** 1551
۰ نفر