۱۵ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۵۲
کد خبر: 82853269
T T
۰ نفر
پژوهشگر ادبيات: اشعار عمان ساماني قرائت ارزشي از فرهنگ عاشوراست

شهركرد- ايرنا- مولف كتاب ' درآئينه شعر فارسي ' گفت:اشعار عمان ساماني بيانگر قرائت ارزشي و اخلاقي از فرهنگ عاشورا در ادبيات پارسي است كه كمتر نظير آن وجود دارد.

به گزارش ايرنا، علي مجاهدي روز سه شنبه در دومين همايش نكوداشت عمان ساماني شاعر مرثيه سرا در شهر سامان افزود: عمان ساماني قرائت عرفاني از فرهنگ حماسه عاشورا را در ادبيات پارسي به زيبايي جلوه داد و اين امر باعث ماندگاري او در سپهر ادبيات ايران شد.
وي تصريح كرد:پيش از عمان ساماني نيز' ميرزا حسن اصفهاني معروف به ' صفي علي ' به قرائت عرفاني از فرهنگ عاشورا پرداخته بود ولي چون اشعارش با مفاهيم فلسفي و عرفاني و علمي همراه بود از دسترس عموم خارج است و بيشتر خواص آن را مي خوانند.
به گفته وي، اما شعر عمان ساماني بسان رودي است كه با يك فراز و فرود فرهنگ عاشورايي را بيان مي كند.
مجاهدي با بيان اينكه در مورد فرهنگ عاشورا قرائت هاي متفاوتي از جمله قرائت ماتمي و عاطفي وجود دارد، گفت: در قرائت ماتمي مبنا بر اين است كه به هر شكلي مخاطب به گريه وا داشته شود به همين دليل ممكن است در قرائت ماتمي، اضافات و تحرفات وجود داشته باشد كه اين به فرهنگ عاشورا صدمه مي زند و اوج آن در زمان ناصر الدين شاه بود.
اين محقق و عمان پژوه كشور گفت:قرائت ديگري از فرهنگ عاشورا وجود دارد كه قرائت ارزشي و فرهنگي است كه منش و رفتار امام حسين عليه السلام در روز عاشورا را بيان مي كند و شعر عمان ساماني برگرفته از اين قرائت است.
به گفته وي، پس از انقلاب اسلامي ايران قرائت ارزشي و اخلاقي مورد توجه قرار گرفت و به حركت ارزشي قيام سيد و سالار شهيدان در ادبيات پارسي توجه ويژه اي شده است.
مجاهدي اظهار كرد: متاسفانه شبكه هاي وهابي و صهيونيستي به دنبال بزرگ نمايي تحريف ها و بدعت ها در عزاداري هاست.
نويسنده كتاب 'شكوه شعر عاشورا' با بيان اينكه امام حسين عليه السلام در هر منزل خطبه اي ارزشي خواندند يادآور شد: حضرت زينب عليه السلام در خطبه خواني عاشورايي جلوههاي جلالي و جمالي حضرت حق را بيان مي كنند.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي چهارمحال و بختياري نيز گفت: عمان ساماني تابلوي عظيمي از قيام امام حسين(ع) را با واژگان حماسي به تصوير كشيده است.
جواد كارگران دهكردي در اين همايش با بيان اينكه در دهه 80نيز يكبار ديگر همايش نكوداشت عمان ساماني در استان برگزار شده بود، افزود:شخصيت علمي و ارزشي اين شاعر بزرگ كه مقام معظم رهبري در سفر به چهارمحال و بختياري از اين شاعر به نيكي ياد كردند،براي نسل جوان تبيين شود.
به گفته وي، عمان ساماني در ادبيات ايران به عنوان تاج الشعرا شناخته شده است و گنجينه الاسرار اين شاعر شاهكار ادبيات عاشورايي است.
به گزارش ايرنا، ˈميرزا نورالله عمان ساماني در 1285 هجري قمري به دنيا آمد و او معروف به ˈتاج الشعراˈ در 1324 هجري قمري دارفاني را وداع گفت، حاصل 64 سال زندگي عارفانه او كتاب گنجينه الاسرار است كه نشانگر ارادتمندي وي نسبت به ائمه اطهار(ص) بود.
عمان ساماني در كتاب گنجينه الاسرار با نگاهي ژرف و عميق، مخاطب خود را با نكات سرشار از جادوانگي حماسه عظيم كربلا، كه اوج انسانيت است ، آشناتر مي كند.
او در بيان صفات علي اصغر(ع) به زبان شعر بيان مي كند كه' اشرف اولاد آدم را پسر / ليكن اندر رتبه، آدم را پدر/ از علي اكبر به صورت اصغر است/ ليك در معني علي اكبر است'ˈ.
شعر معروف 'كيست اين پنهان مرا در جان و تن/ كز زبان من همي گويد سخن ' نيز از عمان ساماني است.
سامان در 15كيلومتري مركز چهارمحال و بختياري قرار دارد.
2097