به گزارش ايرنا، روستاها هميشه نقشي مولد در توليد محصولات كشاورزي و دامي داشته و تامين كننده محصولات غذايي نقاط شهري بوده است و اين نگرش در شرايط امروز كه دنيا در توليد محصولات كشاورزي با مشكلات عديده اي مواجه است، بايد بيش از پيش مد نظر قرار گيرد.
به گفته كارشناسان، اكنون كم آبي در استان سمنان دامن روستاها را گرفته است و با پايين آمدن توليد كشاورزي به دليل نداشتن آب موردنياز ، بسياري از روستاييان با از دست دادن شغل، به شهرها مهاجرت كرده اند.
بر اساس آمار استانداري سمنان، از يكهزار و 625 روستاي استان سمنان در سال 1350، اكنون فقط 280 روستا داراي سكنه است كه تعداد قابل توجهي از اين روستاها به دليل پهناور بودن استان در نقاط دور افتاده قرار دارند و اكنون 17 روستا به وسيله تانكر آبرساني مي شود.
به اعتقاد بسياري از صاحبنظران توجه ويژه به روستاها و برنامه ريزي براي توسعه روستايي منجر به افزايش توليد، ماندگاري جمعيت و كاهش آسيب هاي اجتماعي ناشي از مهاجرت و حاشيه نشيني، مشاغل كاذب در شهرها مي شود.
براساس آمار شركت آب و فاضلاب روستايي استان سمنان حدود 30 درصد از لوله هاي انتقال آب آشاميدني و كشاورزي سمنان در بخش روستايي فرسوده است كه نوسازي آن حدود 500 ميليارد ريال اعتبار نياز دارد.
آمار بيكاري براساس آمار اداره كل اقتصاد و دارايي در مناطق روستايي استان حدود 15 درصد بوده و حدود 30 هزار نفر بيكار در مناطق روستايي سمنان زندگي مي كنند.
به گفته كارشناسان، رفع كمبود آب و ارايه طرح هاي اشتغال آفرين 2 ركن اصلي براي ماندگاري جمعيت در مناطق روستايي استان به شمار مي رود.
در اين ارتباط ، منصور كشاورزيان مديرعامل شركت آب و فاضلاب روستايي استان سمنان روز چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا گفت: دستكم 60 هزار تَن در روستاهاي اين استان با مشكل تامين آب مواجه هستند.
وي افزود : 31 درصد از روستاييان استان 2 برابر الگوي مصرف آب استفاده مي كنند و 21 درصد در گروه پرمصرف قرار دارند و درصد افراد پرمصرف آب در شهرها 11 درصد است.
وي اظهارداشت: در سال هاي 94 و 95 ،75 روستاي استان شامل سه روستا در سمنان، 25 روستا در شاهرود، هشت روستا در ميامي، 24 روستا در دامغان، 6 روستا در گرمسار، سه روستا در آرادان، چهار روستا در مهديشهر و 2 روستا در سرخه با بحران كم آبي مواجه بودند.
كشاورزيان خاطرنشان كرد : در 11 ماه سال جاري اين تعداد به 38 روستا كاهش يافت كه 2 روستا در سمنان، هشت روستا در شاهرود، 9 روستا در ميامي، هشت روستا در دامغان، هفت روستا در گرمسار، 2 روستا در مهديشهر و 2 روستا در سرخه واقع هستند.
وي تصريح كرد : يكي از علت هاي اصلي افزايش مهاجرت در چند سال گذشته در مناطق روستايي سمنان كمبود آب است و رفع اين چالش و افزايش امكانات رفاهي در ثبات جمعيتي مناطق روستايي استان تاثيرگذار است.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب روستايي استان سمنان ادامه داد : در 10 سال گذشته حدود 10 هزار نفر از مناطق روستايي استان به مناطق شهري مهاجرت كردند و اگر اين وضعيت در سالهاي آينده ادامه يايد شاهد افزايش خالي شدن اين مناطق استان از سكنه خواهيم بود.
كشاورزيان اضافه كرد : افزايش اشتغال و رفع بحران آب 2 ركن اصلي براي ثبات جمعيتي در مناطق روستايي سمنان است و در سال 92 به حدود 60 روستاي سمنان با تانكر آبرساني مي شد كه اين رقم اكنون با درايت دولت تدبير واميد به حدود 17 روستا رسيده است.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب روستايي استان سمنان افزود: براي رفع كمبود آب در بخش آشاميدني و كشاورزي سمنان به حدود 500 ميليارد ريال اعتبار نياز است و بايد مديران ارشد استان با تخصيص اعتبار براي رفع اين چالش در استان اقدام كنند.
وي بيان داشت : حدود 200 هزار نفر از جمعيت 700 هزار نفري سمنان در مناطق روستايي زندگي مي كنند و اگر در دراز مدت براي رفع تنش آبي در اقدام نشود تا سال 1420 حدود 20 درصد ديكر از جمعيت در اين مناطق كاهش مي يابد.
كشاورزيان گفت: ميزان عرصه هاي كشاورزي استان سمنان در سال 1360 حدود 300 هزار هكتار بود كه اين رقم اكنون به حدود 280 هزار هكتار رسيده است.
به گزارش ايرنا ، 284 روستاهاي استان سمنان با استفاده از 33 حلقه چاه، 91 دهنه چشمه و 15 رشته قنات تامين آب مي شود.
ميانگين سرانه مصرف آب در كشور حدود 200 ليتر در شبانه روز و در استان سمنان 160 ليتر است، در استان سمنان حدود يك ميليارد و 250 ميليون مترمكعب آب در سال توليد مي شود.
حدود 55 درصد از استان بيش از 700 هزار نفري سمنان مناطق خشك و نيمه خشك و بيشتر مناطق استان با كم آبي مواجه است.
پراكندگي جمعيت در استان سمنان به ويژه در مناطق روستايي و دورافتاده، يكي از عوامل مشكلات خدمت رساني در بخشهاي مختلف از جمله آبرساني به مردم است.
6026/7339
سمنان- ايرنا- بحران آب ناشي از خشكساليهاي پياپي ، بارندگي كم و ادامه آن كاهش سطوح اراضي كشاورزي بويژه در يك دهه اخير سبب شده تا بخش اعظمي از روستاهاي استان سمنان خالي از سكنه شود كه بايد براي رفع اين چالش اساسي تدابيري انديشيد.