۲۲ اسفند ۱۳۹۶، ۷:۵۵
کد خبر: 82860594
T T
۰ نفر
بایدهایی كه شورای فرهنگ عمومی فارس باید دنبال كند

شیراز- ایرنا- شورای فرهنگ عمومی هراستان‌‌ با توجه به نقش فرهنگ درمسائل اجتماعی و ضرورت هماهنگی و همسویی صاحب ‌نظران،كارشناسان و برنامه ‌ریزان فرهنگی كشور با نیاز‌های فرهنگی جامعه تشكیل شده است و انتظاراتی از این شورا می رود كه كارشناسان در قالب بایدها بیان می كنند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی بیست و نهم فروردین 85 آیین ‌‌نامه شورای فرهنگ عمومی استان را تصویب كرد كه به طور كلی وظیفه آن شناخت و اطلاع از وضع فرهنگ عمومی و اصلاح و ارتقای آن است كه گفته شده لازم است طرح‌ها و برنامه‌های مناسب را تدوین و بر حسن انجام آن نظارت ‌كند.
در رأس این شورا نماینده ولی فقیه باعنوان رئیس این شورا و استاندار باعنوان نایب رئیس قرار دارد و نهادهای متولی فرهنگ نیز از دیگر اعضای آن هستند.
اعضای شورای فرهنگ عمومی استان فارس و صاحبنظران در مصاحبه با ایرنا انتظارات خود را از این شورا عنوان كرده اند و آنچه مشخص است بایدهایی را برزبان می آورند كه نشانگر محقق نشدن یا در نظر نگرفتن برخی موارد است.
شورای فرهنگ عمومی استان فارس از سال 1392 تا 1396 جلسه هایی به تعدا 36 مورد برگزار كرده است و طی آن 280 مصوبه به تصویب رسانده كه از این تعداد 145 مصوبه معادل 51 درصد تحقق یافته، 62 مصوبه معادل 22درصد تحقق نیافته و 73 مصوبه معادل 27درصد در دست اقدام است.
باتوجه‌ به تحقق نیافتن كامل 49 درصد مصوبات این شورا عملكرد شورای فرهنگ عمومی با برخی نقد‌ها همراه بوده است.
مسعود رستگار، رئیس پیشین جهاد دانشگاهی فارس كه به مدت 11 سال در این شورا عضویت داشته است به ایرنا گفت:شورای فرهنگ عمومی براساس دستورالعمل و شأن تشكیلش باید مسائل كلان فرهنگی استان و كشور را مورد بحث قرار دهد و برای آن‌ها در قالب مصوبات راه‌ حل بیابد و درنهایت آن‌ها را عملیاتی كند.
وی افزود: متأسفانه برخی مباحث كه در شورای فرهنگ عمومی استان مطرح می‌شود دون جایگاه و خلاف انگیزه این شوراست و دستور جلسات آن با رسالت شورای فرهنگ عمومی همگام نیست و گاهی نیز مباحث متناسب با دستور جلسات پیش نمی‌رود و اگر چیزی مصوب شود، به اجرا در نمی‌آید.

** پایش مصوبات شورای فرهنگ عمومی ضروری است
رستگار نبود پایش مصوبات را یكی از مشكلات این شورا دانست و بیان كرد: اگر مجموعه‌ای در استانداری یا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی به پایش مصوبات بپردازد و آن‌ها را تا عملی ‌شدن پیگیری كند، شاهد عملكرد بهتر این شورا خواهیم بود.
وی ادامه داد: مباحثی همچون ضرورت افزایش سرمایه‌های اجتماعی و تشكیل قرارگاه فرهنگی پس از جلسات متعدد، فاقد خروجی مشخص بوده است؛‌ همچنین با وجود رونمایی از سند توسعه فرهنگی استان، هیچ‌یك از دستگاه‌ها به این سند التزام عملی ندارند.
رستگار با بیان اینكه شورا باید بر برنامه‌های درازمدت استراتژیك كار كند و به یافتن راهكار برای حل معضلات اجتماعی اهتمام ورزد، از آنچه ارائه پژوهش‌های فاقد پشتوانه عملی و راهكار در این شورا نامید انتقاد كرد.
وی همچنین از نبود بودجه اختصاصی با عنوان یكی از مشكلات اساسی این شورا یاد كرد و عنوان داشت: مصوبات شورای فرهنگ عمومی استان برای دستگاه‌های مختلف تعیین تكلیف می‌كند درحالی كه دستگاه‌های مختلف ردیف بودجه مشخص دارند و باید دربرابر مخارج خود پاسخگو باشند و از این رو بسیاری از مصوبات شورا عملی نمی‌شود.
همچنین مدیركل صدا و سیمای مركز فارس كه در این شورا عضویت دارد به ایرنا گفت:حركت شورای فرهنگ عمومی طی سه سال گذشته با فراز و فرود‌هایی همراه بوده است.
محمدتقی سهرابی افزود: نقطه ضعف این شورا دبیرخانه آن است كه با توجه به نقش مهمی كه در تعیین دستور جلسات شورا دارد، فاقد انسجام كافی است.
وی با تأكید بر اینكه مسائلی كه در دستور كار شورا قرار می‌گیرد باید براساس نیاز‌های جامعه باشد، عنوان كرد: گاه بحث مهمی مطرح می‌شود كه مطابق با نیاز روز جامعه نیست و آن موضوع باید در دستگاهی دیگر یا جلساتی دیگر به‌ صورت خاص پیگیری شود.

** پیگیری اجرای مصوبات شورای فرهنگ عمومی از تصویب آن مهم‌تر است
مدیركل صدا و سیمای فارس با بیان اینكه پیگیری مصوبات این شورا از تصویب آن مهم‌ تر است گفت: بی‌توجهی به نتیجه مصوبات و عدم پیگیری آن‌ها باعث بی‌انگیزگی اعضا می‌شود؛ همچنین اعضای شورا باید درصورت ناتوانی در اجرای مصوبات این موضوع را در همان جلسه مطرح كنند یا درصورت پذیرش، آن را به بهترین نحو عملی كنند.
سهرابی همچنین از ضرورت حضور همه مدیران ارشد عضو، در این شورا سخن گفت و بیان داشت: باتوجه به اهمیت موضوعات فرهنگی و ضرورت برخورداری از اختیار كامل برای تصمیم‌گیری، حضور مدیران ارشد دستگاه‌ها در همه جلسات الزام‌آور است كه این امر باید توسط دبیرخانه پیگیری شود.
وی به اهمیت پیوست اعتباری و بودجه برای اجرایی شدن مصوبات اشاره كرد و گفت: هر برنامه با بودجه تكمیل می‌شود و دستگاه‌های اجرایی برای عملی كردن برخی مصوبات نیاز به پیوست مالی دارند و ناچارند به دستگاه‌های نظارتی برای محل صرف بودجه پاسخگو باشند بنابراین در امور فرهنگی كه مانند كاشت نهال است و دیربازده محسوب می‌شود باید موارد اعتباری لحاظ شود.
سرهنگ حمیدرضا گرامی، مدیركل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس فارس نیز گفت:انتظار می‌رود كه سیاست‌گذاری شورا باید براساس مصوبات باشد و دستگاه‌ها مكلف به اجرای مصوبات باشند.

** تقسیم كار درست، راه مقابله با هجمه فرهنگی است
وی ادامه داد: هجمه فرهنگی بسیار سنگین است كه می‌توان از همه ظرفیت‌ها با تقسیم كار درست برای مقابله با آن استفاده كرد.
گرامی با بیان اینكه مباحث مالی یا فعالیت‌های روزمره در عملكرد برخی دستگاه‌ها انفعال ایجاد كرده است، بیان داشت: برخی آسیب‌های اجتماعی نیز به دلیل همین كم‌كاری‌ها و ضعف‌های مدیریتی در عدم تحقق مصوبات شورا رخ می‌دهد.

** بازنگری در تركیب اعضای شورا ضروری است
همچنین بهزاد مریدی، مدیركل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در گفت‌ و‌گو با ایرنا شورای فرهنگ عمومی را مجالی مناسب برای ارتباط و هم‌افزایی مجموعه‌های مختلف در كنار یكدیگر عنوان كرد و گفت:شورای فرهنگ عمومی با حضور نماینده معزز ولی فقیه، استاندار و بسیاری دیگر از بزرگان می‌تواند اتفاقات خوبی را برای استان رقم زند؛ اما به نظر می‌رسد باید در تركیب اعضای این شورا بازنگری كرد.
وی ادامه داد: در این شورا جای شخصیت‌های دانشگاهی و حقیقی خالی است و بهتر است از تعداد اعضای حقوقی كاسته شود زیرا در غیر این صورت شورا به جایگاهی برای ارائه گزارش‌های دستگاه‌ها بدل خواهد شد.
مریدی بیان كرد: حضور افراد حقیقی همچون دانشمندان، اندیشمندان، روانشناسان، آسیب‌شناسان و علما در این شورا بر خروجی مطلوب آن تأثیر می‌گذارد.
اعضای شورای فرهنگ عمومی استان شامل امام جمعه مركز استان به عنوان رییس شورا، استاندار به عنوان نایب رییس شورا
و مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دبیر شورا هستند.
دیگر اعضای این شورا را مدیركل تبلیغات اسلامی استان،مدیركل صدا و سیمای مركز استان، یك نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجمع نمایندگان استان، یك نفر از روسای دانشگاه‌های مركز استان به انتخاب مجمع روسای دانشگاه های مركز استان، مدیركل آموزش و پرورش، مدیركل اطلاعات، مدیر كل ورزش و جوانان، رییس سازمان مدیریت و برنامه­ ریزی تشكیل می دهد.
همچنین شهردار مركز استان، فرمانده انتظامی استان،‌فرمانده نیروی مقاومت بسیج ،‌رئیس جهاد دانشگاهی،مدیركل میراث فرهنگی و گردشگری ، رییس كل دادگستری، یك نفر از روسای نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌های استان به انتخاب مجمع نهاد نمایندگی استان، مسئول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان، مسئول دفتر رسیدگی به امور مساجد استان یا یك نفر از ائمه جماعات فعال به پیشنهاد امام جمعه در این شورا عضویت دارند.
دیگر اعضای شورای فرهنگ عمومی استان عبارتند از:‌ ‌یك نفر از ارباب جراید استان به پیشنهاد مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی و تایید شورای فرهنگ عمومی استان، سه نفر از شخصیت­ های معتبر فرهنگی و هنری استان(حداقل یك نفر از خواهران) به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی.
7375 /1876