۲۳ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۳۰
کد خبر: 82862019
T T
۰ نفر
نقد پذيري و سعه صدر پيش شرط موفقيت گفت و گوي سياسي

كرمان - ايرنا - طرح منشور گفت و گوي سياسي مورد نظر مسئولان نظام براي مقابله با چالش هاي كلان كشور تعريف شده است، كارشناسان سياسي نقد پذيري ،پاسخگويي و داشتن سعه صدر را از پيش شرط هاي گروه ها و جناح هاي مختلف در موفقيت اين طرح مي دانند.

به گزارش ايرنا، ايده گفت و گوي ملي براي نخستين مرتبه از سوي معاون اول رييس جمهوري در ارديبهشت ماه 96 مطرح شد و تكرار اين ايده از سوي حجت الاسلام 'حسن روحاني' رييس جمهوري در نشست خبري با اصحاب رسانه در بهمن ماه، بيش از پيش توجه ها را به مساله گفت و گوي فراگير ملي جلب كرده است.
اوايل اسفند ماه وزير كشور براساس نظر رئيس جمهوري منشور گفت و گوي سياسي را كه معاونت سياسي اين وزارتخانه تدوين كرده بود به استانداران ابلاغ كرد و اين آغازي بر يكي از بزرگترين مطالبات سياسيون، احزاب و مردم است.
از اهداف كلان و مهم انقلاب اسلامي شنيدن صداي مردم و ابراز اظهار نظرهاي سياسي مختلف بود كه به دلايل متعددي در طول سالهاي پس از انقلاب در حاشيه قرار گرفت.
وقوع حوادث و اعتراضات خياباني در ماه هاي اخير نشان دهنده آن بود كه جامعه براي برون رفت از وضعيت موجود و هماهنگي با خواسته هاي بدنه جامعه به گفت و گوي سياسي به عنوان حلقه واسطه بين مردم و مسئولان نياز جدي دارد.
تاسيس و تقويت خانه احزاب و سازمان هاي مردم نهاد در سطح كشور، رفع موانع فعاليت احزاب و تشكل هاي سياسي و صنفي، تعامل پايدار و موثر مسئولان عالي استان با فعالان رسانه اي، حزبي و صنفي، برگزاري جلسات توجيهي و كارگاه هاي آموزشي در زمينه قوانين فعاليت سياسي و حزبي، بسترسازي مفاهمه، همكاري و تقريب مواضع در زمينه اصول كلي نظام، امنيت و منافع ملي، جلب مشاركت دانشگاهيان و حمايت از فعاليت تشكل هاي دانشجويي، نهادينه سازي فرهنگ انتقاد موثر و سازنده و پرهيز از تخريب، استفاده از ظرفيت رسانه ها، احزاب و انجمن هاي صنفي در راستاي اميد آفريني و تقويت وفاق اجتماعي و انسجام ملي و تسهيل برگزاري، نظارت و تامين امنيت تجمعات صنفي و سياسيِ قانوني، از بندهاي 9 گانه اين منشور به شمار مي آيد.
خبرگزاري ايرنا كرمان در راستاي ترويج گفت و گوي سياسي بين احزاب، شخصيت ها و جناح هاي سياسي ميزگردي با حضور كارشناسان و نمايندگان احزاب سياسي استان برگزار كرد.
محمد ميرزايي عضو شوراي هماهنگي اصلاح طلبان استان كرمان، غلامرضا نعمت الهي دبير جامعه اسلامين مهندسان استان كرمان، سجاد صفاهاني دبير حزب كارگزاران سازندگي استان كرمان، احمد سيف الديني معاون سياسي حزب اعتدال و توسعه كرمان و احمد علي مقدم دبير حزب موتلفه اسلامي استان كرمان ميهمانان اين ميزگرد بودند.
در اين ميزگرد لزوم طرح گفت و گوي سياسي، شرط موفقيت و نگاه احزاب استان كرمان به اين مقوله مورد بررسي قرار گرفت و نمايندگان احزاب و جناح هاي سياسي شركت كننده از ابتكار گفت و گوي سياسي دولت دوازدهم جهت همدلي و نزديكي بيشتر احزاب سياسي استقبال كردند.
*منشور گفت و گوي سياسي در جامعه بايد نهادينه شود
عضو شوراي عالي اصلاح طلبان كرمان با اشاره به اعتراضات در برخي شهرهاي كشور گفت: اين اعتراضات بحث احزاب را بار ديگر بطور جدي در كشور مطرح كرد كه بايد به عنوان يكي از حقوق هاي اساسي ملت به آن توجه بيشتر كرد.
محمد ميرزايي افزود: اعتراضات مردم نشان دهنده وجود مشكلاتي در كشور است كه بايد اين اعتراض ها در چارچوب قانون به رسميت شناخته شود و گفت و گوي سياسي هم بايد بين جناح هاي مختلف براي حل اين معضلات باشد.
وي اظهار كرد: گفت و گوي سياسي در كشورهايي كه نظام هاي دموكراسي امري عادي و ضروري است و امروز جامعه ما به دموكراسي در متن نياز دارد و گفت و گو هاي سياسي تاكنون از طرف دولت بيشتر به حاشيه رفته است.
عضو شوراي عالي اصلاح طلبان استان كرمان تصريح كرد: گفت و گو هاي سياسي بايد كاربردي و براي مسائل كشور راه حل ارائه دهند و لذا حل ابرچالش هاي امروز جامعه نياز به دورانديشي دارد.
وي ادامه داد: ساختار منسجمي براي گفت و گو و نقد بين گروه هاي سياسي جامعه وجود ندارد و احزاب مسئوليت پذيري براي پاسخگويي و نقد پذيري ندارند.
ميرزايي بيان كرد: رئيس جمهوري و وزارت كشور وظيفه دارند منشور گفت و گوي سياسي را به طور جدي داري پيگيري مي كنند و همه نيروهاي اصيل انقلاب پايبند به اصل انقلاب و درصدد حل مشكلات كشور و بهبود اوضاع هستند.
وي افزود: نيازمنديم منشور گفت و گوي سياسي عميق تر شود و همه نيروهايي كه به نحوي در آن موثر هستند در آن دخالت و همراهي كنند.
اين قعال سياسي تصريح كرد: برخي سخت گيري ها باعث شده تا افراد توانمند نتوانند به عرصه سياسي بيايند و بايد شرايط براي حضور كارشناسان سياسي در گفت و گوهاي سياسي آزادانه فراهم شود.
وي بيان كرد: گفت و گوي سياسي بايد نهادينه شود و لازمه پيشرفت آن نقد پذيري و پاسخگويي همه اركان و مسئولان اعم از نهادهاي انتصابي و انتخابي است.
*منافع ملي در منشور گفت و گوي سياسي بر منافع جناحي ترجيح داده شود
دبير حزب كارگزاران سازندگي استان كرمان گفت: همانطور كه رهبر معظم انقلاب فرمودند ما در بخش عدالت دچار اشكالاتي هستيم، خصوصا عملكرد ضعيف اقتصادي در سالهاي گذشته مشكلاتي را براي مردم بوجود آورده است.
سجاد صفاهاني افزود: متاسفانه با ضعيف بودن عملكرد تحزب در كشور مسئولان و سياسيون در عملكرد خود نقد پذير نيستند و جريانات سياسي بايد پاسخگوي افراد مورد حمايت خود باشند.
وي با اشاره به عملكرد ضعيف احزاب اظهار كرد: متخصصان در گفت و گوي سياسي بايد حضور داشته و احزاب بهترين مشاركت را در اين فرآيند مي توانند داشته باشند.
دبير حزب كارگزارن سازندگي استان كرمان تصريح كرد: مردم ما هميشه نجابت داشتند و به دنبال راه اندازي اغتشاشات در حوادث اخير نبودند و خواسته هاي مردم به حق بود و احترام به خواست مردم بايد در اولويت قرار دارد.
وي تاكيد كرد: منشور گفت و گوي سياسي نبايد به عنوان رفع تكليف قلمداد شود و با جلسات دستوري و فرمايشي به نتيجه نخواهد رسيد.
صفاهاني تصريح كرد: براي موفقيت منشور سياسي بايد منافع ملي بر منافع شخصي، حزبي و گروهي ترجيح داده شود و همدلي و تعامل شرط اصلي به ثمر رسيدن آن و برطرف شدن دغدغه مردم است.
وي با بيان اينكه سياسيون اغلب اوقات تحمل نقد را ندارند ،افزود: انتقاد نبايد به معني تقابل باشد و عملا حذف افراد دنبال نشود و گفت و گوي سياسي به نقد پذيري كمك زيادي مي كند.
دبير حزب كارگزاران سازندگي استان كرمان بيان كرد: بايد در منشور گفت و گوي سياسي بپذيريم كه ديدگاه ها متكثر و متنوع است و سلايق مختلف سياسي تحمل شوند تا پيشرفت در مسير بوجود آيد.
*احزاب تريبون مردم در گفت و گوي سياسي
دبير حزب موتلفه اسلامي استان كرمان گفت: احزاب به عنوان تريبون مردم مي توانند دغدغه ها و مطالبات برحق آنها را به گوش مسئولان برسانند و اگر مديران نقدهاي دلسوزانه را گوش دهند، ديگر اعتراضي وجود نخواهد داشت.
احمد علي مقدم افزود: منشور اخلاقي كه رئيس جمهوري ابلاغ كرده اند ابتكار بسيار مناسبي است و ما از آن استقبال مي كنيم، به شرطي كه به مرحله عمل برسد و در حد شعار و حرف نماند.
وي تاكيد كرد: با اجراي منشور گفت و گوي سياسي مي توان از پتانسيل احزاب در جهت منافع ملي و توسعه كشور بهره ببريم تا امور به خوبي انجام شود.
دبير حزب موتلفه اسلامي استان كرمان بيان كرد: متاسفانه تاكنون احزاب كمتر وارد ميدان شده اند و بهاي لازم به آنها داده نشده و بايد به جايگاه واقعي خود برسند تا تاثير گذاري داشته باشند.
وي تصريح كرد: گروه ها و احزابي كه در گفت و گوي سياسي شركت مي كنند بايد در برابر نقد تحمل و سعه صدر داشته باشند تا نظرات مختلف آزادانه بيان شود.
وي با اشاره به آداب شركت در گفت و گوي سياسي افزود: اشخاص و احزابي كه در اين گفت و گو ها شركت مي كنند بايد از توهين و هتك حرمت دوري كنند و نظرات و سخنان خود را شفاف بيان كنند.
مقدم اظهار كرد: احزاب و گروه هاي سياسي اشتراكات زيادي دارند و مي توانند با گفت و گوي سياسي جزئيات را نيز برطرف كنند.
*اجراي منشور گفت و گوي سياسي زمينه ساز وفاق ملي است
معاون سياسي حزب اعتدال و توسعه استان كرمان گفت: عزم جدي براي اجراي منشور گفت و گوي سياسي بين مسئولان و جناح هاي سياسي بايد وجود داشته باشد تا بتواند به يك گفتمان فراگير تبديل شود.
احمد سيف الديني تصريح كرد: امروز در جامعه نياز به آشتي و وفاق ملي داريم و با اجراي منشور گفت و گوي سياسي زمينه وفاق ملي تامين خواهد شود.
وي تاكيد كرد: قانع كردن بوسيله گفتمان سياسي پايدار است و امنيت پس از گفتمان نيز بايد توسط مقام هاي امنيتي و قضايي تامين شود و تهديد و تطميع بايد حذف گردد.
اين فعال سياسي با بيان اين مطلب كه انقلاب اسلامي با گفتمان آغاز شد ، تصريح كرد: اما پس از ترورها و خشونت هاي سالهاي اول انقلاب گفتمان سياسي بين احزاب كمرنگ و موجب ضرر و زيان شد.
وي ادامه داد: گاهي بين افراد، گروه ها و جناح هاي سياسي در جامعه تبعيض صورت مي گيرد كه به گفت و گوي سياسي لطمه مي زند.
سيف الديني بيان كرد: گفتمان نبايد شعاري و دستوري باشد و تحمل يكديگر بايد اساس منشور گفت و گوي سياسي قرار بگيرد و افراد فعال و علاقه مند سياسي بايد مشاركت فعال كنند.
*همه نيروهاي دلسوز انقلاب در گفت و گوي سياسي مشاركت كنند
دبير جامعه اسلامي مهندسين استان كرمان با اشاره به تهيه منشور همدلي و وحدت سياسي توسط استاندار كرمان در سال 93 گفت: منشور گفت و گوي سياسي نيز مي تواند مكمل منشور همدلي در استان كرمان باشد.
غلامرضا نعمت الهي افزود: منشور گفت و گوي سياسي بايد با مشاركت همه جناح ها و احزاب سياسي اعم از اصولگرا، اصلاح طلب و اعتدالي به مرحله عمل برسد.
وي تصريح كرد: تشكل جامعه مهندسين انقلاب اسلامي معتقد است همه نيروهاي نظام براي انقلاب رحمت كشيده اند بايد در گفت و گو ها شركت كنند و اصول اساسي امام(ره) و رهبري سرلوحه گفت و گو هاي سياسي باشد.
دبير جامعه مهندسين انقلاب اسلامي تاكيد كرد: ما همه دولت ها را ياري كرديم و نبايد بگذاريم با سو استفاده از برخي صحبت ها تنش ها در جامعه بوجود بيايد، هر چند مطالبات مردم اغلب موجه است.
وي افزود: همه جناح ها و گروه هاي سياسي بايد در منشور گفت و گوي سياسي راهكار ارائه بدهند و به برابري، دوستي و رفاقت منتهي شود.
7437/ 5054