به گزارش ایرنا آخرین صفحات تقویم روابط ایران و پاكستان در سال 1396 هجری شمسی درحالی ورق می خورد كه اسلام آباد، اخیرا میزبان «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بود، رویدادی كه 'حسن ختام' تقویم تحولات روابط دو همسایه در سال جاری ارزیابی می شود.
روابط جمهوری اسلامی ایران و پاكستان در سال 1396 شمسی در همه حوزه ها به ویژه اقتصاد و تجارت پیشرفت های خوبی داشته است و پایان این سال نیز روابط دو كشور با سفر جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به پاكستان وارد مرحله جدیدی شد.
وزیر امور خارجه در هفتادمین سالگرد روابط ایران و پاكستان به اسلام آباد سفر كرد تا دیپلماسی چندبعدی فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را در كشور همسایه شرقی پیگیری كند.
به گواه تحلیلگران پاكستانی، این سفر دستاورهای مطلوبی به همراه داشت و آغازگر توسعه روابط دوجانبه است، زیرا كه باعث پیشرفت روابط فیمابین در راستای منافع دو كشور به ویژه حوزه اقتصاد و تجارت شد.
پس از استقلال پاكستان در سال 1947 میلادی، ایران نخستین كشوری بود كه پاكستان را به رسمیت شناخت و تاكنون دو كشور دارای روابط خوب و حسنه ای هستند به همین دلیل هر دو كشور برادر و همسایه همدیگر را در مواقع ضروری حمایت می كنند.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران پیش از این نیمه اردیبهشت 96، فروردین و اسفند سال گذشته و آذرماه 94،سفرهای جداگانه ای به پاكستان داشت و خواجه محمد آصف همتای پاكستانی وی نیز 20شهریور امسال به تهران آمد.
دیدار و گفت و گو با ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاكستان، «سردار ایاز صادق» رییس مجلس ملی و «ناصرخان جنجوعه» مشاور امنیت ملی این كشور و حضور بر مزار و ادای احترام به «محمدعلی جناح» قائد اعظم پاكستان در برنامه سفر دكتر ظریف به پاكستان بود.
سفر به بندر كراچی كه از مهم ترین شهرهای اقتصادی پاكستان است، افتتاح و حضور در مجمع (فروم) اقتصادی در اسلام آباد، دیدار با وزیر امور خارجه پاكستان، ، دیدار با «شاهد خاقان عباسی» نخست وزیر این كشور، سخنرانی در موسسه «مطالعات راهبردی اسلام آباد» و دیدار با «احسن اقبال» وزیر كشور نیز از دیگر برنامه های دیپلماتیك وزیر خارجه كشورمان در پاكستان بود.
'خواجه محمد آصف' وزیر امور خارجه پاكستان نیز شهریور ماه سال 96 با سفر به تهران، با مقامات بلند پایه جمهوری اسلامی ایران درباره سیاست راهبردی آمریكا در قبال افغانستان رایزنی كرد.
*** ملاقات های روسای جمهوری یا نخست وزیران دو كشور
حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، شهریورماه سال 96 در حاشیه برگزاری نشست عمومی سازمان ملل در نیویورك با شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاكستان دیدار كرده و دوطرف برلزوم تقویت روابط دوجانبه تاكید كردند.
همچنین رییس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر پاكستان، 22 آذرماه 96 به دعوت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور تركیه در اجلاس سران كشورهای عضو سازمان همكاری اسلامی در استانبول شركت كردند.
*** سفر فرمانده ارتش پاكستان به ایران، نقطه عطف گسترش روابط
ژنرال قمر جاوید باجوا پاكستان، آبانماه امسال در سفر به تهران به دعوت سرلشكر' محمد باقری' رییس ستاد كل نیروهای مسلح صورت گرفت ،علاوه برسرلشكر باقری با ' حسن روحانی ' رییس جمهوری اسلامی ایران ،' محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه، ایران و برخی از فرماندهان ارشد نظامی ایران دیدار و گفت وگو كرد.
این سفر مورد استقبال رسانه های پاكستانی قرار گرفت و به عقیده كارشناسان عرصه بین الملل، سفر فرمانده ارتش پاكستان به ایران را می توان به عامل موثر در گسترش روابط دو كشور همسایه ارزیابی كرد.
روزنامه پرتیراژ اردو زبان 'جنگ ' پاكستان، آن زمان در سرمقاله خود با عنوان' با سفر فرمانده ارتش پاكستان به ایران توطئه های ضد دو كشور همسایه خنثی شده است'، نوشت:با این سفر برنامه های شیطانی دشمنان برای ایجاد تنش بین دو كشور برای همیشه عقیم ماند.
این روزنامه افزود: همانطور كه ژنرال باجوا به مقامات ارشد نظامی ایران گفته است، مرزهای دو كشورهمسایه و مسلمان، مرزهای امن و دوستی است و دو كشور برادر باید همكاری های خود را برای تامین امنیت در مرزها گسترش دهند.
*** همكاری پارلمانی و سفر روسای پارلمان های دو كشور
از دیگر زمینه های همكاری دو كشور را می توان تعامل و رفت آمد مقامات پارلمانی دو كشور و رایزنی های مقامات مجالس ایران و پاكستان به منظور توسعه همكاری ها عنوان كرد.
اردیبهشت ماه امسال بود كه اعضای یك هیات به ریاست ایاز صادق رئیس مجلس ملی به جمهوری اسلامی ایران سفر كردند و تیرماه 1396، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با سردار ایاز صادق همتای پاكستانی خود در حاشیه دومین اجلاس پارلمان های اورآسیا در سئول دیدار كرده و طرفین بر گسترش روابط تجاری و احیای كانال های ارتباطی بانكی تاكید كردند.
همچنین علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در دیماه سال 96 در حاشیه شركت در اجلاس ضد تروریسم روسای مجالس منطقه ای، با همتای پاكستانی خود و 'رضا ربانی' رییس مجلس سنا دیدار و گفت و گو كرد.
در اقدام دیگری همچنین، 'میان رضا ربانی' رئیس وقت مجلس سنای پاكستان و 'سردار ایاز صادق' رئیس مجلس ملی پاكستان برای شركت در سیزدهمین نشست اتحادیه پارلمان های كشورهای اسلامی به تهران سفر كردند.
همچنین در سفر دیگری، خانم 'راحله درانی' رئیس مجلس ایالت بلوچستان در سفر به تهران با مسئولان عالیرتبه ایران دیدار و گفت و گو كرد.
اعضای این هیات پارلمانی در سفر به ایران با 'علی لاریجانی' رئیس مجلس شورای اسلامی گفت و گو كرده و ضمن ملاقات با چند وزیر دولت دوازدهم، به شیراز، اصفهان و مشهد سفر كرد و با استانداران این استان ها و مدیران گردشگری استان ها دیدار كردند.
**رفت و آمد مقامات عالیرتبه امنیتی و دفاعی ایران و پاكستان درسال 96
اعضای هیات مسئولان دانشگاه دفاع عالی ملی جمهوری اسلامی ایران، فروردین ماه سال 96 به اسلام آباد سفر كرده و با مقامات دفاعی پاكستان دیدار كردند.
در سفر اردیبهشت ماه 'محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه كشورمان به اسلام آباد پس از شهادت 9 تن از مرزبانان ایرانی، مسئولان مربوط دو كشور برای توسعه روابط مرزی و اطلاعاتی بین دو كشور با مقامات پاكستان به رایزنی پرداختند.
پهلوگیری دو كشتی جنگی متعلق به نیروی دریایی پاكستان در بندرعباس در روزهای پایانی آبانماه را می توان از دیگر اقدامات انجام شده در راستای گسترش همكاری دفاعی دو كشور ارزیابی كرد.
'ناصرخان جنجوعه' مشاور امنیت ملی پاكستان دیماه سال 96 به تهران سفر كرد و یا مقامات عالی رتبه سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران در حوزه همكاریهای مشترك امنیتی و مرزی گفت و گو كرد.
وی همچنین در 'كنفرانس امنیتی تهران' شركت كرد.
سفر 'رانا تنویر حسین' وزیر تولیدات دفاعی پاكستان به تهران و ملاقات های وی با مقامات عالی رتبه نظامی و سیاسی ایران را می توان از دیگر ابعاد این همكاری ها عنوان كرد.
وی در آن سفر كه به دعوت 'امیر حاتمی' وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران انجام شده بود، با 'اسحاق جهانگیری' معاون اول رییس جمهوری نیز دیدار كرد.
امیر سرتیپ 'امیر حاتمی' نیز در دیدار خود با «رانا تنویر حسین» وزیر تولیدات دفاعی پاكستان با بیان اینكه جمهوری اسلامی ایران و پاكستان صرف نظر از مرزهای مشترك، از اشتراكات تاریخی، فرهنگی و دینی عمیقی برخوردارند، افزود: پاكستان جایگاه ویژهای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه دارد.
وی با بیان اینكه جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط با كشور دوست و برادر پاكستان در تمامی عرصه های روابط دوجانبه و منطقه ای تاكید دارد، افزود: دیدارهای متقابل مقامات دفاعی و نظامی دو كشور زمینه ساز توسعه روابط دو جانبه و تحكیم ثبات و امنیت در منطقه خواهد بود.
*** همكاری های بهداشتی و اجتماعی ایران و پاكستان در سال 96
حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران، مهرماه سال 96 به منظور شركت در نشست كمیته مركزی مناطق شرق مدیترانه سازمان بهداشت جهانی سفر كرد و در حاشیه این سفر با خانم 'خانم سائره افضل تارر' وزیر بهداشت پاكستان در زمینه توسعه همكاری های دوجانبه به ویژه صادرات خدمات پزشكی، دارو و تجهیزات پزشكی دیدار و گفت و گو كرد.
وزیربهداشت پاكستان نیز، آذرماه امسال در سفر سه روزه به ایران در صدر هیاتی ۱۴ نفره از مدیران نظام سلامت پاكستان وارد تهران شد.
این هیات در مدت اقامت یك هفته ای خود در ایران ضمن ملاقات با وزیر بهداشت كشورمان از مراكز بهداشتی و درمانی بازدید كردند.
هیات پاكستانی برای استفاده از تجربیات نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران، به استان های اصفهان و فارس نیز سفر كرد.
لغو لزوم ارائه گواهی سلامت از سوی زائران پاكستانی از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد نیز از دیگر زمینه های همكاری مشترك دو كشور در بخش بهداشت و درمان در سال 96 بود.
** رفت و آمد مقامات اقتصادی دو كشور
در جریان برگزاری یازدهمین اجلاس مدیران شركتهای هواپیمایی گروه D-8 در اسلام آیاد، معاون سازمان هواپیمایی ملی جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس شركت كرد و در خصوص توسعه همكاری های منطقه ای در زمینه صنعت هوانوردی تبادل نظر شد.
'میرحاصل خان بزنجو' وزیر كشتیرانی پاكستان دوازدهم آذرماه سال جاری در مراسم افتتاحیه فاز نخست بندر چابهار با حضور حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران شركت كرد.
برگزاری بیست و هشتمین اجلاس برنامه ریزی منطقه ای سازمان همكاری های منطقه ای در اسلام آباد و حضور معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی كشورمان در این اجلاس را می توان از دیگر بخش های تعامل دوجانبه پاكستان و ایران در سال جاری ارزیابی كرد.
همچنین در رویداد دیگری، نهمین اجلاس منطقه ای ترانزیت و حمل و نقل كشورهای عضو سازمان همكاری اقتصادی 'اكو' 25 بهمن ماه 1395 با حضور هیات ایرانی در اسلام آباد پاكستان گشایش یافت.
كارشناسان 10 كشور عضو سازمان همكاری های اقتصادی (اكو ) در اسلام آباد پایتخت پاكستان گردهم آمدند تا در مدت زمان سه روز برگزاری این اجلاس، راهكارهای رونق حمل و نقل جاده ای بین كشورهای عضو را بررسی كنند.
اقتصادی كردن حمل و نقل جاده ای با توجه به افزایش هزینه های حمل ونقل در بین كشورهای عضو اكو از مهم ترین برنامه های این نشست بود.
برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان پاكستان با حضور 46 كشور جهان و 13 شركت ایرانی در محل برگزاری نمایشگاه شهر كراچی، سفر اعضای هیات بازرگانان استان آذربایجان غربی به پاكستان و سفر مسوولان اداره گردشگری و فعالان صنعت توریسم استان خراسان رضوی به پاكستان به منظور گسترش تعاملات گردشگری دو كشور و تسهیل روند تبادل گردشگر از دیگر بخش های همكاری دو جانبه در زمینه گسترش همكاری های اقتصادی دوجانبه بود.
آساق**6125**1663**
نگاهی به روابط ایران و پاكستان در سا ل 96
سیاست تهران و اسلام آباد، مبتنی بر همگرایی منطقه ای است
۲۸ اسفند ۱۳۹۶، ۹:۴۹
کد خبر:
82866644
اسلام آباد - ایرنا - به عقیده كارشناسان و تحلیلگران سیاسی سفر تاریخی ژنرال قمر جاوید باجوا فرمانده ارتش پاكستان به ایران و دیدار با مسوولان عالیرتبه در آبان و همچنین سفر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به پاكستان در اسفندبه مناسبت هفتادمین سالگرد روابط از مهم ترین اتفاقات بین دو طرف در سال 96 بود كه باعث صمیمیت بیشتر روابط دو كشور شد.