۴ فروردین ۱۳۹۷، ۱۶:۴۲
کد خبر: 82870356
T T
۰ نفر
سل در ایران كنترل شده است

تهران- ایرنا-عضوكمیته كشوری بیماری های عفونی گفت: ایران یكی از كشورهای شرق مدیترانه است كه توانسته بیماری سل را كنترل كند و از مرگ و میرهای ناشی از آن بكاهد.

دكتر مسعود مردانی روز شنبه به مناسبت روز جهانی سل در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود:ایران در بین كشورهای منطقه شرق مدیترانه پس از اردن و عمان در زمینه كنترل بیماری سل خوب عمل كرده و این بیماری را تحت كنترل درآورده است.
وی ادامه داد: براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، این بیماری در كشورهایی مانند پاكستان، افغانستان، الجزایر و كویت شیوع بالای دارد.
سل (TB) یك بیماری عفونی ناشی از باكتری مایكوباكتریوم توبركلوزیس است كه اغلب به ریه ها حمله می كند.
هرچند این بیماری قابل درمان و پیشگیری است، اما سالانه سبب مرگ تعداد زیادی از افراد در سراسر جهان می‌شود و بخش عمده ای از موارد ابتلا و یا مرگ ناشی از سل در كشورهای در حال توسعه رخ می دهد.
این بیماری در سال های اخیر با انتشار ایدز و بیماری نوپدید سل مقاوم به دارو ابعاد گسترده تری پیدا كرده و به همین دلیل اهمیت بیشتری یافته است.
رابرت كخ پزشك آلمانی برای نخستین عامل بیماری سل را كشف كرد؛ به همین دلیل 24 مارس (چهارم فروردین) به منظور افزایش آگاهی عمومی، روز جهانی سل نامگذاری شده است.
این متخصص بیماری های عفونی بیان كرد: براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت تعداد موارد ابتلا به بیماری سل در جهان روبه كاهش است و میزان مرگ و میر از سال 2002 میلادی كاهش یافته است.

** درمان بیماری سل به صورت رایگان انجام می شود
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی بر لزوم شناسایی به موقع بیماری سل تاكید كرد و گفت: درمان این بیماری در ایران به صورت رایگان انجام می شود.
وی با اشاره به این كه بیماری سل قابل درمان است، گفت: در صورتی كه بیماری زود تشخیص داده شود، اكثر قریب به اتفاق بیماری قابل درمان است.
مردانی، مدت زمان درمان این بیماری را 6 ماه اعلام كرد و افزود: داروهای ضد سل موثر در ایران وجود دارد و پزشكان متخصص با استفاده از آنها اقدام به مداوای بیماران می كنند.
وی ادامه داد كه برخی از بیماران پس از مصرف یك تا 2 ماهه، احساس بهبودی كرده و به همین دلیل اقدام به قطع مصرف داروها می كنند كه این كار می تواند عواقب خطرناكی برای آنان داشته باشد.
متخصص بیماری های عفونی تاكید كرد كه بیماران باید داروهای خود را به صورت منظم در طول دوره درمان مصرف كنند و از قطع خودسرانه مصرف به شدت خودداری كنند.
وی به دوره نهفتگی این بیماری هم اشاره كرد و گفت: دوره نهفتگی این بیماری حدود 4 تا 6 هفته است كه گاه 3 تا 10 هفته هم گزارش شده است.
مردانی اظهار كرد كه عفونت اولیه سل در اغلب موارد هیچگونه علامت بالینی ندارد و ممكن است حتی بدون علامت باشد.
وی، تب، خلط ( عمدتا خونی) و سرفه را از جمله علایم این بیماری اعلام كرد و گفت: بیمار مبتلا به سل فعال، عرق شبانه دارد و بی اشتهاست كه به همین دلیل لاغر می شود.

*** سرفه های بیش از 2 هفته را جدی بگیریم
وی با اشاره به این كه سرفه های بیش از 2 هفته را باید جدی گرفت، بیان كرد: تداوم سرفه های بین 2 تا 4 هفته می تواند از علائم بیماری سل باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به افرادی كه دچار این وضعیت هستند، توصیه كرد كه از ماسك های محافظتی استفاده كنند و دست های خود را به موقع بشویند تا از انتقال بیماری جلوگیری شود.
وی بیان كرد: تخمین زده می شود كه بیمار مسلول درمان نشده قادر است در طول یكسال 10 نفر را مبتلا كند.
متخصص بیماری های عفونی به راه های انتقال بیماری هم اشاره كرد و گفت: هوا، وسائل و لوازم آلوده، دستگاه گوارش، پوست و مخاط، تماس با حیوانات و مصرف لبنیات آلوده می تواند از راه های انتقال بیماری باشد.
وی با اشاره به اینكه سل به وسیله ذرات مایع حاوی باسیل كخ به دیگران منتقل می شود، گفت: منشا این باكتری معمولا دستگاه تنفسی فرد آلوده است. صحبت، عطسه، خندیدن و سرفه ار جمله عوامل انتقال بیماری از فرد آلوده به سایرین است.

*** سالانه حدود 2 میلیون نفر در دنیا براثر سل جان خود را از دست می دهند
وی به مرگ و میر بر اثر بیماری سل در دنیا اشاره كرد و گفت: سالانه حدود 2 میلیون نفر در دنیا بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اظهار كرد كه سالیانه حدود 8 میلیون نفر در دنیا دچار بیماری سل می شوند.
وی با اشاره به این كه هر ثانیه در دنیا یك نفر دچار عفونت سلی می شود، بیان كرد: سالیانه حدود یك درصد جمعیت جهان دچار عفونت جدید سلی می شوند.
متخصص بیماری های عفونی افزود: یك سوم جمعیت به عفونت سلی مبتلا شدند. 5 تا 15 درصد این افراد تا 5 سال بعد از ابتلا به عفونت سلی، ممكن است به بیماری سل فعال مبتلا می شوند.

*** سل مهمترین عامل مرگ بیماران ایدزی
به گفته مردانی، بیماری سل یكی از مهمترین عامل مرگ و میر بیماران ایدز است و به همین دلیل باید از آن پیشگیری و بیماری را درمان كرد.
متخصص بیماری های عفونی افزود: یك چهارم مرگ و میر بیماران ایدز به دلیل بیماری سل است.
علمی 1201 **1440
۰ نفر