۶ فروردین ۱۳۹۷، ۱۴:۱۰
کد خبر: 82871714
T T
۰ نفر

قم ديگر يك شهر عبوري گردشگري نيست

۶ فروردین ۱۳۹۷، ۱۴:۱۰
کد خبر: 82871714
قم ديگر يك شهر عبوري گردشگري نيست

قم - ايرنا - در سال هاي اخير چهره شهر قم تغيير كرده است و با امكانات ايجاد شده در آن، ديگر قم براي مسافران نوروزي يك شهر عبوري به حساب نمي آيد كه پس از زيارت بارگاه كريمه اهل بيت (س) و مسجد مقدس جمكران، به سرعت از عوارضي آن خارج شوند.

به گزارش ايرنا، مساله گردشگري، اولويت اصلي برنامه هاي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي استان قم است و به گفته مسئولان اين استان بيش از 50 درصد از گردش مالي قم از همين طريق تامين مي شود، بنابراين سرمايه گذاري در اين بخش علاوه بر آن كه موجب فراهم شدن امكانات بيشتر رفاهي براي مسافران مي شود، پويايي و رشد اقتصادي استان را به همراه دارد.
بر اساس آمارهاي ارائه شده از سوي مراجع رسمي، هر ساله بيش از 22 ميليون زائر و گردشگر وارد استان قم مي شوند كه بيش از 12 ميليون تن از آن ها در ايام تعطيلات نوروزي، قم را براي سفر خود انتخاب مي كنند.
به دليل حضور ميليوني زائران در قم و اهميت مديريت سفر آنها، هر ساله در روزهاي پاياني سال، ستاد تسهيلات زائران استان قم به رياست استاندار و حضور 12 كميته تخصصي در زير مجموعه آن تشكيل مي شود و تمام دستگاه هاي اجرايي، مجموعه هاي خدماتي و نهادهاي امدادي و انتظامي استان به صورت شبانه روزي آخرين وضعيت خدمت رساني به زائران نوروزي را رصد و پايش مي كنند.
حضور شبانه روزي نمايندگان كميته هاي تخصصي ستاد تسهيلات نوروزي استان قم در فرمانداري و تشكيل جلسه هاي منظم همفكري و هم افزايي از جمله نكات مثبتي است كه بر اساس گفته جمعي از زائران نوروزي، موجب افزايش رضايت مندي آنها از سفر به قم شده است.
البته مشخص است كه حضور بيش از 12 ميليون تن در يك شهر در زماني كمتر از 20 روز، با مشكل هاي متعددي مواجه است كه با به كار گيري تمام ظرفيت هاي استان قم نيز نمي توان به طور كامل آن را برطرف كرد، اما ستاد تسهيلات زائران استان در اين سال ها تلاش كرده است در زمينه اسكان، تامين ارزاق، ايجاد آرامش و امنيت، ارائه خدمات امدادي و همچنين ايجاد مراكز تفريحي، براي آسايش هرچه بيشتر زائران نوروزي گام هاي موثري بردارد.
در همين رابطه خبرنگار ايرنا با شماري از زائران نوروزي حاضر در قم، به گفت و گو پرداخت؛ محمد سجادي كه از شهر كرمان به قم سفر كرده بود گفت: علاقه مند بودم در زمان تحويل سال جديد در مكان هاي مقدس باشم و امسال قم و حرم حضرت معصومه (س) را براي سپري كردن اين لحظات انتخاب كردم.
وي بيان كرد: ما يك روز قبل از آغاز سال 97 به قم آمديم و توانستيم در اطراف حرم مطهر، مكاني را براي اقامت خود انتخاب كنيم، البته نرخ اجاره اين مكان زياد بود و من از مسئولان استان قم مي خواهم به فكر ايجاد امكان اقامتي ارزان قيمت باشند.
وي ادامه داد: به غير از ساعت هاي نخست تحويل سال و روز اول سال 97 كه وضعيت ترافيكي شهر قم به خصوص در هسته مركزي شهر بسيار سنگين بود، در ساير روزها وضعيت عادي بود و ما مي توانستيم به راحتي در سطح شهر آمد و شد و خودرو خود را در كنار خيابان و بوستان ها، پارك كنيم.
سجادي گفت: در قم مراكز زيادي براي فروش مواد غذايي وجود دارد و ما نگراني در اين خصوص نداشتيم اما بهتر است نظارت بيشتري بر اين مراكز صورت گيرد تا مسافران با خيال راحت بتوانند وعده هاي غذايي مورد نياز خود را تامين كنند و در خصوص سالم بودن آن ترديد نداشته باشند.
وي افزود: مراكز فروش سوهان و سوغات در شهر قم بسيار زياد است اما بنده نمي دانم چگونه سوهان مناسب تهيه كنم و راهنمايي در اين زمينه صورت نمي گيرد.
وي ادامه داد: آب و هواي قم در اين چند روز نخست سال مناسب بود و به غير از يك روز كه شاهد وزش باد و گرد و خاك در آسمان بوديم، در بقيه روزها به راحتي مي توانستيم در مناطق مختلف شهر آمد و شد كنيم.
فاطمه جعفري كه از تهران به شهر قم سفر كرده بود نيز در گفت و گو با ايرنا، افزود: ما براي اقامت طولاني مدت به قم نيامده بوديم، اما فضاي قم مناسب بود و اكنون سه روز است كه در اين شهر مانده ايم.
وي بيان كرد: درنظر گرفتن چند بوستان براي اقامت مسافران و نصب چادر در داخل شهر قم اقدام مناسبي بود و ما از همين ظرفيت استفاده كرديم و در چادر مسافرتي اقامت داريم.
وي ادامه داد: امكانات موجود در بوستان هايي كه براي پذيرايي از زائران انتخاب شده، خوب است اما باز هم به تعداد بيشتري سرويس بهداشتي و غرفه هاي عرضه كننده مواد غذايي در اين مكان ها، نياز است.
جعفري گفت: قيمت اجناس در شهر قم خيلي گران نيست و به همين علت ما توانستيم هزينه هاي سفر خود را كاهش دهيم و روزهاي بيشتري را در قم بمانيم و به زيارت بارگاه كريمه اهل بيت (س) مشرف شويم.
وي بيان كرد: از مسئولان استان قم تقاضا دارم براي معرفي جاذبه هاي تفريحي و گردشگري استان بيشتر تلاش كنند.
وي ادامه داد: فضاي فرهنگي شهر قم را مي پسندم و آرزو مي كنم وضعيت رعايت حجاب در قم همين گونه باقي بماند و مردم همچنان به ارزش هاي ديني پايبند باشند؛ از مسئولان شهر مي خواهم با تشكيل گروه هاي امر به معروف و نهي از منكر، به مسافراني كه هنجارهاي شهر قم را رعايت نمي كنند، محترمانه تذكر دهند تا جلوه مذهبي شهر دچار آسيب نشود.
علي دبيريان نيز در گفت و گو با ايرنا، افزود: از شهر نيشابور به قم آمده ام و در اين راه با سختي هايي همچون ترافيك سنگين جاده هاي منتهي به قم در روز نخست تعطيلات مواجه شده ام.
وي بيان كرد: شهر قم از نظر امكانات اقامتي و رفاهي در شرايط ايده آل نيست و ما تصميم داشتيم پس از زيارت اماكن مقدس اين شهر را ترك كنيم اما به دليل حضور در منزل يكي از اقوام، در قم مانديم.
وي ادامه داد: بايد فرهنگ مهمان پذيري و استقبال از زائر در ميان مردم قم تقويت شود و حتي اگر هتل ها و ساير مراكز براي اقامت مسافران جاي كافي را در اختيار ندارند، مردم قم منازل خود را به صورت رايگان و يا با دريافت هزينه هاي اندك در اختيار مسافران و زائران قرار دهند.
دبيريان گفت: قم در منطقه خشك كشور قرار گرفته و لازم است مسئولان اين شهر همت بيشتري براي ايجاد فضاي سبز در داخل آن داشته باشند تا مسافران نوروزي مجبور نباشند براي استراحتي كوتاه و تفريحي مختصر تنها در چند بوستان تعيين شده حضور يابند، چراكه اين تعداد بوستان محدود و تعيين شده، بسيار شلوغ است و دسترسي به امكانات رفاهي آن با مشكل هايي مواجه است.
وي بيان كرد: اگر مسئولان قم امكانات رفاهي لازم براي اقامت مسافران را در اين شهر فراهم كنند در درجه اول به نفع خود آن ها و مجموعه استان قم است، چرا كه در اين صورت مسافران پس از انجام زيارت به سرعت از عوارضي قم خارج نمي شوند و آن شهر را ترك نمي كنند.
در نهايت با توجه به سخنان زائران نوروزي، مي توان گفت شهر قم همواره مورد توجه گردشگران و مسافران است و اين مزيتي است كه ديگر شهرها بايد براي آن بسيار هزينه كنند و تبليغات انجام دهند، اما نكته اساسي در اين است كه حضور مسافران نوروزي در قم زماني منجر به توسعه اقتصادي و اجتماعي استان مي شود كه اين زائران عبوري نباشند و زمان طولاني تري را در قم اقامت كنند.
هم اكنون تمام ظرفيت هاي استان آماده است تا در بخش دولتي و خصوصي از زائران پذيرايي نمايد، اما بازهم در اين بخش بايد سرمايه گذاري هاي بيشتري انجام شود و مسئولان استان بحث گردشگري و ارائه خدمات سفر را در اولويت نخست برنامه ريزي هاي خود قرار دهند و مسئولان ملي نيز در اين راه نگاه ويژه اي به قم داشته باشند.
7405/ 1175