به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، طرح جاده ابریشم نوین با عنوان «یك كمربند- یك راه»، در راستای احیای جاده ابریشم قدیم و توسعه آن در بخش های ریلی، دریایی و هوایی مطرح شده است. این كریدور بین المللی كه گفته می شود 100 كشور و سازمان بین المللی را در حیطه و شمول خود دارد، طرحی ارزشمند به لحاظ سیاسی- اقتصادی و فرهنگی -اجتماعی است كه ایران به دلیل موقعیت ژئوپولتیكی وهمچنین جایگاه استراتژیكی خود در منطقه از جایگاه و نقش ویژه ای در این مسیر و طرح بین المللی برخوردار است.
جاده نوین ابریشم با توجه به مناسبات و تعاملات سیاسی- اقتصادی دنیای جدید، منشاء تحولاتی بزرگ در جهان خواهد بود. احیای ابریشم كه از سوی «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین مطرح شد؛ به باور كارشناسان، طرحی تحول گرایانه است كه به رونق و شكوفایی اقتصادی در مسیر خود منجر خواهد شد.
راه ابریشم كهن شبكه ای مهم از راه های به هم پیوسته بازرگانی بود كه شرق، غرب و جنوب آسیا را به آفریقا و اروپا را به هم پیوند می داد، هم اكنون نیز راه جدید ابریشم، مسیری نوین برای توسعه تعاملات و مناسبات بین المللی با اهداف همه جانبه اعم از اقتصادی تا فرهنگی معرفی می شود.
در این میان موقعیت ایران با توجه به جایگاه خاص ژئوپولتیكی در منطقه خاورمیانه و همچنین همسایگی با كشورهای آسیای میانه و قفقاز، موقعیت استراتژیك در خلیج فارس، دسترسی به آب های آزاد اقیانوس هند و دریای عمان از طریق سواحل استراتژیك مكران و به طور كلی مرزهای آبی و خشكی در شرق و غرب و از شمال تا جنوب دارای اهمیت و حساسیت ویژه ای است.
موقعیت سیاسی- جغرافیایی و نقش دیپلماتیك ایران از یك سو و مزیت هایی همچون بهره مندی از منابع مهم انرژی از طرف دیگر؛ بر اهمیت و حساسیت جایگاه ایران در كریدور بین المللی جاده نوین ابریشم می افزاید.
پروژه جاده نوین ابریشم به باور تحلیلگران و كارشناسان بین المللی؛ مسیری تازه در ایجاد همگرایی های و همكاری های چندجانبه سیاسی- اقتصادی و نقطه قوتی برای كشورها و مناطق درگیر از فرصت های بالقوه اقتصادی و فرهنگی موجود و شكوفایی توسعه ای آن ها شناخته می شود.
این راه بین المللی دارای ظرفیت های بسیار و ارزشمندی است و ایران نیز به دلیل مزیت ها و نقاط قوت اقتصادی- سیاسی و فرهنگی- اجتماعی، نسبت به دیگر كشورها و مناطق درگیر به نوعی دست برتر را دارا بوده و پیش بینی می شود با بهره گیری از این ظرفیت ها بر توان و قدرت بازیگری خود در مقیاسی بزرگ تر و فراتر از دایره منطقه و همسایگان خود بیافزاید.
این مسیر نوین بین المللی با توجه به سابقه آن و نقش دیرینه ایران و چین و همچنین جایگاهی كه برای ایران از نظر اقتصادی، سیاسی، امنیتی و ... در این مسیر قائل شده اند؛ آینده ای روشن و مثبت برای كشورمان رقم خواهد زد، اما واقع شدن در مسیر این شاهراه بین المللی به تنهایی نمی تواند مفید فایده باشد و در كنار شناسایی نقاط قوت، ضعف ها، فرصت ها و چالش ها، نیازمند هدف گذاری، برنامه ریزی و ترسیم چشم انداز های بلندمدت برای بهره گیری از این مزیت بزرگ سیاسی- اقتصادی است.
چنانكه گفته شد قرار گرفتن ایران در این كریدور حیاتی و همچنین مزیت هایی مانند موقعیت خاص ژئوپولتیكی، دسترسی به آب های آزاد، بهره مندی از كوتاه ترین راه به اروپا برای ترانزیت دریایی- زمینی و ریلی كالا، منابع عظیم نفت، گاز و صنایع وابسته و اقتدار دیپلماتیك ایران به ویژه در نیل به توافق هسته ای؛ زمینه ساز شكوفایی اقتصادی كشور و افزایش توان بازیگری سیاسی فراتر از منطقه خواهد بود.
توسعه زیر ساخت های اقتصادی، تقویت امنیت و رفع موانع و چالش های موجود برای جذب سرمایه گذاری خارجی و شكوفایی ظرفیت ها و افزایش توانمندی ها برای رقابت های بین المللی اقتصادی از پیش فرض هایی است كه توجه به تحقق آن ها در این راه ضروری به نظر می رسد.
در شرایطی كه برخی مدعیان منطقه ای و به اصطلاح قدرت های جهانی با پیگیری سیاست های ایران ستیزی تلاش می كنند مانع تقویت جایگاه ایران در جهان شده و از قدرت تاثیر گذاری ایران در منطقه بكاهند؛ جاده ابریشم نوین كه هدف آن ایجاد همگرایی و همكاری های دوستانه و چندجانبه برای شكوفایی و بهره مندی اقتصادی- سیاسی و فرهنگی-اجتماعی پایدار در كشورهای واقع شده در این شاهراه بین المللی است؛ نوید بخش آینده اقتصادی و سیاسی پایدار برای كشورمان خواهد بود.
پژوهشم**3050**1601**
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و پژوهش های خبری ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تهران-ایرنا- احیای جاده ابریشم، فارغ از بازی های سیاسی، طرحی برای همگرایی های چند جانبه در راستای شكوفایی و رونق اقتصادی است و بهره گیری كشورمان از این مزیت بین المللی با توجه موقعیت ژئوپولتیكی و جایگاه استراتژیك خود در منطقه؛ زمینه ساز توسعه و افزایش قدرت تاثیرگذاری ایران فراتر از مرزهای منطقه ای خواهد بود.