۷ فروردین ۱۳۹۷، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82872461
T T
۰ نفر
تنوع خوراكی غرب كشور ظرفیتی برای گردشگری غذایی- فرزاد نویدی**

كرمانشاه- ایرنا- آداب و رسوم متنوع را در هر گوشه ای از ایران چهار فصل می شود دید كه در كمتر جای دنیا نمونه آن وجود دارد، آدابی بكر و منحصر به فرد كه هر یك از آنها پر از جذابیت و در این میان غذا متنوع ترین و پرجاذبه ترین است.

تنوع غذایی در میان اقوام و فرهنگ های مردمان ایران زمین ناشی از تمدن كهن این سرزمین است، غذاهایی كه برگرفته از موقعیت جغرافیایی هر منطقه خاص و منحصر به فرد است.
آنجایی كه كوه فراوان است، غذاها بر پایه گیاهان خوراكی درست می شود و مردمان نزدیك دریا نیز به تبع از آبزیان و ماهی غذای خود را تهیه می كنند.
در بهار كه فصل رویش طبیعت و سر برآوردن گیاهان خوراكی است در مناطق غرب ایران و در دامنه های زاگرس انواع گیاهان خوراكی به بازار می آید و اغلب غذاهای این فصل در سه ماه فصل بهار بر پایه این گیاهان تهیه می شود.
در روزهای نوروز كه مردم به رسم دیرینه به گردش و تفریح می روند، سیاه چادرهایی در گوشه گوشه كشور برپا شده كه محلی برای عرضه انواع نان، غذا، سوغات و صنایع دستی است.
غرفه هایی كه غذا عرضه می كنند بازدید كننده بیشتری دارند و تنوع غذایی و بوی گیاهان خوراكی بازدیدكنندگان را به سمت خود جلب می كنند.
در مناطق كُردنشین ایران نیز مانند سایر مناطق كشورمان مردم به تبع موقعیت جغرافیایی كه ساكن دامنه های زاگرس هستند از گیاهان خوراكی در پخت غذاهای محلی استفاده می كنند كه تنوع در پخت و عطر، طعم و بوی این غذاها لذتش را چند برابر می كند.
در كنار غذا، از گیاهان خوراكی برای تهیه دم نوش نیز استفاده می شود كه در آرام كردن اعصاب و روان تاثیرگذار است.
كُردها در فصل بهار از گیاهان خوراكی و فرآورده های لبنی؛ 'كلانه'، آش دوغ و انواع كلوچه های محلی تهیه می كنند.
كلانه اگرچه بیشتر به عنوان یك نوع نان شناخته شده است اما در واقع یك وعده غذایی كامل است و می توان از آن به عنوان قدیمی ترین غذای آماده (فست فوت) در جهان نام برد كه برخلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامین ها و فواید بهداشتی برخوردار است.
كلانه در زمره سالم ترین غذاها قرار دارد كه در بسیاری از مناطق كُردستان پخته می شود و همراه با دوغ محلی از طعم و مزه خوبی برخوردار است.
برای پخت كلانه در خمیر آن از آرد گندم و با نوعی گیاه كوهی به نام پیچك در فصل بهار و در سایر فصول با پیازچه پر می كنند و سپس بر روی ساج پخته و با كره یا روغن حیوانی چرب می كنند و همراه با دوغ و ماست محلی میل می كنند.
كلوچه محلی كه با آرد و روغن حیوانی درست می شود از دیگر پیش غذاهای مناطق كُردنشین است كه خوشمزه و سالم و پرطرفدار است.
خورشت خلال نیز غذای مخصوص كرمانشاه است كه با خلال بادام و زرشك پخته می شود و طعم لذیذی هم دارد.
این تنوع در غذا ظرفیت بسیار خوبی برای تقویت گردشگری غذایی است كه می توان از آن به عنوان یكی از جاذبه های صنعت توریسم از آن استفاده كرد.
برندهای غذایی امروز در دنیا با استقبال بسیار خوبی روبرو شده اند و جزو صنایع سودآور با چرخه اقتصادی بالا است كه می شود از غذاهای اصیل ایرانی برندسازی كرد و آن را معرفی كرد.
به دلیل ورود غذاهای فست فودی و تغییر ذائقه مردم، كمتر كسی سراغ غذاهای محلی می رود كه شاید یكی از دلایل آن عرضه نشدن آن در طول سال باشد.
اگرچه در روزهای نوروز و در مناسبت های خاص مانند برپایی نمایشگاه ها شاهد عرضه این غذاها هستیم اما اگر در طول سال مكان هایی در سطح شهرها و روستاها به عرضه این غذاها بپردازند، مردم نیز به مصرف آن روی می آورند.
از آنجایی كه در پخت غذاهای محلی از مواد ارگانیگ مانند گیاهان خوراكی كوهی و محصولات دامی بومی استفاده می شود، این غذاها از درجه سلامت بالایی برخوردار است و سلامتی جسم و روح و روان را تامین می كند.
با همت دستگاه های ذیربط از جمله میراث فرهنگی در سال های اخیر در قالب برپایی نمایشگاه ها و غرفه های عرضه غذا، مردم به سمت مصرف بسیاری از غذاها و دسرهای بومی و محلی روی آورده و نسل جدید نیز با این غذاها آشنا شده اند.
گردشگری یكی از محورهای توسعه مناطق كُردنشین ایران است كه می توان با تقویت زیرساخت های آن به ایجاد اشتغال و رفع بیكاری، رونق اقتصادی و افزایش سطح درآمد مردم كمك كرد.
3033/8066
*خبرنگار ایرنا در كرمانشاه
۰ نفر