به گزارش گروه تحليل، تفسير و پژوهش هاي خبري ايرنا، چالش اقتصادي واشنگتن با كشورهاي جهان هنگامي شدت گرفت كه كمتر از يك ماه قبل ترامپ قانون افزايش تعرفه واردات فولاد و آلومينيوم را اعلام و اجرايي كرد. اين اقدام كاخ سفيد موجب انتقاد بسياري از كشورهاي جهان به ويژه اتحاديه اروپا و چين شد. حتي سازمان جهاني تجارت نيز اين تصميم دولت ترامپ را نادرست، غيرمنطقي و برخلاف اصول اين سازمان دانست.
پس از آن دولت آمريكا هدف اصلي خود را كه همانا مقابله با برتري تجاري چين بود آشكارتر بيان كرد و بر حجم وسيعي از كالاهاي وارداتي از چين تعرفه وضع كرد.
در سال گذشته حجم موازنه تجاري ميان پكن و واشنگتن به شدت به نفع چين بود. به همين جهت دولت ترامپ از رقيب خود خواست تا هر چه سريع تر تدابيري اتخاذ كند و به ميزان 100 ميليارد دلار از حجم كسري تجاري آمريكا با اين كشور بكاهد. در سال گذشته حجم تراز تجاري دو كشور بيشتر از 350 ميليارد دلار به نفع چين بوده است.
** دومينوي تعرفه اي
ترامپ مجموعه اي از قوانين تعرفه اي به ارزش حدود 60 ميليارد دلار را عليه كالاهاي چيني به اجرا گذاشت. در طرف مقابل پكن نيز دست به اقدام تلافي جويانه زد و برنامه اي را براي افزايش تعرفه واردات بر صدها كالاي آمريكايي اعلام كرد. در گام نخست وزارت بازرگاني چين از افزايش 15 تا 25 درصدي تعرفه بر برخي محصولات فلزي و كشاورزي از مبدا آمريكا خبر داد.
به اعتقاد تحليلگران اين سياست ها حاكي از وقوع جنگ تجاري ميان بزرگترين اقتصادهاي جهان است. دولت چين اين كار ترامپ را به منزله قرار دادن دو كشور در آستانه يك جنگ تجاري قلمداد كرد و از آمادگي خود براي مقابله با اين شرايط سخن گفت.
در بيانيه وزارت بازرگاني چين تصريح شده است اين كشور هراسي از جنگ تجاري ندارد زيرا مقررات جديد ترامپ، نشانه اي از غرور آمريكا و اقدام عليه منافع دو طرف و موازين بين المللي است.
آمريكا هم چين را به حمايت برنامه ريزي شده دولت از بنگاه هاي تجاري اين كشور و ارائه يارانه به آن ها براي سرقت اطلاعات و فناوري هاي حساس آمريكا متهم مي كند. ضمن اينكه دولت آمريكا ناديده گرفتن حقوق مالكيت معنوي از سوي دولت چين را هم بهانه اي براي اقدام تعرفه اي خود قرار داده و گفته است براي سرمايه گذاري چين در آمريكا موانع بيشتري را ايجاد مي كند.
در طرف مقابل، پكن هم واشنگتن را به سوء استفاده هاي پي در پي از قوانين تجارت جهاني متهم كرد و هشدار داد كه اين كشور آماده است حركت آمريكا را تلافي كند؛ ضمن اينكه آمريكا با نقض بسياري از قوانين تجارت جهاني به ديگر كشورها و ساختار تجارت در جهان آسيب مي زند.
نشريه «بيزينس اينسايدر» در گزارشي هدف ترامپ را راه اندازي جنگ تجاري ارزيابي كرد و نوشت: در ابتدا قرار بود تنها از كشاورزان آمريكايي حمايت به عمل آيد اما با رايزني حاميان حمايت گرايي، اين سياست به صنايع آمريكا نيز كشيده شد.
براساس اين تحليل هيچ كشوري پيروز يك جنگ تجاري نخواهد شد زيرا باعث ركود در صنايع داخلي كشورها مي شود. آمريكا يك نمونه از اين پيامدها را در سال 2002 و هنگام حمايت هاي تعرفه اي دولت بوش شاهد بود كه در نهايت به از دست رفتن 200 هزار شغل در آمريكا منجر شد.
تحليلگران اعتقاد دارند دست زدن به يك جنگ تجاري پيامدهايي دومينو واري دارد زيرا ديگر كشورها را به اقدامات تلافي جويانه وادار مي كند. تصميم چند هفته قبل ترامپ براي افزايش تعرفه بر فولاد و آلومينيوم با واكنش و اقدام چين و ديگر كشورها روبرو شد.
سپس در مقابل پاسخ كشورهاي ديگر، ترامپ اروپايي ها را تهديد كرد كه تعرفه بر واردات خودرو را افزايش خواهد داد. نكته اينجاست كه در نهايت اين امر مي تواند بر اقتصاد مردم آمريكا تاثير منفي بگذارد زيرا چرخه واردات مواد اوليه براي مصرف داخلي و صادرات ايالات متحده اهميت فراوان دارد و اگر اختلالي در اين فرايند ايجاد شود صنايع و امنيت شغلي از بين مي روند.
**جنگ از نوع تجاري تا نظامي
تحولات در رقابت تجاري پكن و واشنگتن به گونه اي بوده است كه آمريكا قوانين تعرفه اي را وضع كرده است كه مي تواند سالانه نزديك به 60 ميليارد دلار براي كاخ سفيد درآمد داشته باشد. اين در حالي است كه نخستين اقدام متقابل چين، تنها تعرفه اي معادل 3 ميليارد دلار را به همراه داشته است.
به نوشته مجله «تايم» در ابتدا ترامپ در توئيتي جنگ هاي تجاري را خوب دانست و پيروزي در آن را آسان تصور كرد. هدف اصلي وي در اين اقدام كاهش موازنه منفي تجاري با چين بود اما جنگ تجاري زنگ هشدار را براي بسياري از رهبران تجاري ايالات متحده به صدا در آورد زيرا آن ها به شدت از قوانين تجاري كنوني طرفداري مي كنند.
روزنامه دولتي چاينا ديلي (China Daily) بر اين اعتقاد است اگر جنگ تجاري اتفاق بيافتد، اين گونه نخواهد بود كه ايالات متحده خسارتي را متحمل نشود. بنابر تحليل بيزينس اينسايدر، نمونه بارز وقوع جنگ تجاري در سال 1930 و با اقدام كنگره پس از ركود بزرگ اتفاق افتاد كه در نهايت به سقوط ارزش ارزها و افزايش موانع تجاري در جهان منجر شد.
روزنامه چيني South China Morning Post نيز ابزارهاي هاي پكن در جنگ تجاري با واشنگتن را بيشتر دانست و دانه هاي غلات به ويژه سويا، گردشگري و اوراق قرضه را از جمله نخستين گزينه هايي عنوان كرد كه چين مي تواند با آن ها ضربات خود را بر اقتصاد آمريكا وارد كند. ضمن اينكه صنايع خودروسازي و ساخت هواپيما در گام بعدي مي تواند مورد استفاده پكن قرار گيرند.
اين گزارش چند نمونه از سلاح هاي تجاري چين براي قدرت نمايي در جنگ با آمريكا را اين گونه بيان كرد. چين بزرگترين واردكننده غلات و محصولات كشاورزي از كشورهاي جهان به ويژه آمريكا است. حجم تجارت آمريكا و چين در حوزه كشاورزي نزديك به 20 ميليارد دلار است كه 63 درصد آن به دانه هاي سويا مربوط است. اقدام تعرفه اي آمريكا در اين حوزه مي تواند كشاورزي آمريكا را به شدت تحت تاثير قرار دهد.
از طرف ديگر بوئينگ در سال 2017 بيشتر از 200 هواپيما به چين تحويل داد كه بيش از يك چهارم تجارت جهاني اين شركت بود. چين تا سال 2036 نيازمند بيش از 7 هزار هواپيماي جديد به ارزش نزديك به 1100 ميليارد دلار است.
به نوشته اين روزنامه چيني، ايجاد مانع بر اي اين دو نمونه از كالاهاي مورد نياز پكن مي تواند صنايع بزرگ آمريكا را با چالش هاي عميقي روبرو سازد.
به اعتقاد تايم، اقدام ترامپ در اتخاذ سياست هاي حمايتگرايانه، اكنون امنيت بازارهاي اين كشور را تهديد مي كند زيرا هراس از كاهش سود و كاهش سرعت رشد اقتصادي را به علت اقدامات تلافي جويانه ديگر كشورها به همراه دارد.
تحليل روزنامه چاينا ديلي، وقوع جنگ تجاري ميان پكن و واشنگتن را محتمل دانست و بر ضرورت اقدام كشورهاي جهان براي جلوگيري از شروع آن تاكيد كرد. علت آن است كه ترامپ تجارت آمريكا با همه كشورهاي جهان را هدف گرفته است و با اين كار مي خواهد به شعارهاي انتخاباتي خود در زمينه حمايت از اقتصاد داخلي آمريكا جامه عمل بپوشاند. اين در حالي است كه وي آگاه نيست چنين رويكردي ممكن است بيشتر از همه به ضرر ايالات متحده تمام شود. ضمن اينكه تجربه نشان داده است اين اقدام يعني حمايت گرايي از سوي اقتصادهاي بزرگ، ممكن است موجب وقوع جنگ سخت نظامي شود.
پژوهشم**9130 **1601**
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و پژوهش هاي خبري ايران و جهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شويد.
**************************
تحليلگران اقتصادي بر اين اعتقاد هستند كه در جنگ تجاري ميان چين و آمريكا دستان پكن پُر تر است و اگر چين بر واردات اصلي خود از ايالات متحده تعرفه وضع كند بسياري از صنايع آمريكا با چالش هاي عميقي روبرو مي شوند.
روزنامه دولتي چاينا ديلي (China Daily) بر اين اعتقاد است اگر جنگ تجاري اتفاق بيافتد، اينگونه نخواهد بود كه ايالات متحده خسارتي را متحمل نشود.
به اعتقاد نشريه تايم، اقدام ترامپ در اتخاذ سياست هاي حمايتگرايانه، اكنون امنيت بازارهاي اين كشور را تهديد مي كند زيرا هراس از كم شدن سود و كاهش سرعت رشد اقتصادي را به علت اقدامات تلافي جويانه ديگر كشورها به همراه دارد.
تهران-ايرنا- تحليلگران اقتصادي اعتقاد دارند در جنگ تجاري ميان چين و آمريكا دستان پكن پُرتر است و اگر چين بر واردات اصلي خود از ايالات متحده تعرفه وضع كند بسياري از صنايع آمريكا با چالش هاي عميقي روبرو مي شوند.