دكتر عزيزاله زرگران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا، با بيان اينكه امروزه درصد زيادي از افراد جامعه ما رژيم غذايي مناسبي ندارند و مصرف غذاهاي آماده (فست فودها) تهيه شده با روغن هاي ترانس و اشباع افزايش يافته است، تاكيد كرد: براي اصلاح اين رژيم غذايي و پيشگيري از بروز بيماري هاي قلبي بايد مصرف اينگونه روغن ها به خصوص چربي حيواني محدود شود.
وي خاطرنشان كرد: كارشناسان تغذيه بر اين اعتقاد هستند كه چربي حيواني را بايد كمتر مصرف كرد و يكي از توصيه هاي مهم سازمان بهداشت جهاني كاهش دريافت اسيدهاي چرب اشباع است.
عضو هيات علمي گروه تحقيقات سياستگذاري غذا و تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور گفت: امروزه ارتباط مستقيم بين مصرف روغن اشباع با بيماري هاي قلبي و عروقي اثبات شده است به طوري كه افزايش دريافت چربي اشباع برابر با افزايش احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي است.
زرگران افزود: هرچه اسيدهاي چرب اشباع در رژيم غذايي كمتر باشد، غذا سالم تر است و مطالعات متعدد علمي نيز اين موضوع را ثابت كرده است.
وي در مورد علت اينكه در گذشته مردم به رغم استفاده از روغن اشباع سالم تر بودند، گفت: سلامت، موضوعي يك عاملي نيست و متغيرهاي بسيار متعددي در آن وجود دارد؛ در گذشته مردم ساير مولفه هاي سلامت مانند فعاليت بدني را رعايت مي كردند و كمتر دچار مشكل مي شدند.
** چربي ها
چربي ها يكي از مهمترين موادغذايي هستند كه به مصرف سلول ها مي رسند و انرژي توليد مي كنند، علاوه بر اين در ساخت تركيبات هورموني و ساختمان غشا سلول ها سهم مهمي دارند، غذا را مطبوع مي كنند و پس از جذب زيرپوست جمع مي شوند و انسان را از سرما محافظت مي كنند و باعث لطافت پوست مي شوند.
به طوري كلي چربي ها و روغن ها به دو گروه اصلي چربي هاي گياهي و حيواني و چربي هاي اشباع، غيراشباع و ترانس تقسيم مي شوند.
** چربي حيواني
چربي هاي حيواني عموما به صورت جامد هستند و با مصرف آنها انرژي زيادي توليد مي شود؛ امروزه با توجه به عدم فعاليت هاي فيزيكي افراد و وجود تنش هاي عصبي، مصرف اين چربي ها مي تواند بيماري هاي قلبي و عروقي را به همراه داشته باشد.
چربي هاي حيواني شامل دنبه، پيه، كره و روغن حيواني يا روغن زرد و چربي موجود در ساير فرآورده هاي لبني هستند. اين چربي ها اشباع هستند و مصرف آنها در صورت نداشتن فعاليت فيزيكي مناسب، موجب اضافه وزن و مشكلات قلبي عروقي مي شود.
** چربي اشباع
چربي اشباع در دماي اتاق جامد است و به روغن جامد نيز معروف است. اين چربي ها اشباع شده اند به اين معني كه هر مولكول چربي با اتم هيدروژن پوشيده شده است. اگر چربي اشباع شده به مدت طولاني مصرف شود، سطح كلسترول خون را افزايش مي دهد و خطراتي را متوجه سلامتي مي كند.
** چربي غيراشباع
چربي هاي غيراشباع كه شامل چربي هاي تك اشباع نشده و چند اشباع نشده هستند، در دماي اتاق مايع هستند. آنها بيشتر از روغن هاي گياهي حاصل مي شوند و به عنوان چربي “خوب” طبقه بندي شده اند.
** چربي هاي ترانس
چربي هاي ترانس به طور مصنوعي ساخته مي شوند و طبيعي نيستند. چربي هاي ترانس در يك فرايند صنعتي توليد مي شوند كه طي آن هيدروژن را به روغن هاي گياهي مايع اضافه مي كنند. اين روغن ها همچنين به عنوان روغن هاي هيدروژنه نيز شناخته مي شوند.
مصرف چربي هاي ترانس باعث افزايش كلسترول LDL و كاهش كلسترول HDL در خون مي شود.
امروزه روغن هاي ترانس محبوبيت خاصي يافته اند چراكه اين روغن ها ماندگاري طولاني دارند و طعم خوبي به غذا مي دهند و شركت هاي توليدكننده موادغذايي آنها را براي استفاده آسان و ارزان توليد مي كنند.
علمي ** 1201 **1834
تهران- ايرنا- عضو هيات علمي گروه تحقيقات سياستگذاري غذا و تغذيه انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور، گفت: مصرف بيش از حد روغن حيواني به دليل دارابودن اسيدهاي چرب اشباع، براي سلامتي مضر است و احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي را افزايش مي دهد.