به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری ریاست جمهوری، ایران با توجه به برخورداری از سهم بالایی از منابع نفتی جهان و محصولات پتروشیمی و همچنین بیش از 25 هزار كیلومتر خطوط انتقال نفت و گاز، به شدت در معرض آلودگیهای زیستمحیطی از جمله آلودگیهای دریایی قرار دارد.
فرزین نكوئی محقق دانشگاه آزاد اسلامی تهران، هدف از انجام این پژوهش آزمایشگاهی را «سنتز نانو ذراتی» ایمن و دوست دار محیط برای جمعآوری مشتقات نفتی از محیطهای دریایی عنوان كرد و افزود: در طرح حاضر از یك نوع باكتری برای تجزیه آلایندههای نفتی كمك گرفته شده و عملكرد این باكتریها به كمك نانوذرات كربنی بهینه شده است.
وی گفت: از آنجایی كه عامل اصلی جمعآوری یك باكتری موجود در طبیعت است، بنابراین استفاده از این طرح موجب كاهش هزینه خواهد شد. از سوی دیگر سرعت عمل و كارایی این باكتری به وسیله یك نانوذره كربنی بیخطر بهبود بخشیده شده است.
نكوئی همچنین یادآور شد: در این طرح از قابلیت یك نوع باكتری به نام الكانیوراكس بركومنسیس استفاده شده كه در واقع این باكتری از مشتقات نفتی به عنوان یك منبع غذایی استفاده و این آلایندهها را تجزیه مینماید. در این طرح با سنتز و اصلاح نانوذرات گرافن با تزریق نیتروژن و فسفردر ساختار آنها، یك بستر مناسب برای تكثیر و رشد باكتری فراهم شده است.
این محقق در خصوص دیگر مزیت حضور گرافن گفت: نانو صفحات اصلاح شده گرافن به دلیل برخورداری از خاصیت آبگریزی مواد نفتی را بر روی سطح خود جذب كرده و سطح مقطع بالاتری را برای تجزیه مواد نفتی در اختیار باكتریها قرار میدهد. همچنین، حضور اكسیژن برای عملكرد تجزیهای باكتریها ضروری است كه وجود گروههای اكسیژندار در ساختار نانو صفحات گرافن، موجب تسهیل فرایند تجزیه میشود.
به گفته نكوئی، این روش در مقایسه با سایر روشهای حذف آلایندههای نفتی گزارش شده، حدود 10 برابر سرعت و 8 برابر بازدهی بالاتری را از خود به نمایش میگذارد.
علمی**1023**1597
موفقیتی دیگر برای محققان ایرانی بدست آمد؛
حذف آلاینده های نفتی از دریا با استفاده از فناوری نانو
۹ فروردین ۱۳۹۷، ۹:۲۰
کد خبر:
82873598
تهران- ایرنا- محققان كشورمان در یك پژوهش آزمایشگاهی موفق به افزایش توانایی نوعی باكتری با كمك فناوری نانو شده اند كه در جمع آوری مشتقات نفتی از آب دریا كاربرد دارد.