دكتر مریم سادات حسینی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار كرد: ویروس اچ پی وی چند نوع دارد كه برخی از آنها كم خطر و برخی دیگر پرخطر هستند؛ اگر ابتلا به نوع پرخطر این ویروس رخ دهد، در برخی موارد می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.
وی افزود: به همین دلیل این نوع سرطان یك بیماری قابل پیشگیری است و با مراقبت ها و تست هایی كه انجام می شود، می توان از این بیماری پیشگیری كرد. درواقع این یك موفقیت است كه بتوان از بروز یك سرطان پیشگیری كرد كه در كشور ما نیز دانش و امكانات مورد نیاز آن وجود دارد.
حسینی ادامه داد: نوع های كم خطر این ویروس عامل بروز زگیل های تناسلی هستند كه معمولا از راه های تناسلی انتقال پیدا می كنند اما راه های دیگری نیز برای آن شناخته شده است كه درصد كمتری را به خود اختصاص می دهد.
متخصص زنان و زایمان خاطرنشان كرد: اگر زنان در سنین زیر 30 سال به این ویروس مبتلا شوند، معمولا در 90 درصد موارد این ویروس ها خودبه خود پسرفت می كنند و عارضه ای به جا نمی گذارند اما در برخی موارد كه پیشرفت می كنند ممكن است سبب تغییراتی در دهانه رحم شوند كه از مراحل پیش سرطانی تا سرطانی را شامل می شود.
حسینی گفت: اگر زنان به موقع به پزشك مراجعه كنند، قطعا بیماری آنها در مراحل پیش سرطانی قابل تشخیص است و از پیشرفت آن به سمت سرطانی شدن جلوگیری می شود.
وی با یادآوری اینكه این تست برای سنین بالای 30 سال توصیه می شود، افزود: زمان انجام این تست در كشورهای مختلف بر اساس میزان شیوع بیماری، متفاوت است معمولا این تست را در سنین بالای 30 سال توصیه می كنند زیرا در سنین كمتر به همان دلیل كه اچ پی وی قابلیت پس روندگی دارد، این تست توصیه نمی شود تا سبب نگرانی افراد نشود.
** میزان شیوع
مدیرگروه زنان و زایمان دانشگاه شهید بهشتی درمورد میزان شیوع این بیماری گفت: آمار دقیقی از میزان ابتلای این بیماری در ایران نداریم زیرا در این مورد غربالگری وسیعی صورت نمی گیرد؛ همچنین هنوز تست اچ پی وی را به عنوان یك روش غربالگری استاندارد در كشور نداریم و بیماران به صورت فردی مراجعه می كنند و این تست را انجام می دهند.
حسینی افزود: البته راهنماهای بالینی (گایدلاین های) این بیماری در سطح وزارتخانه درحال تدوین است و هر وقت كه ابلاغ شود به عنوان یك روش استاندارد غربالگری می توان از آن برای ارائه آماری دقیق تر استفاده كرد.
وی گفت: به دلیل اینكه در بسیاری از كشورها واكسن اچ پی وی تولید و تجویز می شود، شیوع این بیماری رو به كاهش است.
** سرطان دهانه رحم
زمانی كه رشد غیرطبیعی سلولی در گردن رحم آغاز شود، فرد به سرطان دهانه رحم یا سرطان گردن رحم مبتلا می شود. سلولهای غیرطبیعی تولیدشده میتوانند به دیگر اعضای بدن گسترش یابند یا به آنها حمله ور شوند.
در ابتدای شروع این بیماری در بدن، معمولاً نشانهای بروز نمیكند، ولی نشانههای بعدی این بیماری میتواند شامل خونریزی واژنی، درد لگن باشد.
سرطان دهانه رحم معمولاً به دنبال تغییرات پیشسرطانی، در مدتی بیش از 10 تا 20 سال پیشرفت میكند. در سراسر دنیا سرطان دهانه رحم چهارمین عامل مرگ زنانی است كه بر اثر سرطان از بین میروند.
** علل بروز
در 90 درصد موارد، این بیماری به علت عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود. هنگامی كه این ویروس برای چند سال در بدن باقی میماند، به تدریج برخی از سلولها را در گردن رحم به سلولهای سرطانی بدل میكند و این سلولها به طور پیشرونده مهاجمتر میشوند. با این وجود بسیاری از افرادی كه مبتلا به عفونتهای ویروس پاپیلوم انسانی میشوند، به سرطان دهانه رحم مبتلا نمیشوند.
از عوامل دیگر می توان به سیگار كشیدن، ضعف سیستم ایمنی بدن، مصرف قرص ضد بارداری خوراكی و ازدواج در سنین پایین اشاره كرد.
علمی**1834**1440
تهران- ایرنا- مدیرگروه زنان و زایمان دانشگاه شهید بهشتی گفت: به منظور تشخیص به موقع سرطان رحم، هر پنج سال یكبار انجام آزمایش پاپیلومای انسانی (HPV) توسط زنان طبق استانداردهای جهانی در سنین بالای 30 سال ضروری است، اما در افراد پرخطر این آزمایش هر سه سال یك بار انجام شود.