به گزارش روز شنبه ايرنا، همكاري هاي دوجانبه ايران با اوكراين از آغاز استقلال اين كشور تا زمان به قدرت رسيدن نيروهاي غربگرا روند رو به رشدي داشت و با روي كار آمدن دولت روحاني در مسير توسعه روابط قرار گرفت.
در واقع با روي كار آمدن دولت حسن روحاني و توافق هسته اي بين ايران و گروه 1+5 و در ادامه آن گسترش روابط ايران با غرب و شرق، مناسبات كشورمان با اوكراين بيشتر شد.
با تمامي مشكلات و سنگ اندازي هاي برخي كشورهاي غربي، تهران و كي يف در چند سال اخير تفاهمنامه هايي براي تعميق همكاري ها و توسعه روابط در بخش هاي اقتصادي و تجاري امضا كردند.
برگزاري دومين نمايشگاه توانمندي هاي صادراتي كشورمان در اوكراين در شهريور ماه 1396 با حضور رئيس اتاق بازرگاني ايران، از جمله تلاش هاي دو كشور براي گسترش روابط در سال گذشته بوده است.
سفر استپان كوبيف معاون اول نخست وزير و وزير توسعه اقتصادي و بازرگاني اوكراين به تهران در مرداد ماه 1396 براي شركت در مراسم تحليف رئيس جمهوري ايران، سفرهاي مقامات ارشد بانك مركزي اوكراين به تهران و سفرهاي متعدد ويكتور يوشچنكو رئيس جمهوري پيشين اوكراين به كشورمان حاكي از نگاه مثبت طرف مقابل به مقوله گسترش مناسبات با جمهوري اسلامي ايران دارد.
**تاريخچه اي از مراوادات دو كشور
آخرين مراودات و همكاري هاي سياسي دو كشور تا پيش از دولت روحاني، به نيمه اول دهه 1380 باز مي گردد.
رئيس جمهوري وقت كشورمان در اواخر تابستان 1382 به اوكراين سفر كرد و رئيس مجلس وقت شوراي اسلامي و به دنبال آن وزير امور خارجه وقت نيز در پاييز و زمستان سال 1382 از اوكراين ديدار كردند.
هيچ يك از مقامات اوكرايني تا سال 1392 به ايران سفر نكردند، تا اينكه با پيروزي دكتر حسن روحاني به عنوان رئيس جمهوري دولت يازدهم، هياتي از اين كشور به رياست معاون نخست وزير و با همراهي وزير سياستگذاري كشاورزي و مواد غذايي اين كشور در مرداد 1392 در مراسم تحليف رياست جمهوري شركت كردند.
با تلاش هاي صورت گرفته ميان دستگاه ديپلماسي دو كشور از سال 1393 تاكنون، بر تعداد سفرهاي هيات هاي مختلف دو كشور افزوده شده است.
** نگاهي به كميسيون هاي مشترك همكاري دو كشور
پنجمين اجلاس كميسيون مشترك دو كشور بعد از 12 سال وقفه با تلاش هاي دستگاه ديپلماسي ايران، وزارت جهاد كشاورزي و سفارت ايران در اوكراين، اسفند ماه 1394 در تهران برگزار شد.
يادداشت تفاهم همكاري امضا شده در پايان اين كميسيون به عنوان نقشه راه براي همكاري هاي دو كشور تعيين شد. طبق توافقات، با تلاش هاي يك ساله و هماهنگي هاي به عمل آمده، ششمين اجلاس كميسيون مشترك دو كشور در اسفندماه 1395 ( مارس 2017 ) در كي يف برگزار شد و هم اكنون تهران زمينه هاي برگزاري هفتمين اجلاس كميسيون مشترك همكاري دو كشور را فراهم مي كند.
** نگاهي به تبادل هيات ها ميان تهران و كي يف در سال 96
سفر رئيس اتاق بازرگاني استان خرسون به ايران (استان البرز) فروردين 1396، سفر هيأت 14 نفره اتاق بازرگاني اوكراين به ايران براي شركت در بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي صنايع، كشاورزي، مواد غذايي،ماشين آلات و صنايع وابسته(5-2 خرداد 1396 )، سفر هيأت هفت نفره تجاري صنعتي اوكراين به منظور بازديد از تأسيسات كارخانه اي و انجام مذاكرات تجاري با شركت هامون نايژه (فروردين و ارديبهشت 1396) و سفر هيأت 11 نفره تجاري- اقتصادي به سرپرستي ويكتور يوشچنكو رئيس جمهور پيشين اوكراين به تهران به دعوت وزير جهاد كشاورزي و ديدار با مسئولان وزارت جهاد كشاورزي، وزارت نفت، وزارت خارجه، بانك مركزي، اتاق بازرگاني ايران (تيرماه 1396) از جمله اقدامات طرف اوكرايني براي گسترش روابط با تهران بوده است.
سفر معاون اول نخست وزير و وزير توسعه اقتصادي و بازرگاني اوكراين به تهران براي شركت در مراسم تحليف رئيس جمهوري (مرداد 1396 ) و ديدار با معاون اول رئيس جمهوري، وزير امور خارجه و وزير جهاد كشاورزي كشورمان، سفر دو هيات از شركت هاي صنايع هوايي اوكراين براي شركت در نمايشگاه هوايي ايرو پرشيا (شهريور96)، سفر ويكتور يوشچنكو رئيس جمهور پيشين اوكراين در راستاي گسترش مناسبات اقتصادي بين دو كشور و مذاكره با وزارت نفت، وزارت كشاورزي،وزارت نيرو،بانك مركزي، اتاق بازرگاني ( تير و مرداد 96 )، سفر هيات دارويي اوكراين براي بازرسي از شركت داروسازي داروپخش در بروجرد (آبان)، سفر هيأت سه نفره مديران راه آهن اوكراين به دعوت راه آهن كشورمان به منظور شركت در نشست كارشناسي پنج جانبه كريدور جنوب-غرب و ديدار با مديران شركت هاي حمل و نقل كشورمان ( آبان 1396) از ديگر سفرهايي بود كه اوكرايني ها در يك سال گذشته داشتند.
در مقابل نيز، مسئولان بانك ملت به منظور بررسي زمينه فعاليت هاي بانكي در (ارديبهشت 1396)، مسئولان شركت داروسازي ياس كوير ميبد براي همكاري هاي دارويي با اوكراين، معاون استاندارد پرواز سازمان هواپيمايي كشوري و هيأت همراه در (فروردين 1396 )، هياتي از موسسه جهاد استقلال و شركت جهاد سبز در رابطه با كشت فراسرزميني در (خرداد1396)، دو هيات از وزارت راه و شهرسازي و راه آهن كشورمان براي شركت در همايش كريدورهاي بين المللي حمل و نقلي يكپارچه اروپا- آسيا (شهريور 1396)، هيأت شركت جهاد سبز و سازمان جهاد كشاورزي استان البرز به همراه سرمايه گذاران فعال در عرصه كشت فراسرزميني (مرداد1396)، معاون وزارت راه و شهرسازي و مديرعامل شركت راه آهن ايران و هيأت همراه به منظور شركت در اجلاس پنج جانبه راه آهن هاي ايران، آذربايجان، گرجستان، اوكراين و لهستان در (شهريورماه 1396) به اوكراين سفر كردند.
رئيس اتاق بازرگاني،صنايع، معادن و كشاورزي ايران و هيأت 30 نفره (24-21 شهريور 1396)، هياتي 160 نفره براي شركت در نمايشگاه توانمندي هاي صادراتي جمهوري اسلامي ايران(شهريور96 )، رييس هيات مديره و مديرعامل سازمان منطقه آزاد انزلي به منظور بررسي همكاري هاي حمل و نقلي با اوكراين و افزايش مبادلات تجاري با اين كشور (شهريور 1396)، هياتي 10 نفره از استان خراسان شمالي به سرپرستي معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري براي بازديد از نمايشگاه توانمندي هاي صادراتي ايران و پيگيري امور مربوط به كشت فراسرزميني در اوكراين (شهريور96)، هيأت هشت نفره اتاق بازرگاني اصفهان(12-10 مهرماه 1396 )، هيات هفت نفره شركت هواپيمايي كيش به سرپرستي نايب رئيس هيات مديره و مديرعامل كيش اير(آبان 1396 ) نيز براي گسترش روابط به اوكراين سفر كردند.
** مبادلات تجاري تهران و كي يف تا 2016 بهبود يافت
براساس اطلاعاتي كه در پايگاه اطلاعي رساني سفارت ايران در اوكراين قابل مشاهده است، مبادلات تجاري دو كشور تا سال 2016 روند مثبتي را طي كرده است.
به طوري كه صادرات ايران از 533 ميليون دلار در سال 2015 به 705 ميليون دلار افزايش يافته است و واردات از اوكراين نيز از 30 ميليون دلار در سال 2015 به 39 ميليون دلار در سال 2016 رسيده است.
در سال 2016 حجم تجارت دوطرف براي اولين بار در پنج سال پيش از آن افزايش يافت و 32 درصد بيشتر از سال 2015 گزارش شد.
اطلاعاتي در خصوص حجم مبادلات تجاري در سال 2017 درج نشده است.
**تنوع در تأمين منابع انرژي از اولويت هاي مهم دولت اوكراين است
براساس اطلاعات دريافتي از بخش رسانه اي سفارت ايران در اوكراين، در سال هاي 95 و 96، 18 سند بين دو كشور در زمينه هاي همكاري حمل و نقل، بانكي، بازرگاني، اقتصادي، تجاري امضاء شد و طرف اوكرايني در فضاي پسا برجام بر آن است تا به بازار كشورمان دست يابد.
بسياري از شركت هاي اوكرايني در زمينه غلات، مواد غذايي و نيز صنايع مختلف، آماده همكاري و فروش كالا به كشورمان هستند.
آنان همچنين در ملاقات هاي مختلف، مشاركت در پروژه هاي انرژي از جمله انتقال منابع انرژي به اروپا (گاز و نفت) را مطرح كرده اند.
مقامات اوكراين بارها موضوع واردات نفت از كشورمان را مطرح و پيگيري كرده اند، در صورت همكاري بخش پتروشيمي، اوكراين ميتواند بازاري براي بسياري از محصولات توليدي كشورمان از جمله محصولات پتروشيمي و مواد غذايي باشد.
اوكراين در حوزه نيروگاه هاي آبي و همچنين تأمين تجهيزات برقي مانند توربين، ژنراتور، ترانسفورماتور، كنتور و ترانس برق تجربه خوبي دارد.
اروپام** 1346**1859
مسكو - ايرنا - مناسبات جمهوري اسلامي ايران و اوكراين بعد از استقلال اوكراين از اتحاد پيشين جماهير شوروي در گذر زمان، به دليل حاكميت روس گراها يا غربگراها در دوره هاي مختلف با فراز و نشيب هايي همراه بوده است.