به گزارش یكشنبه دفتر نمایندگی سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران، افزایش قیمت ذرت، گندم و بیشتر محصولات لبنی كاهش بهای شكر و روغنهای نباتی را جبران كرد.
فائو برای تعیین شاخص بهای مواد غذایی، بازارهای بینالمللی پنج گروه اصلی كالای غذایی را بر اساس وزن تجاری به صورت ماهیانه رصد میكند.
اكنون شاخص بهای شكر در پی رشد فرصتهای صادراتی به میزان 3.4 درصد كاهش یافته است و نسبت به ماه مارس 27.5 درصد افت نشان میدهد.
** غلات
شاخص بهای غلات فائو روند رو به رشد خود را حفظ كرده و نسبت به ماه فوریه (دوازدهم بهمن تا نهم اسفند) 2.7 درصد افزایش یافت. این شاخص نسبت به بازه زمانی مشابه در سال پیش از آن (مارس 2017) نیز 12.1 درصد بالا رفت.
نگرانیهای اقلیمی به ویژه تداوم خشكسالی طولانی در آمریكا و شرایط اقلیمی سرد و مرطوب در بخشهایی از اروپا عامل رشد قیمت گندم است.
بهای جهانی ذرت نیز در پی تقاضای بالای جهانی و پیشبینی درباره برداشت نامطلوب این محصول در آرژانتین روند رو به رشدی یافت.
تازهترین «گزارش عرضه و تقاضای غلات» فائو نیز نشان میدهد تولید جهانی غلات در سال 2017 با افزایش 33 میلیون تنی نسبت به سال 2016 یك ركورد جدید را ثبت كرد. با این حال، پیشبینیهای اولیه فائو حاكی از این است كه تولید ذرت و گندم در سال 2018 كاهش می یابد.
انتظار میرود برداشت گندم به 750 میلیون تن كاهش یابد كه نمایانگر یك درصد كاهش نسبت به سال گذشته میلادی است.
برآوردهای فائو حاكی از این است كه برداشت این محصول در آمریكا پس از افت در سال 2017 بار دیگر به سطح پیشین بازمیگردد اما احتمال دارد برداشت محصول در چین، هند و روسیه كاهش یابد.
تولید غلات دانهدرشت نیز نسبت به سال 2017 كاهش می یابد. شرایط اقلیمی نامساعد در آرژانتین، تغییر الگوی كشت از ذرت به دانه سویا در برزیل و سطح كاشت پایینتر این محصول در آفریقای جنوبی در پی افت قیمت، مهمترین عوامل روند نزولی برداشت دانهدرشتهاست.
تازهترین گزارش فائو، ذخایر جهانی غلات در پایان فصل زراعی سال 2018 را 748 میلیون تن برآورد كرده كه نسبت به سال گذشته میلادی چهار درصد رشد نشان میدهد. گندم بیشترین نقش را در افزایش ذخایر جهانی ایفا میكند.
افزایش مقدار ذخایر جهانی غلات میتواند كاهش تولید این محصول در سال 2018 را جبران كند.
** دیگر محصولات
شاخص بهای محصولات لبنی فائو در ماه مارس (دهم اسفند 1396 تا سیزدهم فروردین 1397) 3.3 درصد بالا رفت. تقاضای بالای جهانی برای كره، پنیر و شیر خشك كامل این افزایش بها را رقم زد.
شاخص بهای روغن نباتی فائو نیز پس از كاهش قیمت روغنهای سویا، كلزا و تخم آفتابگردان روندی نزولی داشت اما بهای روغن پالم پس از پیشبینی تداوم صادرات روغن پالم از اندونزی به اتحادیه اروپا، بالا رفت.
شاخص بهای گوشت نسبت به ماه فوریه بدون تغییر باقی ماند. قیمت گوشت گاو در ماه گذشته میلادی اندكی كاهش یافت؛ در حالی كه گوشت گوسفند در پی تقاضای بالای واردات بویژه در چین روندی صعودی داشت.
به گزارش ایرنا، سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) از سازمانهای بینالمللی است كه در سال 1945 میلادی با مشاركت 44 كشور عضو سازمان ملل متحد تاسیس شد.
این سازمان برای گسترش و نوسازی كشاورزی، جنگلداری، شیلات و تامین غذای مناسب برای همگان به كشورهای در حال توسعه كمك میكند.
هدف این سازمان، ارتقای سطح زندگی، بهبود تغذیه مردم جهان، توزیع مناسب مواد غذایی در مناطق مختلف جهان و ایجاد امنیت غذایی است.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: @IRNAeco
اقتصام*9186*1961*
تهران- ایرنا- سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام كرد در ماه مارس (دهم اسفند 1396 تا سیزدهم فروردین 1397) به سبب رشد قیمت غلات و محصولات لبنی برای دومین ماه پیاپی، زمینه افزایش شاخص بهای مواد غذایی فراهم آمد.