۲۰ فروردین ۱۳۹۷، ۱۷:۳۷
کد خبر: 82881722
T T
۰ نفر
دستيابي به دانش فني پايش فساد ماهي با استفاده از نانو سنسور هاي حساس به pH

تهران- ايرنا- پژوهشگران موسسه پژوهشي علوم و صنايع غذايي وابسته به وزارت علوم به دانش فني پايش فساد ماهي با استفاده از نانو سنسور هاي حساس به pH دست يافتند.

به گزارش روز دوشنبه ايرنا از پايگاه اطلاع رساني وزارت علوم، دكتر بهاره عمادزاده مجري اين طرح پژوهشي در خصوص اين دانش فني گفت: در سال 2014 كمك هزينه پژوهشي 10 هزار دلاري از سوي آيسسكو براي اجراي اين طرح پژوهشي بين رشته اي اعطا شد و در نهايت، با اتمام موفقيت آميز اين پژوهش در سال گذشته، نتايج حاصله به تأييد اين سازمان بين المللي رسيد.
دكتر عمادزاده افزود: در اين پروژه تحقيقاتي، نانوحسگرهاي توليد شده به روش الكتروريسي طوري در بسته بندي ماهي جاسازي مي شوند كه نسبت به وجود آمين هاي توليد شده در اثر فساد ماهي حساس بوده و در اثر واكنش با آنها رنگ برچسب تعبيه شده بر روي بسته بندي تغيير مي كند.
مجري اين طرح پژوهشي ادامه داد: معمولاً در هنگام شروع فساد ماهي گازهاي آمينه منتشر مي شوند كه اين گازها سبب افزايش pH ماهي و محيط بسته بندي شده و هر چه غلظت آمين بيشتر شود، تغيير رنگ واضح تر خواهد بود؛ بدين ترتيب با استفاده از اين نانو حسگرهاي حساس به pH مي توان مراحل تازگي، هشدار جهت مصرف در زمان محدود و همچنين فساد كامل را تشخيص داد.
وي با اشاره به اهداف اجراي طرح پژوهشي پايش فساد ماهي با استفاده از نانوسنسورهاي حساس به pH افزود: كيفيت مواد غذايي به لحاظ فساد پذيري در چرخه بسته بندي و توزيع بسيار تغيير پذير بوده و اغلب با افت همراه است و در نتيجه پايش كيفيت با استفاده از اين سنسورها در مراحل بسته بندي، حمل و نقل، انبارداري و توزيع امري ضروري است كه مي تواند اطلاعات كافي و مهمي را براي تعيين بهتر كيفيت محصول و كنترل تا زنجيره توزيع براي همه از جمله مصرف كننده فراهم كند.
عضو هيأت علمي گروه نانو فناوري مواد غذايي اضافه كرد: به دليل اهميت موضوع، بررسي هاي مختلفي در خصوص طراحي شناساگرهاي فساد در دنيا صورت گرفته و مزيت اين دستاورد پژوهشي نسبت به نمونه هاي مشابه استفاده از نانواليافي است كه موجب افزايش سرعت پاسخ دهي در سنسور شده و كارايي آن را براي پايش فساد ماهي افزايش مي دهد.
مجري اين طرح پژوهشي خاطرنشان كرد: نانوحسگر طراحي شده به خوبي توانسته كيفيت ماهي را از طريق تغيير رنگ نشان دهد.
دكترعمادزاده با اشاره به اين كه محصولات دريايي بخش مهمي از صادرات كشور را به خود اختصاص مي دهند، گفت: استفاده از بسته بندي مناسب و همچنين به كارگيري شناساگرهاي مناسبي كه بتوانند در خصوص كيفيت محصول اطلاعات لازم را در اختيار مصرف كننده قرار دهند، مي تواند موجب توسعه صادرات اين محصولات شود.
مجري اين طرح پژوهشي ادامه داد: صنايع بسته بندي در ايران از پيشرفت هاي اين صنعت در جهان بهره اي نبرده است و توليد اين نوع شناساگرها مي تواند موجب پيشرفت صنايع بسته بندي در ايران شود.
آيسسكو يا سازمان اسلامي، آموزشي، علمي و فرهنگي، يك سازمان وابسته به سازمان كنفرانس اسلامي است كه با اعطاي كمك هزينه هاي پژوهشي به تقويت و ترويج تحقيقات علمي در كشورهاي عضو سازمان همكاري هاي اسلامي مي پردازد.
علمي 9157*2017
۰ نفر