به گزارش ايرنا در روز دوشنبه، دامنه اين رقابت ها چنان گسترش يافته است كه علاوه بر كشورهاي منطقه ، پاي قدرت هاي بزرگ ديگر هم به بازي باز شده است.
ماجراي اين مجادله سياسي بين دو هند و مالديو زماني آغاز شد كه تعامل گسترده عبدالله يمين رييس جمهوري اين كشور جزيره اي كوچك كه تنها درآمد از طريق گردشگري تامين مي شود با چين سبب بروز اعتراضات مردمي و يك بحران سياسي در مالديو شده است. مردم و احزاب سياسي به وي اعتراض كردند كه به شكل غيرمنطقي در را به روي سرمايه گذاران چيني بازكرده است و جزيره را كم كم به آنها مي فروشد.
كشور مالديو از سال 2012 پس از بركناري اجباري محمد نشيد رييس جمهوري دچار بحران سياسي شده است. جامعه جهاني از دولت مالديو به شدت به دليل محكوم كردن «نشيد» به اتهام شركت در اقدامات تروريستي انتقاد كرده است.
اما دور جديد بحران سياسي مالديو از حدود دو ماه پيش، پس از آنكه دادگاه عالي اين كشور در حكمي خواستار آزادي تمام رهبران سياسي مخالف شد، آغاز شد.
يمين با بي توجهي به اين حكم در ابتدا در مالديو يك حالت اضطراري 15 روزه اعلام كرد و پس از پايان اين زمان، حالت اضطراري را تا يك ماه تمديد كرد.
بحران داخلي در مالديو به رقابت كشور هاي بزرگ منطقه از جمله هند و چين براي نفوذ بيشتر در اين كشور دامن زده است. موقعيت جغرافيايي مالديو، اين كشور را در منطقه اقيانوس هند بسيار مهم و راهبردي كرده است.
چين مالديو را به عنوان يك كشور مهم در طرح يك جاده و يك كمربند خود مي داند اما پكن كه يك توافق تجارت آزاد با مالديو امضا كرده در خصوص دخالت كشور هاي خارجي در امور داخلي مالديو اخطار داده است.
در سال هاي اخير چين توانسته است از طريق انجام پروژه هاي زيرساختي در مالديو حضور خود را در اين كشور جزيره اي ثابت كند.
مكانيسم هاي جذاب مالي چين سبب شده است كه مالديو با در اختيار گذاشتن بخش زيادي از خاك خود به پكن موافقت كند.
هند به شدت نگران حضور چين در پروژه 'آي هوان' در شمال شرقي مالديو است . اين منطقه در ميان يكي از شلوغ ترين مسير هاي تجاري دريايي ميان خاورميانه و جنوب شرق آسيا قرار دارد و بسيار نزديك به جزاير 'لكشاديب' هند است.
كارشناسان سياسي هند بر اين باورند كه چين با كنترل اين منطقه قصد دارد از آن به عنوان يك مسير رفت و آمد براي زيردريايي هاي خود در جنوب و مركز اقيانوس هند استفاده كند كه اين امر با منافع هند در تضاد است.
در ماه آگوست سال گذشته، يمين درخواست دهلي نو مبني بر عدم موافقت با پهلو گرفتن كشتي هاي جنگي چيني در اين كشور را ناديده گرفت.
با توجه به اينكه، اين منطقه حياط خلوت هند محسوب مي شود و به طور تاريخي قرن هاست كه متعلق به هند و سپس تحت نفوذ آن بوده است ، دهلي نو از گسترش نفوذ چين نگران است.
رقابت اين دو همسايه هسته اي بر سر تسلط بر اين جزيره سوق الجيشي نگران كننده است.
اما ارتباطات مخفيانه تجاري يمين تنها به چين محدود نمي شود. بر اساس گزارش هاي منتشر شده از سوي ژاپن، اين كشور با نقض تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل به صورت مخفيانه مشغول انتقال كالا به كشتي هاي كره شمالي بوده است. اين اخبار مي تواند به رويارويي نيروي دريايي آمريكا با دولت يمين منتهي شود.
پنتاگون نيز اعلام كرده است اقدامات چين در تصاحب گسترده زمين در مالديو براي آمريكا نگران كننده است.
احمد نسيم وزير اسبق خارجه مالديو در طول سفر خود به آمريكا چين را متهم به دخالت در امور داخلي مالديو و تصاحب گسترده زمين در اين كشور كرده بود. وي همچنين اعلام كرد اين اقدامات چين براي هند و ساير كشور هاي منطقه عواقب امنيتي زيادي خواهد داشت.
پيش از اين افزايش نفوذ هند در كشور هاي همسايه ، واكنش مردم محلي را به دنبال داشت، اما همكاري دهلي نو با كشورهايي همچون آمريكا و ژاپن نفوذ هند به اين كشورها را آسان تر مي سازد.
نيروي دريايي هند مصمم است كه با افزايش توان عملياتي خود منطقه اقيانوس هند را به عنوان سومين اقيانوس بزرگ جهان را تحت كنترل خود داشته باشد.
اين منطقه به دليل عبور دو سوم نفت و نيمي از محموله هاي باري جهان از اهميت بسيار بالايي برخوردار است .
هند اين منطقه را به عنوان حياط خلوت خود مي داند و مي خواهد به عنوان تنها ارائه دهنده امنيتي ارشد در اين منطقه به رسميت شناخته شود.
اين در حاليست كه اخيرا پس از سفر قمر باجوا فرمانده ارتش پاكستان به مالديو دو كشور براي گسترش روابط نظامي خود به توافق رسيدند. با توجه به روابط بسيار نزديك اسلام آباد و پكن و هماهنگي زيادي كه در سياست هاي منطقه اي بين آنها وجود دارد اين امر مي تواند نقش بزرگ تري به پاكستان به عنوان متحد چين در مالديو داده و روابط مالي با دهلي نو را وارد تنش بيشتري كند.
دولت مالديو علاوه بر گسترش همكاري هاي ضد تروريستي و نظامي با پاكستان، حمايت مالي از دانشگاه جنوب آسيا، كه يك طرح مشترك با هند مي باشد را متوقف كرده است.
مالديو در 700 كيلومتري جزيره لاكشاديب و در يكهزار و 200 كيلومتري سرزمين اصلي هند قرار دارد. حدود 97 درصد از تجارت بين المللي هند از نظر حجم و 75 درصد از اين تجارت از نظر ارزش از اقيانوس هند رد مي شود و مالديو يك كشور بسيار مهم در اين منطقه است.
يك مقام هندي در واكنش به اين تحولات اعلام كرد كه پيش از اين دولت مالديو براي استحكام بخشيدن مركز ملي مبارزه با تروريسم اين كشور هم در زمينه هاي مبارزه با تروريسم و هم مقابله با افراط گرايي از هند كمك خواسته بود. دولت مالديو در حال انجام اقدامات مختلفي است و هند بايد نتيجه اين اقدامات را از نزديك بررسي كند.
تحليل گران سياسي معتقد هستند كه تنش در روابط هند و مالديو ادامه خواهد داشت.
لاليت مانسينگ معاون اسبق وزير امور خارجه هند گفت:مالديو در حال تغيير كامل سياست خارجي خود است. مساله پاكستان بايد از نزديك دنبال شود زيرا چين كه يك متحد نزديك اسلام اباد است اكنون در مالديو حضور دارد و در اين كشور سرمايه گذاري كرده است.
در ماه گذشته پس از اعلام وضعيت اضطراري، عبدالله يمين چند نماينده به عربستان سعودي، چين و پاكستان جهت توضيح در مورد وضعيت پيش آمده اعزام كرد. اما اين كشور به هند نماينده اي اعزام نكرد و اعلام كرد دهلي نو با حضور نماينده اين كشور مخالفت كرده است.
هند كه پيش از اين يكي از نزديك ترين متحدان مالديو محسوب مي شد اكنون در تلاش براي بهبود روابط با مالديو است.
آساق**1424 **1663**
دهلي نو - ايرنا - كشور مالديو جزيره اي بسيار كوچك در دل اقيانوس هند و فاقد هرگونه منابع و ثروتي است كه بتواند قدرت هاي بزرگي مانند هند و چين را به طمع بياندازد اما منطقه اكنون شاهد آن است كه اين دو كشور بر سر نفوذ در آن به جان هم افتاده اند. براي اين رقابت سنگين يك دليل منطقي وجود دارد و آن هم موقعيت استراتژيك و بي نظير اين جزيره است.