به گزارش ایرنا، سید علی آقازاده روز چهارشنبه در شورای حفاظت آب استان مركزی افزود: مدیریت منابع آبی، جلوگیری از كشت گیاهان آب بر ، جایگزینی گونه ها سازگار با كم آبی با كشت چمن در مراكز شهرستان ها و كف شكنی و انتقال چاه های تامین آب آشامیدنی از جمله برنامه های ضربتی امسال به منظور جلوگیری از بروز مشكل در تامین آب شهرها و روستاها است.
وی ادامه داد: میزان بارندگی استان مركزی از 250 میلی متر در سال های گذشته به 90 میلی متر در سال آبی جاری كاهش یافته و این منطقه با تنش جدی كم ابی مواجه است و از نظر بحران منابع آبی رتبه ششم كشور را دارد.
استاندار مركزی خاطرنشان كرد: اگر مدیریت مصرف در سال جاری متحول نشود و همكاری در كاهش مصرف آب موفقیت آمیز نباشد بحران تامین آب آشامیدنی در بخش هایی از استان جدی است.
آقازاده یاد آور شد: 12 هزار چاه در این استان وجود دارد كه سه هزار حلقه آن به صورت غیر مجاز حفر شده است و برای جلوگیری از بروز بحران آبی دستگاه های متولی باید با متخلفان برخورد قاطع داشته باشند و ساعت فعالیت چاه های مجاز را نیز با حساسیت كنترل كنند.
وی گفت:حدود 15 روستای استان مركزی در بهار سال گذشته به وسیله تانكر آبرسانی می شد كه شمار روستاهای مشكل دار در سال جاری به 65 روستا رسیده و این مهم نگرانی هایی را در سطح استان برای تامین آب این مناطق به وجود آورده است.
وی خاطر نشان كرد: با وجود كاهش بارش نزولات جوی در استان مركزی امسال با مدیریت صحیح، جریان آب به مدت چهار ماه در رودخانه قره چای جریان داشت كه این مهم نشان از تاثیر تصمیم های كارشناسی و علمی در حوزه مدیریت بحران ها است.
استاندار مركزی گفت: فعالیت رسانه های جمعی استان نقش مهمی در فرهنگ سازی كاهش و صرفه جویی در حوزه مصرف آب را در پی داشته و كاهش مصرف آب از 254 لیتر در شبانه روز به 210 لیتر محقق شده است.
آقازده ادامه داد: 300 میلیارد ریال برای نصب كنتور های حجمی بر روی چاه های استان مركزی نیاز است كه می طلبد با تشكیل كارگروهی تخصصی تا پایان فروردین ماه جاری نحوه خرید و نصب این تجهیزات بر روی چاه های استان تعیین شود.
استاندار مركزی گفت: نیاز است شهرداری ها برای كاهش مصرف آب كاشت چمن را امسال در سطح شهرستان های استان متوقف كنند و با نظارت كارشناسان گیاهان كم آب بر كشت شود.
آقازاده ادامه داد: برای تامین آب آشامیدنی مورد نیاز شهرها و روستاها و جلوگیری از بروز مشكل در تامین آن نیاز است تا قبل از فصل تابستان كف شكنی و انتقال چاه ها به مناطق مناسب انجام شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مركزی نیز در این نشست گفت: تجهیز اراضی كشاورزی به سامانه آبیاری تحت فشار از برنامه های اولویت دار دولت تدبیر و امید است و 80 درصد هزینه تجهیز این اراضی به آبیاری تحت فشار به صورت یارانه ای توسط دولت پرداخت می شود.
مهدی زندیه وكیلی افزود: نیاز است افزایش بهره وری از آب كشاورزی با تجهیز اراضی كشاورزی استان به این سامانه در دستور كار دستگاه های مربوطه قرار گیرد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی نیز در این نشست گفت: آب حاصل از بارندگی در این استان از ابتدای فصل آبی تا كنون 91 میلی متر بوده و این حجم از كاهش بارندگی در 63 سال گذشته در این استان بی سابقه بوده است.
عزت الله آمره ای افزود: بارندگی ها در سال آبی جاری نسبت به میانگین سال های گذشته 61 و پارسال 64 درصد كاهش یافته است.
وی ادامه داد:در سال گذشته 109 میلیون متر مكعب روان آب به سد های استان مركزی وارد شد كه این رقم در سال جاری به 34 میلیون متر مكعب كاهش یافته است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی گفت: ورود روان آب به پشت سدهای استان مركزی امسال نسبت به مدت مسابه سال گذشته 68 درصد كاهش یافته است.
آمره ای ادامه داد: حدود چهار میلیون متر مكعب آب امسال به سد كمال صالح وارد شده است كه 70 میلیون متر مكعبآن در پشت این سد وجود دارد در صورتی كه ذخیره آبی پارسال این سد تكمیل بود و در مرحله سر ریز شدن قرار داشت.
وی گفت: 154 میلیون متر مكعب آب امسال به بخش آشامیدنی استان مركزی اختصاص یافته است كه 41 میلیون لیتر ان از آب های سطحی و بقیه از آب های زیر زمینی تامین می شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی افزود: 70 میلیون متر مكعب آب چشمه، چاه و قنات برای تامین آب آشامیدنی روستایی اختصاص یافته است كه با توجه به كاهش بارندگی ها در سال جاری تامین آب این مناطق نگران كننده است.
آمره ای گفت: به منظور صرفه جویی در آب كشاورزی و جلوگیری از بروز مشكل تامین آب این حوزه نیاز است كه ساعت كاركرد چاه های روستایی رعایت شود و با نصب كنتورهای هوشمند از برداشت بی رویه آب در این حوزه جلوگیری شود.
مدیركل هواشناسی استان مركزی نیز در این نشست گفت: 19 استان كشور از نظر منایع آبی و بارش نزولات جوی در وضعیت بحرانی قرار دارند كه رتبه استان مركزی ششم است.
مرتضی ذوالفقاری افزود: سه استان در سطح كشور در سال آبی جاری نسبت به میانگین سال های گذشته بارندگی بیشتری دریافت كرده اند كه این استان ها نیز در معرض خشكسالی قرار دارند.
وی ادامه داد: استان مركزی در پاییز سال گذشته 11 میلی متر بارندگی داشت كه كاهش بارندگی در این منطقه نسبت به متوسط 80 میلی متری سال های قبل بی سابقه بوده است.
مدیركل هواشناسی استان مركزی خاطر نشان كرد: این استان در سال آبی جاری 43 درصد بارندگی داشت و 57 درصد كمبود بارش دارد.
ذوالفقاری گفت: شهرستان تفرش با 2 و 6 دهم و اراك با 2 و پنج دهم درصد انحراف از وضعیت عادی بارندگی ها شدیدترین حشكسالی ها را دارند.
وی ادامه داد: 10 درصد استان مركزی دچار خشكسالی خیلی شدید، 69 درصد خشك سالی شدید، 2 و سه دهم درصد خشك سالی متوسط و یك درصد دچار خشكسالی ضعیف است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی نیز در این نشست گفت: 6 هزار و 500 هكتار از اراضی كشاورزی استان سال گذشته به سامانه آبیاری تحت فشار تجهیز شد و امسال نیز تجهیز هفت هزار و 500 هكتار از این اراضی در دستور كار این سازمان قرار دارد.
مجید آنجفی افزود: بهره وری آب در روش های آبیاری نوین از 30 درصد در روش های سنتی به 70 درصد در این روش افزایش می یابد.
وی ادامه داد: توسعه گلخانه ها، اصلاح الگوی كشت و كاهش سطح زیر كشت، كشت بهاره از دیگر برنامه های سازمان جهاد كشاورزی برای كاهش و صرفه جویی در مصرف آب كشاورزی است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی خاطر نشان كرد: كشت گلخانه ای یك چهارم مصرف آب كشت در محیط های باز را مصرف و افزایش 10 برابر تولید و سه برابری اشتغال برای استان را به همراه دارد.
آنجفی گفت: كاهش سالانه 2 هزار هكتار از سطح زیر كشت گندم آبی پاییزه با حفظ تولید از دیگر برنامه های وزارت جهاد كشاورزی است و كم كردن سطح زیر كشت این محصولات از 60 هزار هكتار به 50 هزار هكتار در دستور كار سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی قرار دارد.
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب استان مركزی نیز در این نشست گفت: از 820 روستا این استان 210 روستا با تنش های آبی روبه رو است.
یوسف عرفانی نسب افزود: هشت روستا در بهار سال گذشته با مشكل آب مواجه بودند و از طریق تانكر به آن ها آبرسانی می شد كه این رقم در سال جاری به 65 روستا افزایش یافته است.
وی ادامه داد: پنج تانكر آبرسان سیار با عمر بالای 25 سال در استان مركزی وجود دارد كه با توجه به كاهش بارندگی در سال جاری نیاز است برای تامین آب روستاها به این حوزه توجه ویژه صورت گیرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی اراك نیز در این نشست گفت: 32 هزار مورد كلر زنی، 2 هزار و 965 مورد نمونه برداری میكروبی و 276 مورد نمونه برداری شیمیایی توسط این دانشگاه از آب آشامیدنی شهرستان های استان انجام شده است.
حسن طاهر احمدی افزود: با توجه به آزمایش های انجام شده آب آشامیدنی شهرستان های استان مركزی به صورت 100 در صد سالم بوده و هیچ آلودگی شیمیایی و میكروبی درآن استان وجود ندارد.
وی ادامه داد: 10 هزار مورد كلر زنی، چهار هزار و 993 مورد نمونه برداری میكروبی و 744 مورد نمونه برداری شیمیایی از آب آشامیدنی روستاهای استان مركزی انجام شده 94 و 9 صدر صد در زمینه شیمیایی و 99 درصد در زمینه میكروبی سالم تشخیص داده شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی اراك خاطر نشان كرد: بر اساس نمونه برداری های انجام شده 10 درصد قنوات روستاها به آلودگی های میكروبی و نیترات بالای آب مواجه هستند.
استان مركزی یك هزار و 151 روستا دارد كه 830 روستای آن بالای 20 خانوار و 321 روستا نیز زیر 20خانوارجمعیت دارند.
شركت آب و فاضلاب روستایی استان مركزی 813 روستای با 143 هزار و 25 مشترك را زیر پوشش خدمات آبفا دارد.
1955/6013/
استاندار مركزی
تامین آب آشامیدنی اولویت نخست استان مركزی است
۲۲ فروردین ۱۳۹۷، ۱۵:۱۵
کد خبر:
82883781
اراك - ایرنا - استاندار مركزی گفت: با توجه به كاهش حجم بارش در سال آبی جاری، تامین آب آشامیدنی مردم اولویت نخست این استان است.