۳۰ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۹
کد خبر: 82890762
T T
۰ نفر

جوانه خوار از جنگل هاي زاگرسي دست بردار نيست

۳۰ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۱۹
کد خبر: 82890762
جوانه خوار از جنگل هاي زاگرسي دست بردار نيست

اروميه- ايرنا- گويا جوانه خوار بلوط از جنگل هاي زاگرسي دست بردار نيست و طي سال هاي اخير چندين هكتار از جنگل هاي استان هاي مختلف و از جمله آذربايجان غربي را آلوده و تخريب كرده است؛ آفتي كه در صورت بي توجهي به آن در كمتر از 10 سال نيمي از جنگل هاي اين استان را به نابودي مي كشد.

به گزارش ايرنا 2 ميليون و 745 هزار هكتار عرصه هاي منابع طبيعي در آذربايجان غربي وجود دارد كه 2 ميليون و 653 هزار هكتار آن مراتع و 101 هزار هكتار آن را عرصه هاي جنگلي در بر مي گيرد.
جنگل هاي آذربايجان غربي در حالي در خطر نابودي قرار دارد كه سرانه جنگل و فضاي سبز در اين استان چهار صدم هكتار برآورد شده كه بسيار كمتر از سرانه كشوري ( 0.17 ) و حدود يك شانزدهم سرانه جهاني ( 0.62 ) است.
به گفته مديركل دفتر حفاظت و حمايت منابع طبيعي سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور در سال جاري نزديك به 10 ميليارد ريال اعتبار براي مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل هاي زاگرسي اختصاص يافته است.
بهمن افراسيابي افزود: در استان هاي زاگرسي كشور، حدود 130 هزار هكتار از جنگل ها به آفت جوانه خوار بلوط آلوده شده كه 10 تا 15 هزار هكتار آن در وضعيت بحراني است و نياز به مبارزه دارد.
وي با بيان اينكه براي مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط به لحاظ اعتباري و فني محدوديتي وجود ندارد، اظهار كرد: محل هاي آلوده شناسايي شده و به موقع براي مبارزه با اين آفت اقدام شده است؛ بعضي از استان ها نيز مي توانند از اعتبارات ستاد حوادث غيرمترقبه براي مهار اين آفت استفاده كنند.
به گفته وي ظرف 2 سال اخير در مناطق بحراني جنگل هاي زاگرس از طريق محلول' B.T ' كه يك محلول غيرشيمايي است با آفت جوانه خوار بلوط مبارزه شده و جمعيت اين آفت نيز كاهش يافته است.
وي اضافه كرد: از هفته گذشته نيز مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط به صورت محلول پاشي زميني در جنگل هاي آذربايجان غربي آغاز شده و در چهارمحال بختياري، محلول پاشي زميني و هوايي و در لرستان به صورت زميني در حال انجام است.
وي ادامه داد: با توجه به آمادگي و شناختي كه از جوانه خوار بلوط وجود دارد، با مشاركت مردم محلي مي توان اين آفت را تحت كنترل در آورد.
افراسيابي درباره همكاري ساير نهادهاي ذيربط براي كنترل آفت جوانه خوار بلوط ، گفت: براي كنترل آفت ها و بيماري ها در عرصه هاي جنگلي، مرتعي و بياباني، نشست هايي با نمايندگان سازمان حفظ نباتات، موسسه تحقيقات گياه پزشكي و ساير مراكز تحقيقاتي و سازمان هاي ذيربط در قالب كميته تخصصي گياه پزشكي برگزار شده و از ظرفيت هاي علمي، فني و تجربي آنان استفاده شده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجان غربي نيز گفت: آفت جوانه خوار بلوط، نزديك به 50 هزار هكتار از جنگل هاي استان را در معرض تهديد جدي قرار داده است و در اواخر فروردين با بيرون آمدن از تخم برگ هاي درختان را مي خورد.
مير صمد سيد موسوي افزود: خوردن برگ درختان به ويژه درخت ˈدارمازوˈ كه گونه اي بلوط است، زمينه ساز تداوم زندگي اين پروانه از زمان تخم تا تكامل است و اين امر آسيب جدي به برگ هاي درختان مي زند و موجب خشك شدن اين درختان در دراز مدت مي شود.
وي با اشاره به لزوم اختصاص اعتبارات بيشتر براي مبارزه با اين آفت، ادامه داد: مسئولان ارشد استان بايد نسبت به موضوع با حساسيت بيشتري وارد شده و ساز و كارهاي لازم براي مبارزه با اين آفت را به كار بگيرند.
وي اظهار كرد: يكي از مهمترين عوامل در كاهش مشكلات مربوط به توسعه جنگل و احياي آنها، همراه كردن مردم و جذب مشاركت آنان در قالب مشاركت هاي مردمي و بخش خصوصي است.
معاون حفاظت از امور اراضي منابع طبيعي و آبخيزداري آذربايجان غربي نيز معتقد است كه در سه سال گذشته با اقدامات مطلوب و به موقعي كه در جنگل هاي استان در راستاي مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط صورت گرفته، اين آفت مهار شده است.
صفر حسين زاده افزود: با مشاركت جنگل نشينان تله هاي فرموني در جنگل هاي استان براي مقابله با اين آفت گذاشته شده كه البته محلول پاشي نيز در كنار آن انجام مي شود.
وي اظهار كرد: عمده جوانه خوار بلوط در جنگل هاي پيرانشهر است و محلول پاشي بر عليه جوانه خوار بلوط تا پايان خرداد ماه بايد صورت گيرد.
وي با اشاره به اينكه در سال گذشته بيش از 2 ميليارد ريال براي محلول پاشي جنگل هاي استان هزينه شده است، ابراز اميدواري كرد كه با حمايت وزارت جهاد كشاورزي و سازمان جنگل ها امسال نيز اعتبار قابل توجهي به اين بخش اختصاص يابد.
هوشنگ داداش زاده، كارشناس منابع طبيعي و جنگل در آذربايجان غربي نيز در گفت و گو با خبرنگا ايرنا اظهار كرد: يكي از اولويت هاي اصلي اداره كل منابع طبيعي در سال جاري جذب مشاركت هاي بخش خصوصي در توسعه و احياي جنگل هاي استان است.
وي افزود: تركيه به عنوان يكي از كشورهاي همسايه ايران اقدامات بسيار خوبي را در راستاي جذب بخش خصوصي در توسعه جنگل ها انجام داده و جنگل هاي اين كشور با توسعه روزافزون همراه شده است.
به گزارش ايرنا وجود پوشش گياهي مناسب با توجه به تاثير آن بر بسياري از رويه هاي طبيعي و غيرطبيعي در دنياي امروز به عنوان يكي از شاخصه هاي توسعه به شمار مي رود و كمتر دولتي است كه افزايش پوشش گياهي به ويژه جنگل را در دستور كار نداشته باشد و برنامه هاي مقابله اي براي كاهش آن دست و پا نكند.
جلوگيري از قطع درختان جنگلي، حفاظت و حراست مستمر و مداوم از جنگل ها و پوشش گياهي با صرف اعتبارات كلان، برنامه سازي هاي رسانه اي براي فرهنگ سازي در راستاي تخريب كمتر محيط زيست و پوشش گياهي و همچنين راه اندازي سايت هاي جنگل دست كاشت در كنار مبارزه با آفت هاي جنگلي از جمله برنامه دولت ها در دنياي امروز براي حراست از پوشش گياهي است.
مساحت كل جنگل هاي جهان بر اساس آخرين گزارش فائو، سه ميليارد و 454 ميليون هكتار است و 10 كشور روسيه، استراليا، برزيل، كنگو، كانادا، اندونزي، آمريكا، پرو، هند و چين 75 درصد كل جنگل هاي جهان را در اختيار دارند و سهم ايران در اين خصوص تنها، چهار دهم درصد است.
كارشناسان كاركردهاي بسياري را براي جنگل ذكر كرده اند كه علاوه بر كاركرد صنعتي، حفاظت خاك، تغذيه دام، تلطيف هوا و رطوبت نسبي محيط و نفوذپذيري آب از آن جمله است و تمامي اين دلايل به تنهايي مي تواند بازگوكننده نقش حياتي جنگل در يك منطقه باشند.
8137 /3072
گزارش از سيده فاطمه سجادي