خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۴۳
کد خبر: 82893322
T T
۰ نفر

كفن پاره هاي پلاستيكي بر تن سبز گيلان

۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۰:۴۳
کد خبر: 82893322
كفن پاره هاي پلاستيكي بر تن سبز گيلان

رشت- ايرنا- با كاروان گردشگري آمده بود از تهران به اميد گلگشتي در طبيعت زيباي گيلان ، اما مي گفت هرجا رفتيم زباله يك گام از ما جلوتر بود.

به گزارش ايرنا، آلودگي پلاستيك معضلي جهاني است كه حتي تا قطب شمال و درون بدن جانداران مختلف نيز يافت شده اما گيلان اين ديار زيباي كوه و جنگل و دريا شمع آجين پسماندها و كيسه هاي پلاستيكي است.
به گفته مسئولان ميزان توليد زباله در گيلان در اوج حضور گردشگران به دو هزار تن در روز مي رسد.
علاوه بر پسماندهايي كه در محل دفع زباله سراوان تخليه مي شود مقدار زيادي كيسه هاي پلاستيكي ، بطري و انواع دور ريزها در حريم جاده، كناره ي رود، بر شاخه درختان ،در ميان علفها و گلها و صخره ها ، بر ساحل و درون دريا و تالاب و خلاصه هرجا كه چشم مي اندازي ديده مي شود.
گفته مي شود كه حدود 32 درصد از زباله‌هاي دنيا مواد پلاستيكي هستند و كيسه‌هاي پلاستيكي 7 درصد از اين حجم زباله را به خود اختصاص مي دهند.
پلاستيك ها به سختي تجزيه پذير هستند و به ندرت توسط باكتري ها مورد حمله قرار مي گيرند بطوريكه تا حدود 350 سال بدون هيچ تغييري در طبيعت باقي مي مانند.
همين مساله موجب شد كه شعار امسال روز جهاني زمين پاك (2 ارديبهشت/22 اوريل)'پايان آلودگي پلاستيك' و شعار ملي تعيين شده 'نه به كيسه هاي پلاستيكي' باشد.
*بحران زباله در 120 منطقه گيلان
طبق اظهار كارشناسان محيط زيست گيلان، 120 منطقه بحراني از نظر زباله در استان شناسايي شده كه بيشتر آنها در مناطق روستايي و در كنار رودها قرار دارند و زباله هاي جمع آوري شده توسط شهرداري ها نيز در اين مناطق دفع مي شوند.
21 مركز دفع زباله از جمله در منطقه سراوان، خميران انزلي، لاهيجان، سياهكل و تالش در كنار منابع آبي سطحي (رودخانه ها) پذيراي بيشترين ميزان زباله هاي استان هستند.
سالها است كه مردم استان از برنامه ريزي براي مديريت پسماند و دفع مناسب و نصب زباله سوز مي شنوند اما هر روز وضعيت بدتر مي شود.
مديركل حفاظت محيط زيست گيلان اخيرا وضعيت جمع‌آوري و تفكيك زباله از مبدأ در استان را نامطلوب و اصلاح اين وضعيت را الزامي خواند.
قربانعلي محمدپور مي گويد: تفكيك زباله از مبدأ در استان گيلان به يك امر لازم‌الاجرا تبديل نشده و شرايط آن نسبت به سالهاي گذشته بدتر شده است.
استاندار گيلان نيز با اشاره به مشكلات پسماند در استان، از استقرار ٧ سايت پسماند زباله مجهز به سيستم كمپوست خبر داد .
مصطفي سالاري افزود: در صورت احداث زباله سوز در تمامي نقاط استان مي توان 90 درصد زباله را تبديل و كمتر از 10 درصد را دفن كرد.
وي با تاكيد به جا بر لزوم تفكيك زباله از مبداء به منظور كاهش حجم زباله در محل دفع خاطرنشان كرد بايد مردم و پيمانكاران حمل زباله شهرداري ها و دهياري ها را به تفكيك زباله از مبدأ تشويق كرد.
مديركل دفتر امور شهري و شوراهاي استانداري گيلان نيز نويد اين را داد كه امسال 33 ميليارد تومان براي مديريت پسماند در استان گيلان تخصيص پيدا كرده است.
با اين همه ساحره ميرسيدي با تأكيد بر اينكه شهرداري‌ها نبايد در هزينه‌ كرد اين اعتبارات زياده‌روي كنند هشدار داد: اگر اعتبارات تخصيص داده‌ شده به مديريت پسماند بدون هدف هزينه شود نتيجه مناسبي حاصل نمي‌شود.
وي با اشاره به نقش سازمان‌هاي مردم‌نهاد در ساماندهي معضل زباله خاطرنشان كرد: با استفاده از ظرفيت سازمان‌هاي مردم‌نهاد مي‌توان مديريت مسئله پسماند استان را تسريع كرد.
ميرسيدي با اشاره به اين كه مسئوليت راه‌اندازي سايت زباله‌سوز به‌عهده شهرداري رشت است متذكر شد: همه مسئولان مرتبط بايد كمك كنند تا بحران زيست‌محيطي محل دفن زباله سراوان برطرف شود.
*منتظر مسئولان نمانيم
دفع زباله علاوه بر آلودگي محيط و بروز بيماري در مردم هزينه هاي مادي بسياري در بر دارد.
كشورهاي توسعه يافته و كارشناسان بهترين راه را كاهش مصرف و مديريت پسماند و استفاده هرچه كمتر از مواد پلاستيكي و سپس تفكيك و بازيافت مي دانند.
منتظر اين كه دولت و مسئولان به وضعيت نابسامان زباله ساماني دهند نمانيم . اصلاح را از خودمان شروع كنيم . يكي از بهترين راه‌هاي مصرف بهينه ، دقت هنگام خريد است .چيزهايي و به اندازه اي بخريم كه لازم داريم . در حد امكان از كيسه هاي پلاستيكي استفاده نكنيم و آن را با كيسه هاي پارچه اي يا پاكت جايگزين كنيم . هنگام خريد توجه كنيم كه كدام يك از كالاها مي‌تواند دوباره مورد استفاده قرار گيرد و يا بازيافت شود .
بطري‌هاي شيشه‌اي و پلاستيكي، قوطي‌هاي كنسرو ، كاغذ ومقوا ، باطري هاي مستعمل ،لامپهاي سوخته و مواد قابل بازيافت را به جاي دور انداختن به مراكز بازيافت تحويل دهيم تا از حجم زباله در مراكز دفع و ميزان صدمات آن به خودمان بكاهيم وهم امكان استفاده مجدد از مواد را فراهم كنيم .
انواع بيماري ها، تخريب محيط زيست و آلودگي منظر، تحميل هزينه هاي گزاف مادي و معنوي از جمله تبعات مخرب دفع نامناسب پسماندها است.
تلاش مسئولان و سازمان هاي مردم نهاد براي نهادينه ساختن فرهنگ مصرف معقول، تاكيد بر تفكيك زباله از مبدا ، ايجاد مراكز مناسب دريافت زباله هاي تفكيك شده كارخانه هاي كمپوست و شيوه هاي نوين و موثر براي ساماندهي به زباله براي كاستن از تبعات منفي زباله ضروري است.
اگر به بي توجهي براي مديريت زباله ادامه دهيم ديري نخواهد پاييد كه گيلان به زباله داني بزرگ و ما به مردماني بيمار و رنجور تبديل مي شويم.
گزارش از : گيتي بابايي
6030