به گزارش ايرنا، مبارزه با بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان در سال هاي اخير بيانگر پيچيدگي اين ويروس و دشواري مبارزه با آن بوده كه همواره نيز زمينه ذغدغه مسئولان و مردم را فراهم مي كند.
اين بيماري در سال هاي گذشته، به خصوص در منطقه خاورميانه تنها در پرندگان وحشي رايج بود كه در فصل سرد سال به دليل مهاجرت اين نوع پرندگان به نقاط مختلف جهان زمينه شيوع اين بيماري فراهم گرديده اما در حال حاضر با تغيير دو سويه، آنفلوانزا در بين طيور روستايي نيز ديده مي شود.
امسال با شيوع اين بيماري در واحدهاي صنعتي و سنتي طيور قزوين متاسفانه شاهد تلفات يا معدوم سازي دام هاي بي شماري در واحدهاي پرورشي اين استان بوديم كه وضعيت جديدي را علاوه بر سطح كشور بلكه اين منطقه به وجود آورد و نتيجه آن ضربه سنگين به صنعت توليد مرغ و تخم مرغ بود.
** پرندگان وحشي عامل ابتلاي طيور به آنفلوانزاي فوق حاد
رئيس اداره بهداشت و مديريت طيور اداره كل دامپزشكي استان قزوين گفت: ويروس آنفلوانزا داراي سه نوع تيپ A، B ،C بوده كه در طيور فقط نوع تيپ A مي تواند ايجاد بيماري كند.
دكتر وحيد ابراهيم نژاد حميدي با اشاره به اينكه اين تيپ علاوه بر طيور، ساير حيوانات از جمله خوك، اسب و حتي انسان را درگير ويروس اين بيماري مي كند، ادامه داد: پرندگان وحشي و آبزي مي توانند بدون اينكه خود مبتلا به بيماري شوند ويروس آنفلوانزاي طيور را با خود جا به جا كنند اما خوك به عنوان ميزبان واسط ويروس هاي آنفلوانزاي طيور و پستانداران است.
به گفته وي، مرغ، خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، شتر مرغ و نيز پرندگان زينتي و وحشي از جمله پرندگان حساس به اين نوع بيماري هستند.
حميدي به راه هاي انتقال اين نوع بيماري اشاره كرد و گفت: انتقال از پرنده به پرنده، پرنده به انسان، انسان به انسان و نيز از محيط به انسان از جمله راه هاي شيوع آن است.
وي اضافه كرد: نحوه انتقال بيماري همچنين از طريق تماس با پرندگان وحشي، آبزي و طيور آلوده، سگ و گربه به عنوان ناقلان مكانيكي و تهيه دان از منابع غير مطمئن به خصوص كانون هاي آلوده، پراكنده شدن كود مرغداري ها به محيط اطراف و پاكسازي و ضد عفوني نكردن كامل محل نگهداري مرغ و تجهيزات نيز امكان پذير هست.
رئيس اداره بهداشت و مديريت طيور اداره كل دامپزشكي استان قزوين اضافه كرد: آغاز ناگهاني تلفات با روند افزايش در گله، انتشار ناگهاني بيماري، بي حالي شديد، كاهش شديد مصرف دان، افت ناگهاني و شديد توليد تخم مرغ روزانه، علائم تنفسي حاد و سياه شدن و خونريزي تاج، ريش و ساق پا از جمله علائم اين بيماري در طيور است.
حميدي در ادامه، جلوگيري از ورود پرندگان وحشي به محل نگهداري مرغ ها از طريق نصب توري، رعايت اصول بهداشت و امنيت زيستي در مرغداري هاي صنعتي، ضد عفوني كامل محل پرورش مرغ و تجهيزات آن قبل از جوجه ريزي، جلوگيري از ورود حيوانات ديگر به عنوان ناقلان مكانيكي به محل پرورش مرغ و اعلام هر نوع كاهش شديد مصرف دان را از جمله راه هاي پيشگيري از بيماري آنفلوانزاي حاد پرندگان اعلام كرد.
وي، پايش مستمر طيور وحشي و زيستگاه هاي پرندگان را براي مقابله با اين نوع بيماري ضروري برشمرد و افزود: خودداري از شكار و نگهداري پرندگان مهاجر و بومي آبزي، رها نكردن مرغ هاي بومي و ديگر ماكيان به صورت چراي آزاد و عدم تهيه گوشت مرغ از مراكز غيرمجاز و عرضه كنندگان دوره گرد از جمله توصيه هاي مهم بهداشتي در زمينه مبارزه با اين بيماري است.
وي همچنين امتناع از خريد و مصرف مرغ زنده، رعايت اصول بهداشتي و امنيت زيستي در مرغداري هاي صنعتي، ضدعفوني كامل محل پرورش مرغ و تجهيزات آن، اعلام هر نوع كاهش شديد مصرف دان، توليد يا افزايش تلفات به دامپزشكي، جلوگيري از ورود پرندگان وحشي به محل نگهداري مرغ و ضدعفوني كامل محل پرورش مرغ و تجهيزات آن قبل از جوجه ريزي را از ديگر توصيه هاي مهم بهداشتي ذكر كرد.
**آنفلوانزاي فوق حاد طيور در قزوين تلفات انساني نداشته است
رئيس دانشگاه علوم پزشكي استان قزوين نيز در اين رابطه گفت: ويروس آنفلوانزاي پرندگان پيچيده و گوناگون بوده كه رعايت بهداشت فردي، شست و شوي دست ها، خودداري از نگهداري پرنده، مصرف نكردن گوشت طيور به صورت خام يا نيم پز از جمله هشدارهاي مهم در جهت پيشگيري از ابتلا به آنفلوانزا فوق حاد پرندگان است.
دكتر منوچهر مهرام ادامه داد: خوشبختانه با توجه به شيوع بيماري آنفلوانزاي فوق حاد طيور در سطح استان قزوين، از سال گذشته تاكنون هيچ گونه تلفات انساني ناشي از اين نوع بيماري مشاهده نشده اما مرگ هايي از آنفلوانزاي فصلي را شاهد بوده ايم.
وي با بيان اينكه آنفلوآنزاي فصلي همه ساله مرگ به همراه داشته و خواهد داشت، اضافه كرد: به طور معمول زمينه هايي مانند نقص ايمني، بارداري، ديابت، سالمندي و ساير اختلالات و بيماري هاي زمينه اي با افزايش احتمال عوارض شديد يا مرگ در آنفلوآنزا مي توانند همراه شوند.
مهرام بر واكسيناسيون افراد در معرض خطر و داراي ريسك فاكتور در صورت ابتلا، محدوديت تماس افراد سالم با بيماران را از جمله راه هاي پيشگيري از بروز اين بيماري عنوان كرد و افزود: براي بيماران استراحت كامل و مصرف مايعات فراوان توصيه مي شود.
**مرغداري هاي استان قزوين از وجود آنفلوانزاي پرندگان عاري است
مديركل دامپزشكي قزوين در اين رابطه اظهار كرد: با انجام تدبيرهاي لازم و مراقبت هاي دامپزشكي و نيز توصيه هاي مكرر به مرغداران، هم اكنون مرغداري هاي صنعتي و سنتي قزوين از وجود اين بيماري عاري هستند.
بهمن نقيبي افزود: براساس بررسي ها و آزمايش هاي صورت گرفته در سطح مرغداري هاي صنعتي و سنتي، در حال حاضر هيچ گونه بيماري آنفلوانزا مرغي در اين واحدها مشاهده نشده است.
وي اضافه كرد: سال گذشته در استان قزوين 2 فاز بيماري را شاهد بوديم كه فاز نخست در اوايل تير ماه در پنج واحد صنعتي و در فاز دوم نيز 39 واحد صنعتي به همراه 26 واحد روستايي درگير اين بيماري شدند.
به گفته وي، پنج واحد پرندگان آزاد پرواز از جمله كلاغ به اين بيماري مبتلا شدند كه در مجموع 70 واحد دامي سال گذشته در سطح استان قزوين به اين بيماري مبتلا شدند.
نقيبي ادامه داد: طي سال گذشته همچنين حدود 2 ميليارد ريال غرامت از سوي سازمان دامپزشكي به پرورش دهندگان طيور بومي در اين استان پرداخت شده است.
وي افزود: همچنين 49 ميليارد ريال غرامت به واحدهاي صنعتي كه اقدام به معدوم سازي كرده بودند توسط اين اداره كل پرداخت و صندوق بيمه كشاورزان نيز 320 ميليارد ريال در واحدهاي صنعتي بيمه شده برآورد خسارت كرده كه بخشي از آن تاكنون پرداخت شده است.
مديركل دامپزشكي استان قزوين با اشاره به اينكه فعاليت بازار پرنده فروشان در قزوين عامل مهمي در بروز بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان است، اظهار كرد: در مكاتبه هاي صورت گرفته با دستگاه قضايي از ارديبهشت ماه امسال هرگونه خريد و فروش پرنده بومي در بازار قزوين ممنوع شده و در صورت مشاهده با عاملان آن برخورد مي شود.
استان قزوين سالانه پذيراي هزاران گونه پرنده مهاجر زمستان گذر در تالاب و آبگيرهاي خود است كه با خود خطر آنفلوانزا به همراه دارند.
براساس آخرين آمارها، استان قزوين داراي 25 واحد مرغ مادر گوشتي به ظرفيت يك ميليون و 535 هزار قطعه، چهار واحد مرغ مادر تخم گذار به ظرفيت 620 هزار قطعه، 682 واحد مرغ گوشتي به ظرفيت 13ميليون و 33 هزار و 960 قطعه و 59 واحد مرغ تخم گذار به ظرفيت هفت ميليون و 509 هزار قطعه است.
همچنين هفت واحد كارخانه جوجه كشي به ظرفيت 51 ميليون و 860 هزار قطعه در اين استان فعال است.
7390/8054
قزوين-ايرنا-آنفلوانزاي فوق حاد طيور، بيماري عفوني پرندگان بوده و در همه نقاط جهان نيز وجود دارد و ويروس آن قدرت واگيري بالايي داشته و مي تواند با كمترين تماس و مواجهه باعث آلودگي شود.