به گزارش ايرنا، بناي قلعه گبري ديواره اي است ناهموار و زيبا كه شما را فرا مي خواند تا بر فراز آن ايستاده و پايين دست را بنگريد؛ فراز ديواره، نمايي زيبا از شهر ري و ساختمان هاي اطراف آن را در مقابل ديدگان قرار مي دهد.
آشنايي با تاريخ قلعه گبري مجابت مي كند كه در خصوص اين بناي قديمي كه به دليل ناملايمات روزگار و ضعف مديريتي به انباري تبديل شده، بيشتر بداني.
بر اساس اسناد تاريخي؛ قلعه گبري كه در جنوب شرقي شهرري در شهرك علائين واقع شده، قدمتي 2 هزار ساله دارد، اين قلعه با حدود 3 هزار مترمربع وسعت در دوره ساسانيان بنا نهاده شده است.
گفته مي شود، برج و باروهاي اين قلعه در گذر زمان و به دليل فرسايش خاك تخريب شده و امروز تنها ديوارهاي طولاني و مرتفع ساخته شده از خشت و گل اين قلعه برجاي مانده است.
پيش از پيروزي انقلاب اسلامي از مجموعه بناي تاريخي قلعه گبري به عنوان كارخانه باروت سازي استفاده ميشد كه با مرگ صاحب آن، اين قلعه در زمره موقوفات آستان عبدالعظيم حسني قرار گرفت.
در برخي كتب و اسناد تاريخي گفته شده «مردآويج زياري» بنيانگذار سلسله آل زيار (مرگ 313 شمسي) در قلعه گبري دفن شده هرچند كه هيچ نشاني از مقبره وي در اين قلعه وجود ندارد.
در گوشه و كنار قلعه، سنگ قبرهاي قديمي ديده مي شود كه هنگام اجراي طرح توسعه و به سازي گورستان هاي قديمي شهر ري به اين مكان منتقل شده است.
سنگ هايي كه بر روي برخي از آنها نام هاي همچون فرمانفرما، مستوفي و ... ديده مي شود .
برخي سنگ ها نشان از قدمتي 100 ساله دارد اما همچنان به حال خود در محوطه باز قلعه رها شده است.
احمد مسجد جامعي عضو شوراي اسلامي شهر تهران با تاكيد بر ضرورت ساماندهي قلعه گبري به خبرنگار گفت: اين قلعه تاريخي متعلق به دوره ساساني است و آثار اشكاني هم در آن ديده مي شود كه حفظ آن اهميت بسياري دارد.
وي با بيان اينكه ري بخشي از تاريخ تمدن بشري را تشكيل مي دهد و در بسياري از كتب تاريخي به اين نام اشاره شده، افزود: بسياري از انديشمندان كشورهاي مختلف اصرار دارند كه ري را ببينند و در دپارتمان هاي خود اعلام كنند كه ري را ديده اند.
وي اظهار داشت: در بيشتر كتب تاريخي و معتبر دنيا از ري و تمدن و تاريخ آن نام برده شده است.
مسجد جامعي گفت: شهرستان ري به واسطه همين پيشينه و داشتن ظرفيت مناسب فرهنگي، قابليت توسعه صنعت گردشگري در بخش هاي فرهنگي، پژوهشگري، ديني، علمي و هنري را دارد.
مسجدجامعي با اشاره به ظرفيت گردشگري قلعه تاريخي گبري تاكيد كرد: مشابه بسياري از مكان هاي تاريخي از بين رفته و يا درحال تخريب شهرستان ري در ديگر مناطق كشور به عنوان آثار ملي و يا جهاني ثبت و به جاذبه اي براي توسعه و رونق صنعت گردشگري تبديل شده است.
عضو شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينكه در ري نقاط گردشگري منحصر به فردي وجود دارد گفت: تخريب جاذبه ها و اماكان تاريخي شهرري ظلمي به تاريخ، فرهنگ و تمدن مردم اين ديار است.
حسن خليل آبادي رئيس كميته ميراث فرهنگي شوراي اسلامي شهر تهران نيز دراين خصوص گفت: اهالي منطقه نيز اجازه حضور در قلعه گبري را ندارند به نحوي كه هيچ گردشگري تا 10 متري اين محل نيز نيامده است.
وي افزود: موضوع نابساماني بناي تاريخي قلعه گبري را در جلسه شوراي شهر مطرح و نسبت به وضعيت بد اين مجموعه به مسئولان مربوطه تذكر خواهيم داد.
امير مصيب رحيم زاده رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان ري نيز در خصوص وضعيت اين بناي اين تاريخي به خبرنگار ايرنا گفت: وضعيت فعلي قلعه گبري مورد تاييد سازمان ميراث فرهنگي نيست.
وي افزود: تفاهم نامه اي در گذشته ميان سازمان ميراث فرهنگي و آستان مقدس حضرت عبدالعظيم حسني(ع) امضا شد كه بر اساس آن بايد كاربري اين قلعه فرهنگي و يا مورد تاييد ميراث فرهنگي باشد.
رحيم زاده اظهار داشت: سازمان ميراث فرهنگي براي ساماندهي اين قلعه اعلام آمادگي كرده، اما آستان بايد موافقت خود براي اجراي طرح ساماندهي را اعلام كند.
وي در پاسخ به اين سئوالي در خصوص وقف نامه اين قلعه و نيت وقف آن نيز گفت: اطلاعي از وقف نامه و يا نيت وقف ندارم اما به طور قطع تغيير كاربري قلعه به «فرهنگي» زمينه ساماندهي آن و همچنين حضور و بازديد مردم از اين مجموعه را فراهم م يكند.
تهرام/7244**1625
تهران - ايرنا- «قلعه گبري» نامي ناآشنا و فراموش شده براي گردشگران و اهالي شهرري است؛ قلعه اي تاريخي كه به انبار و كارگاه تبديل شده تا ورود هيچ مسافر و بازديدكننده اي را در خود نبيند.