تعدادی از كارگران زن استان قزوین به كارهای طاقت فرسا و مضاعف خود كه هیچ سنخیتی هم با جسم و توان آنان ندارد، گله مندند.
این عده معتقدند كه زنان كارگر به دلیل نبودن قوانین حمایتی لازم و نحوه قراردادهای كاری خود در وضعیتی به مراتب سخت تر از كارگران مرد قرار دارند.
زهرا پرهیزگاری، دختر جوان دانش آموخته رشته حقوق است كه این روزها به خاطر تعطیلی خط تولید كارخانه ای كه در آن كار می كند، مشكل دیگری به مشكلاتش اضافه شده است.
وی كه از شرایط سخت كار در واحدهای تولیدی برای زنان گله مند است، به خبرنگار ایرنا گفت: بزرگترین مشكل ما نه به خاطر رفتارهای نامناسب برخی كارفرمایان بلكه از نبودن قوانین حمایتی و مهم تر از آن كمبود اشتغال است كه موجب شده فردی حتی با وجود مدرك دانشگاهی، برای گذراندن معاش خود مجبور به كار در محیطی نامناسب با تحصیل و جنسیت خود، باشد.
وی ادامه داد: هر جا كه برای كار مراجعه كرده ام یا معرف معتبر خواسته اند و یا شرایط خاصی از نیروی جدید طلب می كنند كه چندان مناسب ما نیست.
این تنها گوشه ای از قصه یك دختر تحصیل كرده است در حالی كه زیر آسمان این شهر دختران و زنان زیادی برای برداشتن بار كوچكی از دوش خانواده و تامین مایحتاج زندگی تن به كارهای سخت و حتی مردانه در برخی واحدهای تولیدی می دهند كه حتی برای مردان نیز دشوار است.
حدیثه رستمی، یكی دیگر از دختران جوانی است كه این روزها به خاطر تعطیل شدن واحد تولیدی كه چند سال در آن مشغول بوده ،از كار بیكار شده است.
وی محیط كاری خود را به شدت مردانه عنوان كرد و ادامه داد: این در حالی است كه با وجود كار مساوی با مردان، ما از كمترین حقوق و مزایا بهره مند بودیم.
وی، طبقه بندی نشدن فعالان كارگری براساس سابقه كار را یكی دیگر از مشكلات كارگران عنوان كرد و گفت: متاسفانه در واحدهای تولیدی بین كارگری كه سال ها بر روی خط تولید كاركرده با كارگری كه تازه پا به كارگاه گذاشته از نظر دستمزد تفاوتی قائل نمیشوند.
این كارگر جوان با اشاره به رفتار نامناسب برخی كارفرماها با كارگران زن، اظهار كرد: بدرفتاری با كارگران و وضعیت بهداشت از جمله مسائلی است كه كارگران زن در واحدهای تولیدی با آن روبه رو هستند.
به گفته وی، متاسفانه با تعدیل نیروی كار، فشار مضاعف بر نیروهای دیگر بیشتر شده و آن وقت كارگران مجبورند كارهای بیشتری را كه چندان تناسبی هم با توان جسمی آنها ندارد را انجام دهند.
این كارگر بیكار شده قزوینی اظهار كرد: متاسفانه برخی از كارفرماها برای گرفتن وام تولید اقدام به تعدیل نیروهای خود كرده و پس از دریافت وام برای افزایش تولید خود، دست به استخدام های جدید می زنند.
** عدم آگاهی از حقوق قانونی، مشكل زنان كارگر است
دبیر اتحادیه زنان كارگر قزوین در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: كارگران زن با وجود آنكه دوشادوش مردان در واحدهای تولیدی كار می كنند از نظر دستمزد با مردان مساوی نیستند.
فاطمه پورنو افزود: متاسفانه آگاهی نداشتن به حقوق قانونی در بین این افراد موجب شده تا حتی هیچ اطلاعی از پرداخت بیمه خود در فیش حقوقی نداشته و به همین جهت و برای جلوگیری از اخراج از سوی كارفرما، راضی به شكایت هم نمی شوند.
به گفته وی، قراردادهای موقت در سه دهه اخیر موجب شده تا كارگران زن از امنیت شغلی محروم شوند كه همین مساله در افت كیفیت كالاهای تولیدی به گفته برخی كارشناسان نیز موثر بوده است.
وی، عقد قراردادهای سفید امضا و پرداخت سفته برای استخدام را یكی دیگر از مشكلات كارگران زن دانست و اظهار كرد: زنان جامعه كارگری اغلب سرپرست خانوار بوده و در عین حال نیز با ساعت های كار طولانی روبرو هستند اما بسیاری از حقوق و مزایا شامل حال آنان نمی شود.
وی ادامه داد: یكی از اصلی ترین خواسته های زنان كارگر مزد مساوی در برابر كار مساوی با مردان است كه در هیچ لایحه ای به آن اشاره نشده است.
وی خشونت علیه زنان و تبعیض جنسیتی را نیز یكی دیگر از مشكلات این افراد دانست و گفت: گاهی كارفرمایان در مقابل كوچكترین خطایی از سوی كارگر، با وی بدرفتاری می كنند كه این نوع برخوردها به هیچ عنوان زیبنده یك زن كارگر ایرانی نیست.
**بخش بزرگی از زنان كارگر سرپرست خانوار هستند
دبیر خانه كارگر قزوین نیز با بیان اینكه اكثر زنان كارگر، سرپرست خانوار هستند، گفت: بسیاری از این افراد دختران جوانی هستند كه به خاطر كاهش فشار مالی از دوش خانواده و كمك به والدین اقدام به كار در واحدهای تولیدی كرده و شرایط سخت كار در كارگاه ها و كارخانجات را تحمل می كنند.
عیدعلی كریمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این مساله موجب شده تا كارفرمایان هم از این رویه سوء استفاده كرده و كارهایی سخت و نامناسب را با وضعیت جسمی زنان بر دوش آنان نهاده و كمترین امكانات را هم در اختیارشان بگذارند.
وی اضافه كرد: سال های قبل مهدكودك هایی به منظور نگهداری از فرزندان این كارگران در نزدیكی كارخانه ها وجود داشت كه سالیان درازی است برچیده شده اما خلأ وجود آنها در شهرهای صنعتی استان بسیار احساس می شود.
وی با بیان اینكه بسیاری از زنان كارگر به خاطر از دست ندادن شغل خود جرات شكایت از كارفرما را چه از لحاظ سختی كار و چه بیمه نشدن ندارند، افزود: در این زمینه خواستار تقویت بازرسی های اداره كار از كارخانه ها شده ایم تا نظارت جدی تری بر نحوه قراردادهای كارگران و راستی آزمایی از قراردادهای آنان داشته باشد.
** 27هزار و 206 زن بیمه شده اجباری در قزوین
مدیركل تامین اجتماعی قزوین از وجود 27 هزار و 206 زن بیمه شده اجباری در استان خبر داد و گفت: آمار ما از زنان كارگر تنها مربوط به بیمه شدگان است.
سیروس نصیری با اشاره به بازرسی های انجام شده این سازمان از وضعیت بیمه این افراد، افزود: هدف از انجام بازرسی از كارگاه ها، شناسایی بیمه شدگان مشمول قانون تأمین اجتماعی و فراهم كردن امكان استفاده آنان از مزایای مندرج در قانون است.
وی اضافه كرد: كارفرمایان مكلفند صورت مزد، حقوق و مزایای بیمه شدگان، همچنین دفاتر و مدارك را هنگام مراجعه بازرس صندوق تامین اجتماعی در اختیار وی بگذارند.
وی ادامه داد: براساس قانون، سازمان تامین اجتماعی كارگاه های زیر 50 نفر را بازرسی می كند و كارفرماها نیز مكلفند لیست حق بیمه افراد شاغل كارگاه خود را در موعد مقرر به تامین اجتماعی ارسال كند.
وی اظهار كرد: علاوه بر بازرسی های تامین اجتماعی، انتظار داریم كارگران در صورت مواجهه با هرگونه مشكل جهت دفاع از حق و حقوق خود این سازمان را در جریان كار گذاشته تا در كوتاه ترین زمان ممكن به شكایت آنها رسیدگی شود.
استان قزوین دارای سه هزار و 600 واحد تولیدی است.
7388/8054/6012
قزوین - ایرنا - مسیر پر پیچ و خم زندگی چاره ای جز كار در محیط های سخت و متفاوت را برای آنان باقی نگذاشته تا جایی كه گاهی حتی همسان و برابر با مردان به فعالیت در كارگاه های تولیدی می پردازند.