۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۸:۰۸
کد خبر: 82905133
T T
۰ نفر
درآمد تبليغات و حق پخش؛ حقوق از دست رفته باشگاه ها

تهران - ايرنا - هفدهمين دوره ليگ برتر در حالي با قهرماني پرسپوليس و سقوط تيم هاي نفت تهران و مشكي پوشان خراسان به ليگ يك پايان يافت كه به رغم گذشت 17 سال از اين مسابقات، حقوق باشگاه ها در برخورداري از تبليغات محيطي، حق پخش تلويزيوني و بليت فروشي همچنان ناديده گرفته مي شود.

به گزارش ايرنا، چنانچه بخواهيم به مشكلات ناتمام فوتبال باشگاهي به خصوص در ليگ هفدهم بپردازيم، به منتفع نبودن باشگاه ها از حق پخش تلويزيوني، درآمدزايي از تبليغات محيطي دور زمين فوتبال، بليت فروشي، فروش لباس هاي ورزشكاران و استفاده از قوانين كپي مي رسيم.
همچنين چالش فرهنگي جلوگيري از حضور بانوان در ورزشگاه ها خود داستان ديگري است. اين در حالي است كه تمام اين مسائل در دنياي حرفه اي فوتبال حل شده اما در كشور ما بليت فروشي رقابت هاي فوتبال به نحوي است كه عوايد آن به صورت كامل نصيب باشگاه ها نشده و حتي در زمان برگزاري بيشتر رقابت ها در ورزشگاه هاي كشور، هواداران مجبورند زمان زيادي را براي دريافت بليت صرف كند كه چنين شرايط سبب بي نظمي و كلافه شدن و سرانجام واكنش تماشاگر با پرخاشگري در جريان بازي مي شود.
«امير واعظ آشتياني» معاون اسبق سازمان تربيت بدني در اين باره به خبرنگار ايرنا مي گويد: در ليگ هاي معتبر فوتبال دنيا، بليت فصل رقابت ها را با تخفيف پيش فروش مي كنند تا هم باشگاه و هم هوادار دوطرفه سود ببرند و هواداران مي توانند با در دست داشت كارت هواداري از فروشگاه هاي معتبر لباس و حتي مواد غذايي با تخفيف خريد كنند. اما متاسفانه به دليل عدم ساماندهي تعداد زياد هواداران فوتبال در كشور، باشگاه و هوادار سود دو طرفه به يكديگر نمي رسانند و جالب اينكه گاهي اوقات براي كشاندن هوادار به ورزشگاه بليت هاي مسابقه رايگان اعلام مي شود. البته در اين خصوص سازمان هاي ورزشي و مديران مسئول نيز خوب عمل نكرده اند.
حق پخش تلويزيوني، ديگر موضوع بسيار حائز اهميت براي باشگاه هاي فوتبال است كه قطعا اگر باشگاه از عوايد آن سود مي بردند، شاهد وضعيت نامطلوب مالي بعضي از تيم هاي ليگ برتري نبوديم و پرونده هاي شكايت بازيكنان خارجي شاغل در ليگ ايران بر روي ميز مسئولان فيفا انباشته نمي شد.
بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، صدا و سيما و وزارت ورزش موظف شده اند در سال نخست اجراي برنامه موضوع حق پخش تلويزيوني را به ويژه براي مسابقات ليگ حل كنند و رايزني هاي گسترده اي نيز وزارت ورزش و جوانان و فدراسيون فوتبال با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و حتي مجمع تشخيص مصلحت نظام انجام دادند تا سازمان صدا و سيما مجاب به پرداخت حق پخش مسابقات شود، اما مسئولان صدا و سيما مدعي هستند كه به دليل مشكلات اقتصادي سال هاي اخير، درآمد ناچيزي داشته و قادر به پرداخت حق پخش نيستند. اين نهاد معتقد است اگر تلويزيون مسابقات ورزشي به ويژه فوتبال را به صورت زنده پخش نكند؛ فدراسيون فوتبال، سازمان ليگ و باشگاه هاي ورزشي قادر به جذب حامي مالي نخواهند بود و حتي تلويزيون خواهان دريافت بخشي از درآمد حاصله از سوي فدراسيون فوتبال، سازمان ليگ و باشگاه ها است. صدا و سيما اين شرايط را تا آنجا پيش برده كه حتي شنيده مي شود رشته هاي غير فوتبالي بعضا حاضر شده اند براي پخش مسابقات خود به صدا و سيما پول بدهند.
تبليغات محيطي يكي ديگر از مهمترين دغدغه هاي فوتبال باشگاهي كشور است كه تيم هاي فوتبال از درآمد آن هنوز برخوردار نشده اند و چالش هاي زيادي در اين موضوع بوجود آمده است. زيرا به دليل حضور شركت هاي واسط بين فدراسيون فوتبال، سازمان ليگ و باشگاه هاي فوتبال درآمد حاصله از تبليغات محيطي هيچ گاه به كمك باشگاه ها نيامده تا شركت هاي مذكور با ادعاي ضرر و زيان از دادن حق تبليغات به باشگاه ها طفره بروند. اين موضوع تا آنجا پيش رفته كه حتي مديران باشگاه هاي استقلال و پرسپوليس اعلام كرده اند تاكنون يك ريال هم از تبليغات محيطي دريافت نكرده اند. حتي شركت مسئول تبليغات محيطي ورزشگاه هاي فوتبال نيز به دليل بدعهدي در تعهدات خود، سال گذشته به پرداخت 300 ميليارد ريال در وجه سازمان ليگ فوتبال ايران و 15 ميليارد ريال در حق دولت محكوم شد.
بر همين اساس سازمان ليگ در نظر دارد در دوره جديد و هجدهم فوتبال موضوع تبليغات محيطي را خود در دست بگيرد و بايد ديد سرانجام برنامه هاي اين سازمان براي رسيدن باشگاه به حقوق حقه خود به كجا خواهد رسيد.
ممنوعيت حضور بانوان در ورزشگاه هاي فوتبال نيز از ديگر چالش هاي طولاني اين ورزش پرطرفدار است كه در ليگ هفدهم به اوج خود رسيد و پاي بعضي از نمايندگان مجلس را هم به اين ماجرا كشاند. تا آنجا كه پيش از شهرآورد 86 «پروانه سلحشوري» عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در گفت وگويي با خانه ملت ابراز اميدواري كرد كه مشكل حضور نيافتن بانوان در ورزشگاه ها هر چه زودتر حل شود.
او همچنين گفته بود، امروزه فوتبال تبديل به يك صنعت شده كه بسياري از افراد از آن كسب درآمد مي‌كنند و بايد شرايطي را فراهم كنيم كه هر چه زودتر حضور زنان در ورزشگاه ها صورت بگيرد.
«بيژن ذوالفقارنسب» مشاور وزير ورزش و جوانان هم در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: فدراسيون فوتبال مدت زمان زيادي است كه پيگير حضور بانوان در ورزشگاه ها است و شايد فدراسيون هاي قبلي نيز براي اين هدف تلاش كردند. اما لازم است كارگروهي توانمند با حضور همه اصحاب فكر و انديشه از روحانيون، دانشگاهيان، سياسيون و ديگر كارشناساني كه نظر آنها براي جامعه قابل احترام است تشكيل شود و آنها نيز براي متقاعد كردن تصميم گيران سياست هاي كشور در خصوص حضور بانوان در ورزشگاه ها تلاش كنند.
وي افزود: بسياري از خانواده هاي ايراني در كنار يكديگر به سينما، تئاتر و كنسرت هاي موسيقي مي روند و هيچ مشكلي نيز پيش نمي آيد. اما در ورزشگاهي كه روح سلامت و شادابي و تا حدودي روحيه پهلواني در آن جاري و ساري است، زنان محروم از حضورند كه لازم است براي حل اين مشكل، نرمش تصميم گيرنده ها ديده شود. البته لازم است ابتدا زيرساخت هاي ورزشگاه هاي كشور اصلاح شده و با تغييرات اساسي در اين زمينه، شرايط حضور بانوان فراهم شود.
نبود وسايل مكانيزه براي چك و كنترل هواداران در زمان ورود به ورزشگاه ها از ديگر معايب ليگ هاي فوتبال كشور به خصوص در ليگ هفدهم بوده كه ساليان زيادي همچنان ادامه دارد.
ذوالفقارنسب در اين باره خاطرنشان كرد: هنگام ورود تماشاگران به ورزشگاه ها، كنترل و چك آنها به صورت دستي انجام مي شود كه لازم است اين مهم به صورت مكانيزه انجام گيرد تا هرگونه وسيله آتش زا و ممنوعه شناسايي و از تماشاگران خاطي گرفته شود تا شاهد پرتاب سنگ و نارنجك به داخل زمين مسابقه در زمان انجام بازي هاي مهم نباشيم.
ورزشي**9029**1368