۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۹:۵۵
کد خبر: 82906299
T T
۰ نفر

آمریكا عامل تولید و قاچاق مواد مخدر در مثلث طلایی

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۹:۵۵
کد خبر: 82906299
آمریكا عامل تولید و قاچاق مواد مخدر در مثلث طلایی

كوالالامپور - ایرنا - بررسی ها و گزارش های مختلف رسانه ای و تحقیقاتی نشان می دهد كه آمریكا مهمترین عامل تولید ، قاچاق و تجارت مواد مخدر سنتی و صنعتی در منطقه مثلث طلایی جنوب شرق آسیا (تایلند ، لائوس و میانمار) بوده است.

بر اساس گزارش های سازمان های بین المللی اكنون درمثلث طلایی ، 60 درصد تریاك مصرف شده در جهان تولید می شود.
طبق گزارش اداره مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل 2017 ، در جنوب شرق آسیا سالانه بیش از 100 میلیارد دلار تجارت غیرقانونی شامل جرایمی نظیر قاچاق مواد مخدر و قاچاق انسان انجام می شود كه از مجموع تولید ناخالص داخلی سه كشور كامبوج ، لائوس و میانمار بالاتر است.
رسانه های منطقه در سال های اخیر همواره گزارش هایی از بزرگترین كشفیات محموله های مواد مخدر در جنوب شرق آسیا به ویژه ماری جوانا از این سه ضلع مثلث منتشر كرده اند.
اگرچه تایلند به عنوان یكی از اضلاع مثلث طلایی (لائوس و میانمار)، تولید مواد مخدر در جنوب شرق آسیا در برخی ادوار جنگ علیه این مواد را رسما پیگیری می كرد، اما اكنون اپیدمی ماده مخدر متامفتامین(یابا) در این كشور به گونه ای است كه قوانین و اقدامات سختگیرانه نیز تاكنون نتوانسته مانع از گسترش تولید، مصرف و قاچاق آن در این كشور شود .
درسال های اخیر اظهارات دیگری هم توسط مسئولان تایلندی نیز مطرح شده كه از آن به عنوان چراغ سبزی برای رونق بیشتر مواد مخدر در این كشور تلقی شده است.
'پیابون كومچایا' وزیر دادگستری تایلند در سال 2016 اعلام كرد كه جهان جنگ علیه مواد مخدر را كنار گذاشته است.
وی نه تنها توصیه كرد كه جنگ علیه این ماده مخدر برداشته شود بلكه از مسئولان این كشور خواست تا به این ماده مخدر به عنوان ابزاری در روش های درمانی نگریسته شود.
آمریكا نیز درسال های گذشته مدعی شده است كه به كشورهای منطقه مثلث طلایی و همسایگان آنها برای مقابله با تولید و قاچاق مواد مخدر كمك می كند.
اما این سوال مطرح است آمریكا كه اكنون سیاست های سختگیرانه ای علیه قاچاق مواد مخدر از جنوب شرق آسیا به سواحل خود را به موقع اجرا گذاشته است، چه نقشی در توسعه تولید و تجارت غیرقانونی مواد مخدر در جنوب شرق آسیا داشته است؟
تاریخ روابط واشنگتن – بانكوك نشان می دهد كه آمریكا در دهه 1960 پایگاههای نظامی خود را در تایلند بنا كرد و دهها هزار نفر از نظامیان این كشور در طی این سالها در این كشور جنوب شرق آسیا به طور دائم مستقر شدند.
پس از ورود و حضور مستمر نیروهای نظامی آمریكا در تایلند بود كه عرصه تولیدات كشاورزی در تایلند تغییر كرد و بسیاری از زمین های كشاورزی این كشور به تولید مواد مخدر به ویژه تریاك اختصاص یافت.
گسترش روزافزون تولید مواد مخدر به ویژه تریاك در این ساله ها صرفا به تایلند ختم نشد و آمریكایی ها برنامه ها و دایره فعالیت خود را در لائوس و كامبوج نیز به طور همزمان دراین زمینه پیش بردند.
به نوشته نشریه تخصصی دیپلمات ، دخالت مستقیم و سازمان یافته نظامیان آمریكا در عرصه مواد مخدر در این منطقه سبب شد تا تولیدات مواد مخدر از شكل سنتی به مرحله صنعتی پای گذاشته و همزمان تجارت آن نیز علاوه بر داخل منطقه جنوب شرق آسیا به اروپا و حتی شهرهای مختلف و قاره آمریكا نیز راه پیدا كند.
گسترش صنعت تولید ماری جوانا در تایلند و كشورهای همسایه مانند لائوس ، كامبوج و میانمار ،سبب شد تا این ماده مخدر بسیار ارزان و رقابتی در این منطقه تولید شده و دسترسی آسان و تجارت سودآور آن بسیاری از افراد را در این منطقه فقیر نشین به سمت قاچاق بسیار سودآورمواد مخدر سوق دهد.
به گزارش مجله تایم آمریكا، آمریكایی ها پس از حضور طولانی مدت در تایلند دو صنعت مواد مخدر و ساخت مشروبات الكی را در این كشور به طور سازمان یافته مورد پیگیری و گسترش قرار دادند كه این گونه اقدامات در همسایگان فقیر تایلند نیز مورد استقبال قرار گرفت.
بر اساس گزارش لوس آنجلس تایمز، اولین محموله های مواد مخدر شامل ماری جوانا تایلند در دهه 1960 از طریق دفاتر پستی ارتش آمریكا به شهرهای مختلف این كشور رسید.
تفاوت میان ماری جوانای تولید شده در تایلند و مواد مخدر مشابه تولید شده در كامبوج و ویتنام تنها در اضافه كردن برخی موادصنعتی بود كه سبب گسترش مصرف آن در آمریكا و دیگر كشورهای جهان می شد اما این نكته حایز اهمیت این بود كه نظامیان آمریكایی در سالهای طولانی این سه كشور را به پایگاه تولید انواع مواد مخدر صنعتی تبدیل كردند كه وجود دو عامل كارگر و شرایط تولید ارزان تجارت سودآوری را برای آنها به همراه داشت.
یكی از شركت های آمریكایی درسال 1967 میلادی اعلام كرد كه اولین سیگار ماری جوانا را تولید كرده است.
طبق گزارش مجله تایم، ماری جوانایی كه در تایلند به ازای هر كیلو سه دلار فروخته می شد به راحتی در شهرهای آمریكا حدود 4 هزار دلار در هركیلو دراوایل دهه 1970 فروخته شد.
تقاضاهای خارجی برای دریافت مواد مخدر به ویژه توسط آمریكا باعث شد كه تایلند كه از جمله كشورهای فقیر جنوب شرق آسیا بود در دهه 1970 و 80 بیش از هر زمان دیگری به سمت تولید مواد مخدر و پس از آن مواد روانگردانی مانند یابا (متامفتامین) برود.
شمال منطقه سواحل مكونگ تایلند در ادوار حضور آمریكاییها دراین كشور به یكی از مناطق اصلی تولید این ماده مخدر تبدیل شد.
شرایط آب و هوایی نیز برای كشت مواد مخدر در جنوب شرق آسیا نیز مساعد بوده است به همین دلیل لائوس، تایلند، ویتنام و كامبوج شاهد گسترش مزارع كشت این مواد بوده اند.
برخی قوانین در تایلند نیز در مقابله با مواد مخدر بازدارندگی لازم را ندارد. براساس قانون 1934 تایلند در مورد ماری جوانا، مجازات برای كشت هر مقدار از این گیاه نمی تواند بیش از یكسال باشد، از این رو كشت خانگی این ماده نیز در منطقه مثلث طلایی بسیار گسترش پیدا كرده است.
اما از دهه 1980 دولت آمریكا كه با معضل قاچاق روز افزون ماری جوانا به سواحل خود و گسترش مصرف ماری جوانا درمیان جوانان ومردم این كشور روبه رو شد از تایلند خواست تا برنامه مقابله با مواد مخدر را جدی بگیرد.
گارد ساحلی آمریكا فقط در سال 1988، هشت كشتی بزرگ را بیش از 463 هزار پوند (210 هزار كیلوگرم ) ماری جوانا را از كشورهای جنوب شرق آسیا به سواحل آمریكا منتقل كرده بودند، دستگیر كردند.

مواد مخدری كه در منطقه مثلث طلایی تولید می شود در مسیرهای مختلفی به جریان می افتد ،از جمله اینكه از طریق كشورهای جنوب شرق آسیا به دیگر نقاط مختلف جهان به ویژه استرالیا، آمریكای شمالی و اروپا قاچاق می شود.
براساس برآورد سازمان ملل متحد كشت خشخاش در مزارع منطقه مثلث طلایی به ویژه میانمار از سال 2006 تاكنون سه برابر شده و تقریبا به 150 هزار هكتار افزایش یافته و میانمار پس از افغانستان دومین تولید كننده تریاك در جهان است.
طبق گزارش رسانه های آسیایی ویتنام كه درهمسایگی مثلث طلایی مواد مخدر درجنوب شرق آسیا قرار دارد اولین مسیر برای خروج و فروش مواد مخدر از منطقه مثلث طلایی محسوب می شود.
ویتنام به دلیل فعالیت گسترده ترانزیتی قاچاقچیان مواد مخدر دراین مسیر یكی از سخترین قوانین متربط با قاچاق مواد مخدر را به موقع اجرا گذاشته است كه براساس آن حمل ، نگهداری و قاچاق مواد مخدر بیش از 600 گرم مجازات مرگ را درپی دارد.
این قانون به دلیل گسترش پدیده قاچاق مواد مخدر اكنون به اكثر كشورهای این حوزه جغرافیایی مانند مالزی، اندونزی ، سنگاپور و... نیز سرایت پیدا كرده است.
گزارش سازمان ملل در مورد تولید مواد مخدر در منطقه مثلث طلایی كه در آن مرزهای تایلند، میانمار و لائوس با یكدیگر پیوند خورده نیز تكان دهنده است.
براین اساس تجارت سالانه مواد مخدر در این منطقه بیش از 16 میلیارد دلار برآورد شده است.
مثلث طلایی در سال های اخیربه ویژه پس از سال 2015 تاكنون، به سمت تولیدات مواد مخدر صنعتی مانند متامفتامین نیز پیش رفته است.
تایلند به طور مثال در سال جاری یكی از بزرگترین محموله های قاچاق ماده مخدر متامفتامین را كه از آن به عنوان شیشه نیز یاد می شود به ارزش بیش از 22 میلیون دلار را كشف كرد.
'فیلیپ آگه' یكی ازماموران سازمان جاسوسی آمریكا 'سی آی ای ' در اظهارات و مقالات متعددی در مورد اقدامات مجرمانه این سازمان جاسوسی در كشورهای دیگر جهان به ویژه نقش آن در توسعه مواد مخدر در جنوب شرق آسیا ارائه كرده است.
وی این سازمان جاسوسی را یكی از مهمترین عوامل توسعه كشت ، تجارت و قاچاق مواد مخدر در جنوب شرق آسیا معرفی كرده است.
وی همچنین از جرج بوش پدر به عنوان یكی از مهمترین مسئولان آمریكایی در تجارت غیرقانونی مواد مخدر درآمریكا یاد كرده است كه اكثریت این مواد از جنوب شرق آسیا به این كشور وارد می شود.
این عضو سازمان جاسوسی سیا تاكید كرده است كه این سازمان علاوه بر ورود مستقیم در تجارت مواد مخدر ، ارتش های خصوصی مسئول حافظت از مزارع و یا آزمایشگاههای تولید مواد مخدر در منطقه مثلث طلایی را آموزش داده است.
به گفته وی اكثر هروئین وارد شده به آمریكا از منطقه مثلث طلایی به این كشور وارد می شود و مواد مخدر این منطقه از مسیرهای مختلف ازجمله آمریكا به آمریكای جنوبی و مركزی نیز قاچاق می شود.
درحالیكه برخی از رسانه های غربی درسال 2008 اعلام كردند 'آگه' كه بیشتر فعالیت های جاسوسی خود را در آمریكای لاتین انجام می داد در كوبا در گذشته است ، اما تعدادی دیگر از رسانه های بین المللی خبر از كشته شدن وی در این كشور را دادند.
آساق **1599