۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۸:۲۶
کد خبر: 82907279
T T
۰ نفر

اصفهان دارای رتبه چهارم بیكاری كشور است

۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۸:۲۶
کد خبر: 82907279
اصفهان دارای رتبه چهارم بیكاری كشور است

اصفهان- ایرنا- نتایج طرح آمارگیری نیروی كار در سال 96 نشان می دهد كه برغم اجرای طرح های اشتغال زادر سال های اخیر به سبب مهاجرت و خشكسالی ، استان اصفهان در رتبه چهارم نرخ بیكاری كشور قرار دارد.

به گزارش ایرنا، اشتغال و بیكاری از موضوع های اساسی اقتصاد هر كشور است به گونه ای كه افزایش اشتغال و كاهش بیكاری به عنوان یكی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع تلقی می شود.
نرخ بیكاری نیز یكی از شاخص هایی است كه برای ارزیابی شرایط اقتصادی كشور مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل طرح آمارگیری نیروی كار به صورت فصلی و سالانه در كشور و استان ها اجرا می شود.
نرخ بیكاری عبارت است از نسبت جمعیت بیكار به جمعیت فعال (شاغل و بیكار).
بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی كار در سال 96 كه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اصفهان منتشر شده است، اصفهان با نرخ بیكاری 14.4 درصد چهارمین استان كشور در این شاخص اقتصادی محسوب می شود.
بر اساس نتایج این طرح، متوسط نرخ بیكاری كشور در سال 96 معادل 12.1 درصد و بالاترین نرخ بیكاری به ترتیب مربوط به استان های كرمانشاه 21.6، چهارمحال و بختیاری 20.8، خوزستان 14.7، اصفهان 14.4 و آذربایجان غربی 14.3 بوده است.
كمترین نرخ بیكاری در سال گذشته متعلق به استان های سمنان و مركزی با 7.9 درصد بوده است.
اگر به نتایج طرح آمارگیری نیروی كار در سال 95 نگاهی بیندازیم می بینیم كه نرخ بیكاری استان اصفهان در این سال 14.6 درصد بوده و در رتبه پنجم در بین استان ها از نظر نرخ بیكاری قرار گرفته است.
متوسط نرخ بیكاری در كشور در سال 95 معادل 12.4 درصد و بالاترین نرخ بیكاری مربوط به استان های كرمانشاه 22 درصد، چهارمحال و بختیاری 20.2 درصد، اردبیل 15.3 درصد، كردستان 15.2 درصد و اصفهان 14.6 درصد بوده است.
همچنین بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی كار، نرخ مشاركت اقتصادی در سال 96 در كشور 40.3 و در استان اصفهان 41.3 درصد بوده و اصفهان در این شاخص در رتبه یازدهم در میان استان های كشور قرار دارد.
جمعیت فعال اقتصادی شامل تمام افراد 10 ساله و بیشتر است كه در هفته تقویمی قبل از هفته آمارگیری (هفته مرجع) طبق تعریف كار، در تولید كالا و خدمات مشاركت داشته (شاغل) و یا از قابلیت مشاركت برخوردار بوده اند (بیكار).
این در حالی است كه نرخ مشاركت اقتصادی در سال 95 در كشور 39.4 درصد و در استان اصفهان 40.4 درصد (با رتبه یازدهم در میان استان ها) بوده و این آمار نشان می دهد كه جمعیت آماده و جویای كار در این یك سال، افزایش یافته است.

*** روند نزولی نرخ بیكاری در اصفهان
نگاهی دقیق تر به نتایج طرح آمارگیری نیروی كار در سال 96 در استان اصفهان نشان می دهد كه با وجود افزایش نرخ مشاركت اقتصادی و جمعیت جویای كار، نرخ بیكاری در فصول مختلف سال گذشته روند نزولی را به خود دیده است.
بر اساس نتایج این طرح، نرخ بیكاری در این استان در فصول چهارگانه بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 16.1، 14، 13.7 و 13.9 درصد بوده است.
نرخ بیكاری در كشور نیز در فصول چهارگانه سال گذشته به ترتیب 12.6، 11.7، 11.9 و 12.1 درصد بوده است.

*** كاهش اشتغال در كشاورزی و افزایش اشتغال در بخش خدمات و صنعت
بررسی نتایج طرح آمارگیری نیروی كار نشان می دهد كه سهم اشتغال در بخش كشاورزی در استان اصفهان در سال 96 نسبت به سال 95 كاهش یافته است.
سهم اشتغال استان در بخش كشاورزی در سال 95 معادل 11 درصد بوده كه در سال 96 به 10.2 درصد كاهش یافته است.
از طرفی سهم اشتغال در بخش خدمات و صنعت در این استان افزایش یافته به طوریكه در بخش خدمات از 45.4 درصد در سال 95 به 45.9 درصد در سال 96 و در بخش صنعت از 43.6 درصد به 43.8 درصد رسیده است.
هرچند بررسی آمار در كل كشور نیز نشان می دهد كه سهم اشتغال در بخش كشاورزی كاهش یافته به طوریكه از 18 درصد در سال 95 به 17.6 درصد در سال 96 تنزل یافته كه دلیل آن بدون شك، كاهش منابع آبی و خشكسالی های اخیر بوده است.
سهم اشتغال در كشور در بخش صنعت در سال 95 معادل 31.9 درصد و در سال 96 معادل 32 درصد و در بخش خدمات در سال 95 معادل 50.1 درصد و در سال 96 معادل 50.4 درصد بوده است.
در بررسی فصلی سهم اشتغال سال 96 نیز كاهش سهم اشتغال در بخش كشاورزی اصفهان به طور كامل مشاهده می شود به طوریكه این سهم در بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 10.8، 10.3، 10.5 و 9.3 درصد بوده است.
سهم اشتغال در استان اصفهان در بخش صنعت نیز در فصول چهارگانه به ترتیب 42.8، 43.6، 44.5 و 44.4 درصد و در بخش خدمات به ترتیب 46.4، 46.1، 45 و 46.2 درصد در سال 96 بوده است.

*** بخش كشاورزی، عامل تاثیر گذار در نرخ بیكاری اصفهان
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اصفهان با اشاره به نتایج طرح آمارگیری نیروی كار در سال 96 گفت: تجزیه و تحلیل این آمار نشان می دهد كه با وجود همه تلاش های انجام شده در استان، كاهش سهم اشتغال در بخش كشاورزی اجازه نداد كه نرخ بیكاری بیشتر از 0.2 درصد كاهش یابد.
محمد رضا لعلی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: ما انتظار كاهش بیشتری در نرخ بیكاری استان اصفهان حتی تا 13.8 درصد را داشتیم اما با توجه به مسئله آب و خشكسالی های اخیر و كاهش سهم اشتغال در بخش كشاورزی، این اتفاق نیفتاد.
وی بیان كرد: سهم اشتغال در بخش صنعت در استان به طور تقریبی ثابت مانده و در بخش خدمات كمی افزایش یافته و این موضوع نشان دهنده تلاش و جدیت دولت در اشتغالزایی با وجود مشكلات است.
این كارشناس با تاكید بر اینكه نرخ بیكاری را به تنهایی نمی توانیم بررسی كنیم، گفت: یكی دیگر از دلایل كاهش كم نرخ بیكاری در اصفهان با توجه به همه اقدام ها و حمایت های انجام شده، افزایش نرخ مشاركت اقتصادی است.
لعلی توضیح داد: افزایش نرخ مشاركت اقتصادی نشان دهنده اضافه شدن افراد فعال اقتصادی به سهم جمعیت جویای كار است كه اگر متناسب با آن فرصت شغلی ایجاد نشود، نیروی بیكار و در نتیجه نرخ بیكاری بالایی خواهیم داشت.
وی با بیان اینكه نرخ مشاركت اقتصادی در استان اصفهان در سال 96 نسبت به سال 95 حدود یك درصد افزایش یافت، تصریح كرد: با وجود این افزایش و همچنین افزایش بیكاری در بخش كشاورزی استان، اقدام های دولت در بخش خدمات و صنعت منجر به ایجاد ظرفیت نسبی خوبی برای اشتغال شد تا اجازه ندهد كه نرخ بیكاری استان در سال 96 نسبت به سال 95 افزایش یابد.
كارشناسان اقتصادی نیز دلایلی مانند بالا بودن نرخ مهاجرت و خشكسالی یك دهه گذشته را از جمله دلایل بالاتر بودن نرخ بیكاری استان اصفهان در مقایسه با متوسط كشوری می دانند.
دولت های یازدهم و دوازدهم در سال های اخیر، حمایت از واحدهای صنعتی مانند اجرای طرح های رونق و رفع موانع تولید، ارائه بسته های حمایتی و تسهیلات مالی به صنایع كوچك و متوسط و طرح اشتغال فراگیر را با هدف حمایت از تولید داخلی و كاهش نرخ بیكاری در دستور كار خود قرار دادند.
به گفته مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان، پارسال حدود یكهزار واحد تولیدی در این استان تسهیلاتی به ارزش یكهزار و 480 میلیارد تومان از محل طرح رونق تولید و بطور مستقیم از بانك ها دریافت كردند به طوریكه، اصفهان رتبه نخست كشوری را در اعطای تسهیلات به واحدهای صنعتی و تولیدی كسب كرده است.
طرح اشتغال فراگیر نیز از سال گذشته برای اشتغالزایی و با تعهد ایجاد نزدیك به یك میلیون فرصت شغلی در كشور اجرا شد كه سهم استان اصفهان از این تعهد، حدود 90 هزار شغل است كه تاكنون دست كم 50 درصد آن تحقق یافته است.
استان اصفهان بیش از پنج میلیون جمعیت دارد و با بیش از 9 هزار واحد تولیدی، یكی از صنعتی ترین استان های كشور محسوب می شود.
گ/3011/ 6022